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DIGEST: An Army member who travels with dependents to an
overseas location on a foreign airline (one not
holding a certificate under 49 U.S.C. 1371) is
not entitled to reimbursement for such travel

reimbursement for ;ravel on a foreign air-
line is prohibited by 49 U.S.C. 1517 and pars.

M2 and M7000-8, 1 Joint Travel Regulations,
when United States certificated carriers are
available. A7 

This action is the result of an appeal from settlement of our
Claims Division dated August 22, 1978, denying the claim of
Command Sergeant Major John D. Morten, Jr., USA, for personal and
dependent travel incident to a permanent change of station due to
use of a foreign-flag carrier. Sergeant Morten's claim must be
denied for the following reasons.

The record shows that incident to a permanent change of
station, Sergeant Morten was to be transferred from Fort Dix,
New Jersey, to West Germany. It appears that he requested orders
authorizing travel by commercial air carrier, which was granted.
In that connection he secured the services of a travel agency which
arranged his passage in July 1976 from New York to Frankfurt,
West Germany, on Sabena Air Lines, a foreign-flag carrier.
Apparently, in preparation for his departure from Fort Dix, New
Jersey, various officials who were aware that he planned to travel
on a foreign-flag carrier, did not inform him that reimbursement
for such travel would not be made. Also, it appears that various
forms and instructions he received made no reference to the regu-
lations prohibiting reimbursement in certain circumstances for
travel on a foreign-flag carrier.

The pertinent statute with respect to the member's travel
allowances, 37 U.S.C. 404 (1976), provides that under regulations
prescribed by the Secretaries concerned, members of the uniformed
services shall be entitled to receive travel and transportation
allowances for travel performed under competent orders upon a
permanent change of station. Section 406 of title 37, United
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States Code, provides that under regulations prescribed by the
Secretaries concerned, a member of a uniformed service who is
ordered to make a change of permanent station is entitled to
transportation at Government expense for his dependents or a
monetary allowance in lieu thereof. However, section 5(a) of
Public Law 93-623, approved January 3, 1975, 88 Stat, 2104,
49 U.S.C. 1517 (1976), provides, in pertinent part, that trans-
portation of persons by air between a place in the United States
and a place outside thereof shall be provided by air carriers
holding certificates under section 1371 of that title (United
States certificated carriers) provided such a carrier is avail-
able. The statute further provides:

"* * * The Comptroller General of the United
States shall disallow any expenditure from appro-
priated funds for payment of such personnel or
cargo transportation on an air carrier not holding
a certificate under section 1371 of this title * * *.

In this regard paragraph M2150, Volume 1, Joint Travel Regula-
tions (1 JTR) (change 276, February 1, 1976), which was in effect
during the period of the member's travel, specifically provides that
aircraft certificated under 49 U.S.C. 1371 will be used for all
commercial foreign air transportation. Also, for dependent travel,
paragraph M7000-8, 1 JTR (change 276) provides that members of the
uniformed services are entitled to transportation of dependents
upon a permanent change of station except for any portion of
travel performed by a foreign registered vessel or airplane if
American registered vessels or airplanes are available by the
usually traveled route.

While it is unfortunate that the member was not advised
that travel on a foreign aircraft would not be reimbursed, in
the settlement of claims against the United States, we must
comply with the applicable statutes and regulations. In view
of the above there is no legal basis upon which we may allow
the claim and, accordingly the settlement of August 22, 1978,
is sustained.

Deputy Comptroller G nera'
of the United States
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