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MATTER OF: Reimbursement to National Park Service Employees for
California Water Treatment Operator Certificates

DIGEST: State of California requires water suppliers
to use only State-certified water treatment
operators to run water treatment plants.
Under sec. 8(a) of the Safe Drinking Water
Amendments of 1977, and sec. 61(a) of the
Clean Water Act of 1977, the National Park
Service is subject to all State and local sub-
stantive and procedural requirements. Therefore,
personnel operating National Park Service
water treatment facilities in California must
obtain State certificates. However, certification
is a personal qualification which is the employee's
responsibility. United States may not reimburse
employee for the certificate cost.

An authorized certifying officer, Western Reaon, National Park
Service, has requested an advance decision as to ayment of claims
for reimbursement of fees paid by 16 National Park Service employeesj
to the State of California for certification as water treatment operators.
He states that he received vouchers for reimbursement of the employees
based on an opinion of the Field Solicitor, San Francisco Field Office,
Department of the Interior, on the effect of section 8(a) of Pub. L.
No. 95-190. However, the Certifying Officer believes that, although
the immunity of Federal agencies from complying with certain State
and local requirements has been waived by recent legislation, there
is no authority for the United States to pay the fees in question.

Subsequently, the Assistant Secretary for Policy, Budget, and
Administration, Department of the Interior, wrote to us on the same
subject. The Assistant Secretary refers to our decisions, 47 Comp.
Gen. 577 (1968) and Reimbursement for State-imposed pesticide appli-
cator license fee (B 7Mi7T January 17D77Tnd to section 313(a) of
Pull.? L.N'\oW. 2l7 and wishes to know the effects of these decisions
on the question of whether the Federal Government may pay for employee
licensing by States, where a State license becomes a qualification for a
position after an individual is hired, or where the license is a condition
of employment. He also poses the following related questions:
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"1. Under the new laws, are Federal agencies now permitted
to reimburse the employee the costs incurred to become
licensed by a State in order for the employee to lawfully
operate a water, wastewater, or solid waste treatment/
processing facility? (Reference 1968 Comptroller General
Decision B-163826.)

"2. Is a Federal agency permitted to pay directly to a State
those fees associated with licensing an employee?

"3. If these fees are a recurring fee (e.g., yearly) may the
agency continue to pay them each year?

"4. In situations where the Environmental Protection Agency
has not delegated primary enforcement responsibility to a
StateTwould payment of State licensing fees for Federal
employees be authorized?

"5. May these fees associated with licensing of employees or
those imposed by a State for operating permits for an indivi-
dual treatment or processing system, be paid even though
the systems were operating prior to enactment of the above
mentioned Public Laws?"

With regard to the certifying officer's specific question, section 8(a)
of Pub. L. No. 95-190, the Safe Drinking Water Amendments of 1977
(91 Stat. 1393, 1396, November 16, 1977), amended section 1447(a) of
the Public Health Service Act, 42 U.S. C. § 300j-6, to read as follows:

"Sec. 1447. (a) Each Federal agency (1) having
jurisdiction over any federally owned or maintained public
water system or (2) engaged in any activity resulting, or
which may result in, underground injection which endangers
drinking water (within the meaning of section 1421(d)(2))
shall..be subject to, and comply with, all Federal, State,
and local requirements, administrative authorities, and
process and sanctions respecting the provision of safe
drinking water and respecting any underground injection
program in the same manner, and to the same extent, as
any nongovernmental entity. The preceding sentence
shall apply (A) to any requirement whether substantive
or procedural (including any recordkeeping or reporting
requirement, any requirement respecting permits, and
any other requirement whatsoever), (B) to the exercise of
any Federal, State, or local administrative authority, and

-2-



B-193862

(C) to any process or sanction, whether enforced in Federal,
State, or local courts or in any other manner. This sub-
section shall apply, notwithstanding any immunity of such
agencies, under any law or rule of law. No officer, agent,
or employee of the United States shall be personally liable
for any civil penalty under this title with respect to any act
or omission within the scope of his official duties."

Regarding this amendment, House Report No. 95-338 (1977) on
H.R. 6827, a derivative source of the 1977 Act, states that:

"This section subjects Federal agencies which have
jurisdiction over a federally owned or maintained public
water system or which are engaged in undergound injection
activities which endanger drinking water, to all Federal,
State, and local requirements, substantive and procedual,
and to administrative authorities and process and sanctions
which pertain to the provision of safe drinking water. Thus,
Federal facilities would have to comply with State and local
requirements including recordkeeping or reporting
requirements, permit requirements, and any other type
of Federal, State, or local requirement. The section
waives sovereign immunity of Federal agencies and
subjects those agencies to Federal, State, and local
judicial process.

"In Hancock v. Train, 426 U. S. 167 (1976), the Supreme
Court dealt witth the issue of whether a State which has a
federally approved implementation plan under the Clean
Air Act which forbids an air contaminant source to operate
without a State permit may require existing federally owned
or operated installations to obtain such permit. The Court
held that although section 118 of the Clean Air Act mandated
compliance by federally owned or operated sources with air
pollution control and abatement measures, the language of
the section did not require Federal sources to comply with
procedural requirements, such as the State permit require-
ment at issue. * >-

"In enacting section 8 of the Amendments, the committee
wishes to avoid the pitfall encountered in the Clean Air Act.
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Thus the committee makes manifest its intention that
federally owned or operated facilities comply with all
Federal, State, and local requirements, of a substantive
and procedural nature, which pertain to the provision of
safe drinking water. By subjecting Federal facilities to
State and local safe drinking water requirements, the
committee explicitly waives the applicability of the doc-
trine of sovereign immunity to those sources. * ?*

At 12, 13.

