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MATTER OF: Myroslaw J. Yusihishin - Subsistence while
occupying temporary quarter

DIGEST: Employee of United States Department of the Army,
Corps of Engineers, was transferred from
Philadelphia, Pennsylvania, to Washington, D.C.
He was authorized 24 days of temporary quarters
subsistence expense (T~Se'). He rented an apartment,
moved in his household goods, and remSind t hFr for
1 year before he purchased a home. La no Ebe may no
paid since thereA-Zsnvo indication that employee
intended the apartment to be other than his permanent
residence.

By letter of February 1, 1979, Mr. John H. Bransby, Finance and
0j Accounting Officer, Baltimore District, United States Department of

b &etf-e-Arny C--rp-o-fEs an advance decision concerning
the payment of subsistence while occupying temporary quarters (TQSE)
claimed by Mr. Myroslaw J. Yuschishin, a Corps employee, incident to
a permanent change of station. For the following reasons
Mr. Yuschishin is not entitled to TQSE.

The record indicates that by Travel Order No. PCS 77-19,
Mr. Yuschishin was transferred from Philadelphia, Pennsylvania,
to Washington, D.C. He was authorized TQSE for 24 days. In the
Washington, D.C. area he rented an apartment which he occupied
until he purchased a home 1 year later. Mr. Bransby states that
the apartment constituted Mr. Yuschishin's permanent residence.
The claim has been disallowed. At the time Mr. Yuschishin rented
the apartment he moved in all of his household goods. We are
advised informally that he used the monthly rent as a base figure
to arrive at his average quarters cost a day and together with the
cost of his meals he seeks reimbursement for these items as TQSE.

The payment of subsistence while occupying temporary quarters
is governed by part 5, chapter 2, of the Federal Travel Regulations
(FIR) (FPMR 101-7) (May 1973). An employee may not be reimbursed for
temporary quarters and subsistence expenses after he occupies the
residence in which he intends to remain. 53 Comp. Gen. 508 (1974).
However, where there is evidence that the employee has reasonably
demonstrated his intent to use the quarters only on a temporary
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basis reimbursement is proper. Matter of Calvin Reese, B-187834, June 21,
1977. Therefore, it must be determined whether Mr. Yuschishin occupied
the apartment on a permanent or temporary basis.

The term "temporary quarters" is not defined either in the applicable
statute, 5 U.S.C. 5724a(a)(3) (1976), or the implementing regulations
contained in the FTR. We have held that a determination as to what
constitutes temporary quarters must be made on the facts in each case.
47 Comp. Gen. 84 (1967). In determining whether permanent type quarters
were occupied temporarily we have considered such factors as movement
of household effects into the quarters, the duration of a lease, the
period of residence in the quarters by the employee, any expressions of
intent, and attempts to secure a permanent dwelling. See: Matter of C.
Burton Winkle, B-185695, June 21, 1976, cited in Reese, supra.

We have consistently held that when an employee in a new location
moves into quarters which subsequently become his permanent residence,
the determination of whether or not those quarters were initially
temporary is based on the intent of the employee at the time he moved
into the lodgings. Matter of Charles L. Avery, B-179870, September 26,
1974.

The burden of providing convincing evidence of intent is on the person
requesting reimbursement. The absence of any evidence supporting an intent
to obtain a permanent residence elsewhere mitigates against reimbursement.
See: Avery, supra.

Here there is no indication that Mr. Yuschishin intended to use the
apartment for anything other than his permanent residence. He moved his
household goods into the apartment when he first rented it and he remained
in the apartment for 1 year. There is no indication that he sought another
place to live. The fact that he eventually purchased a home 1 year later
does not demonstrate that the apartment was a temporary residence.

Accordingly, the voucher setting forth Mr. Yuschishin's claim for
temporary quarters subsistence expenses may not be certified for payment.

- lctingComptroller General
of the United States
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