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THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WASMINGTON, D.C. 205498
FILE: B-191016 DATE:ppril 20, 1979

MATTER OF: Do-it-yourself household goods shipments

DIGEST:

The military services' requirements that in order to gqualify
for an incentive payment under the "do-it-yourself'" household
goods moving program, a member must have certified scale
weight certificates showing both the empty and loaded weight
of the vehicle used, is in accordance with the authorizing
law and Joint Travel Regulations. Although GAO authorized
payment in an unusual case based on constructive weight, in
the future the services' weight certificates requirement

will be followed. B-191016, October 23, 1978, overruled.

The Department of the Air Force requests reconsideration of our
decision of October 23, 1978, B-191016, in which we authorized pay-
ment on an Air Force member's[plaim for an incentive payment under
the do-it-~yourself household goods moving progrqgﬂ That decision
involved circumstances where, through no fault of the member,
weight certificates for part of his household goods could not be
secured because he had to move his goods by making several trips
using a small trailer and the available certified scale closed
before he could weigh all loads. 1In view of the unusual circum-
stances and the fact that an Air Force transportation officer had
reviewed the matter and had assisted the member in estimating the
weight of the goods for which weight certificates could not be
obtained, we authorized payment using a constructive weight based
on seven pounds per cubic foot.

The Air Force asks reconsideration of the decision indicating
that it appears to authorize use of constructive weights to deter-
mine the amount of incentive payments under the do-it-yourself
program instead of the certified weight . .tickets required by Air
Force regulations. The Air Force believes the use of certificates
is essential to the success of the program because there is no other
means to accurately compute the cost of a move upon which the
incentive payment is made. Specifically, acceptance of estimated
weights is not believed to be in the best interests of the Govern=-
ment because, (a) such a relaxation of evidentiary requirements is
likely to lead to abuse, (b} Air Force transportation offices do
not have sufficient manpower to inspect shipments under the do-it-
yourself program, resulting in heavy reliance on weight certificates,
(c) the "seven pounds per cubic foot'" constructive weight is based
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upon proper packing by professional carriers, whereas members utiliz-
ing the do-it-yourself program are inexperienced which allegedly
results in loosely packed containers of odd sizes and shapes leading
to inaccurate volume estimates and corresponding incentive overpay-
ments, (d) many of the moves utilize leased or privately owned open-
top trailers of varying heights, and entrusting members to compute
their own volume would severely weaken internal controls, (e) the
inventory form DD 1701, from which the dimensions were taken in the
October 23, 1978, decision, is being discontinued by all branches of
the Defense Department because of inaccuracies, (f) estimated
weights have been found to average seven percent greater than "actual
weight"” and, (g) inventories were never used to compute amounts owed
to individuals, but only to inform members of possible excess weight
charges prior to the move.

As is indicated above, in view of the unusual circumstances
involved in the October 23, 1978, decision, we authorized payment
there. However, we did not intend to imply that constructive weights
could be routinely substituted for proper weight certificates.

Pursuant to the present Air Force request we have reviewed the
law and regulations authorizing the do-it-yourself program in Sec-
tion 747 of the Department of Defense Appropriation Act, 1976, Public
Law 94-212, 90 Stat. 153, 176, and Volume 1, Joint Travel Regulatioms,
paragraphs M8400 and M8401. It is our view that the regulations
of the Air Force and the other services, issued pursuant to authority
delegated by 1 JTR 8400, legally may require that weight certificates
from certified scales showing both the empty and loaded weight of _
the vehicle must be furnished, as a condition to a member's qualifying
for an incentive payment. We find nothing in the law or in the Joint
Travel Regulations limiting the authority of the services in this
regard. Accordingly, we will apply that requirement of the regulations
in the future. B-191016, October 26, 1978, is overruled.

T

DeputyComptroller General
of the United States