Section 61(a) of Pub. L. No. 95-217, 91 Stat. 1566, 1598, the Clean
Water Act of 1977, amended section 313 of the Federal Water Pollution
Control Act, 33 U. S. C. 1323,. to include a provision comparable to
section 8(a) of the Safe Drinking Water Amendments of 1977. Similar
provisions subjecting Federal activities to State or local substantive
and procedural requirements are included in other recent legislation--
such as section 116(a) of Pub. L. No. 95-95, 91 Stat. 685, 711, the Clean
Air Amendments of 1977, which amended section 118-of the Clean Air
Act, 42 U. S.C. 7418.

In order to assure the delivery of pure, wholesome, and potable
water, the California Administrative Code requires the utilization of
qualified persons for the operation of water treatment facilities. No
water supplier is to employ or utilize a person to operate a water
treatment plant unless the person possesses an appropriate valid
operator certificate. No person is to operate a water treatment
plant unless he has an appropriate certificate, which is awarded (with
certain exceptions) only to applicants possessing the necessary
education and experience who pass an examination specified by the
State Department of Health. (Sections 7100, 7103, 7106, 7109, 7113).

The certification program is to be entirely self-supporting and fees
are to be set to recover all administrative costs (Sec. 4083, California
Health and Safety Code). The application fee for certification or change
in grade of certification is $15. The same amount is charged for each
2-year certificate renewal. (Sections 7130, 7131 of the Administrative
Code.)

In 47 Comp. Gen. 577 (1968) (B-163826), we concluded that the
United States could not pay fees for certification by the State of
Montana of U. S. Bureau of Reclamation employees as water and waste
water operators. After examination of the Federal Water Pollution
Control Act, we found that it contained no authority "specifically or by
necessary implication" for payment of the fees. In the absence of pay-
ment authority, we held that our prior decisions, commencing with
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3 Comp. Gen. 663 (1924), were controlling on the basis that, under the
constitutional principle of Federal supremacy, the-State lacked authority
to require Federal employees to obtain the State certification in
question.

We had before us in B-186512, supra, a claim for reimbursement by
a U.S. Forest Service employee for6a fee paid to obtain a State pesti-
cide applicator license. We found that the State requirement for pesti-
cide operator licensing was lawfully imposed on the Federal employee,
under authority in effect delegated to the State by the Environmental
Protection Agency (pursuant to the Federal Insecticide, Fungicide, and
Rodenticide Act, as amended by the Federal Environmental Pesticide
Control Act of 1972 (7 U.S. C. Sec. 136, et seq. )). Federal supremacy
was therefore not an issue.

However, reimbursement was precluded, citing past decisions of
this Office, on the basis that the license fee imposed by the State was
personal to the employee, as an incident to qualifying for his position.

We believe that similar considerations are controlling in the case at
hand. It appears clear that the relevant provisions of law, section 8(a)
of the Safe Drinking Water Amendments of 1977, and section 61(a) of the
Clean Water Act of 1977, subject the National Park Service to California's
procedural as well as substantive requirements for the operation of
Federal water treatment facilities located in that State. This includes,
in wording common to both provisions, "any requirement respecting
permits and any other requirement, whatsoever. " Under the California
Administrative Code, sec. 7103, the National Park Service, as a water
supplier, is required to use only personnel possessing the appropriate
certificate to operate a water treatment facility. Accordingly, an
employee who has such duties must obtain a certificate issued by the
State of California attesting to his competence to operate a water treat-
ment plant, "in order to assure the delivery of pure, wholesome and
potable water.

While the relevant Federal statutes have the effect of subjecting
the National Park Service and its employees to California's require-
ments for water treatment operators, there is no authority therein to
pay, or to reimburse Federal employees for,. the cost of obtaining
and maintaining in force the required State certificate. (This is in
contrast to a specific statutory provision exempting employees acting
in the scope of their employment from personal liability for civil penal-
ties imposed by the State. ) The possession of a valid certificate is a
condition of employment for each operator. It is a personal qualifi-
cation, in the absence of which he may not operate a wrater treatment
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facility located in the State of California. Accordingly, it is the
employee's responsibility to secure and maintain the certification in
que stion.

This principle is applicable whether a license or certificate is an
initial condition of employment or becomes a qualification afterwards,
or is necessary because of a change of duty or location. See 51 Comp.
Gen. 701 (1972) and cases cited therein.

Under the previously cited laws, permit fees which may be required
of the National Park Service itself, as a water supplier, are payable by
the Federal Government if otherwise proper. See 58 Comp. Gen. P
B-192805, January 4, 1979. However, as indicated above, in the absence
of statutory authority, payment may not include certificates required
by individual employees in order to qualify them for their positions.

Consequently, reimbursement for fees paid by National Park
Service employees for State water treatment operator certificates (or
direct payment to the State of such fees) may not properly be made from
appropriated funds. --This is so regardless of whether the Environrmental
Protection Agency has delegated enforcement responsibility to the State,
as in B-186512, supra. Of course, a State cannot impose the fees on
Federal employees without Federal statutory authority of some kind.
Also, the fact that a treatment system may have been in operation
before enactment of the law conferring such authority on the State
does not affect our answer. The questions submitted by the Assistant
Secretary of the Interior are answered accordingly.

R.2 F.I KEbLLE2 

E3t#e Comptroller General
of the United States
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