THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
) WASHINGTDN, D.C. 20548
10, fl
FILE: B-189197 DATE: May 16, 1979

MATTER OF: James E. Sommerhauser - Wﬁ’é it AL
I:Sunday premium Bpx:]

DIGEST: Employee's normal 40-hour basic workweek is
Monday through Friday, midnight to 8 a.m., in
"an administrative workweek of Sunday through
Saturday. His regularly scheduled administra-
tive workweek includes daily overtime from
11 p.m., to midnight. Working this hour on
Sundays does not entitle him to premium pay for
the entire shift under 5 U.S.C. 5546(a), since
that hour is considered overtime under 5 U.S.C.
5542(a) and 6101 and is thereby excluded. The
fact that the employee is entitled to overtime
for hours worked over 40 hours under the Fair
Labor Standards Act ddes not operate to change
the employee's normal basic workweek as estab~-
lished under 5 U.S.C. 6101 and implementing
regulations.

This action is the result of an appeal of a settlement of our
Claims Division dated July 27, 1978, which disallowed the claim of
Mr. James E. Sommerhauser for Sunday premium pay incident to his
employment at the Puget Sound Naval Shipyard. ,46—@ 00@22_

Mr. Sommerhauser's contention is that, because he is covered by
the Fair Labor Standards Act (FLSA) (29 U.S.C. 207), his overtime
hours must be the last hours of his workweek. He believes that the
first part of a workday and workweek which falls on Sunday may not
be designated as overtime so as to preclude entitlement to Sunday
premium pay. For the reasons given below we hold that an agency
may designate hours or work other than the last hours of the work-
week or workday as overtime hours for a computation of pay entitle-
ment under title 5, United States Code.

The regular third shift at the Shipyard is midnight to
8 a.m. However, when Mr. Sommerhauser and some other employees in
his unit are assigned to that shift they are subject to the duty -
hours prescribed in a memorandum of the Head, Test Engineering
Division, Code 2340, dated February 17, 1977. That memorandum desig-
nates the "Standard shift hours'" for Shift Test Engineers (STE's) as
11 p.m., to 8 a.m., and for Assistant Shift Test Engineers (ASTE's)
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as 11:24 p.m., to 8 a.m. The records before us do not contain all
the details relating to the work schedules of these individuals,
but it is stated that STE's and ASTE's assigned to the regular mid-
night to 8 a..m., shift must report one hour and six-tenths of

one hour early, respectively, in order to receive turnover informa-
tion from the outgoing shift. The Shipyard pays overtime for this
hour (and 36-minute) period of work and counts the hours between
midnight and 8 a.m., as the employees nonovertime shift. Overtime
which the claimant and other third shift STE's and ASTE's work is
either computed under 5 U.S.C. 5542(a) or the FLSA, 29 U.S.C. 207
(1976), whichever provides the most favorable benefit. It is

Mr. Sommerhauser's contention that the hour (or 36 minutes) which
he works on Sunday night is not overtime but is the first hour of
his regular scheduled tour and that as a result he is entitled to
Sunday premium for the whole shift under 5 U.S.C . 5546(a). 1In
support of this view, he notes that overtime payable urder the FLSA
and implementing regulations is not payable until 40 hours in a
week have been worked. As a result he contends that the hour he
works on Sunday is paid as regular time. He also urges that overtime
under 5 U.S.C. 5542, which is payable for hours worked in excess of
40 hours in a week and 8 hours in a day, must be computed the same
way. This would result in the hour worked on Sunday being con-
sidered regular time or part of his regular tour of duty thereby
entitling him to Sunday premium pay for a shift commencing at

11 p.m., Sunday and ending at 7 a.m., Monday, with overtime payable
for 7 a.m., to 8 a.m., on Monday or at the time he completes 40 hours
of work.

Sunday premium pay of 25 percent is paid under 5 U.S.C. 5546(a).
That provision gives Sunday premium pay to employees who work a
regular 8-~hour nonovertime shift, any pay of which falls on Sunday.
Overtime compensation is paid under 5 U.S.C. 5542(a) for 'hours of
work officially ordered or approved in excess of 40 hours in an
administrative workweek, or * *# * in excess of 8 hours in a day."

Thus the basic question to be resolved is whether the hour
worked on Sunday from 11 to 12 may be considered overtime even
though it is performed before the 8 hours of the regular tour of
duty.

Section 6101 of title 5, United States Code, provides in
pertinent part as follows:
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""(2) The head of each Executive agency, mili-
tary department, and of the government of the District
of Columbia shall—

"(A) establish a basic administrative work-
week of 40 hours for each full-time employee in
his organization; and

"(B) require that the hours of work within
that workweek be performed within a period of not
more than 6 of any 7 consecutive days.

""(3) Except when the head of an Executive
agency * * * he shall provide, with respect to
each employee in his organization, that—

* * * * *

"(B) the basic 40-hour workweek is
scheduled on 5 days, Monday through Friday
when possible, and the 2 days outside the
basic workweek are consecutive;"

Civil Service regulations issued pursuant to 5 U.S.C. 6101(c),
generally reiterate that which is provided in the statute. See
5 C.F.R. 610.111(a). However, 5 C.F.R. 610.111(a) (2), provides as
follows: :

"(2) A regularly scheduled administrative
workweek which consists of the 40-hour basic work-
week established in accordance with paragraph (a) (1)
of this section, plus the period of overtime work,
if any, regularly required of each group of
employees. * % *"

In this regard the pertinent local regulation,
NAVSHIPYDPUGETINST 7410.4C, 12 April 1974, provides the adminis-
trative workweek of graded and ungraded employees consists of
7 consecutive calendar days, Sunday through Saturday, and that
the normal basic workweek (within the administrative workweek)
consists of 40 hours on 5 days, Monday through Friday. That
regulation also provides that the hours for third shift are mid-
night to 8 a.m.
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Thus it appears that the Shipyard instructions are in accord
with the Civil Service Commission regulations. The instruction
clearly spells out the administrative workweek and the normal basic
workweek., Regularly scheduled overtime for the specific group of
employees here in question is not included in that regulation but is
established in the memorandum of February 17, 1977, mentioned above.
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The law and regulations require that a normal 40-hour basic
workweek be established and that hours worked outside of this 40-hour
basic workweek are overtime hours.  Employees may be assigned to
"regularly scheduled administrative workweeks" of more than 40 hours.
However, the requirement that the agency designate the 40-hour basic ¢
workweek is still applicable in that situation. Hours outside the 3
basic workweek are the designated regular overtime hours. The Court |
of Claims in Acuna v. United States, 202 Ct. Cl. 206 (1973), cert.
denied, 416 U.S. 905 construed these regulations at page 218 as
follows: ‘ - : '
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"*# *# % There is no requirement in the Civil Service
Commission's regulation that work regularly scheduled’
beyond the 40-hour basic workweek be scheduled at the
end of the administrative workweek, after the basic
workweek has been completed. The requirement is
simply that, once the agency has selected such period,
its regulations specify the period by calendar day,
etc., regardiess of where in the administrative work-
week it occurs. * * %'

In Mr. Sommerhauser's case it appears that there has been no ‘
misunderstanding of what has been designated as the normal 40-hour :
basic workweek at the Shipyard. Furthermore, the record indicates :
that both management and the employees have recognized that midnight i
to 8 a.m., is the regular shift period and that the first hour (or :
36 minutes) of work in each workday of third shift STE's and ASTE's |
is overtime. Thus, the period worked on Sunday is overtime. This
is evidenced particularly by leave practices in effect at the
Shipyard.

The  FLSA, 29 U.S.C. 207, merely provides that overtime will
be paid following the completion of 40 hours of work in a week.
While, it is established that an individual entitled to overtime .
under both title 5, and the FLSA is to be allowed the computation 5
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most favorable to him, we find no merit to the view that the FLSA
operates to change the regularly scheduled administrative workweek
and the 40-hour basic workweek as determined under the provisions
of title 5, United States Code.

Accordingly, the action of our Claims Division in disallowing
Mr. Sommerhauser's claim must be sustained.

3. K
Deputy Comptrollelzxclxje‘f‘a{l
of the United States
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