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THE COMPTRCLLER GENERAL
DECISIAOrN OF THE UNITED STATES
WASHKHINGTON, D.Cc, 2o0p5a8
FILE: B-193382 DATE: February 16, 1979

MATTER OF: Betty L. McCrory - Noncommercial lodgings -
Agency rate regulations

DIGEST: Employee on temp‘c‘grary duty lodged with a:friend
in a high~cost area, but had not obtained prior
agency approval of a per diem rate. Agency is
authorized to establish specific per diem rates
under FIR para. 1-7.3c{3) for employees who
obtain noncommercial lodgings with friends or
relatives. Such regulations must be consistent
with ' the FTR as well as subject to reasonable
interpretation. Here the employee may be reim-
bursed for such lodging expenses if substantiated
in accordance with the criteria established in
52 Comp. Gen. 78 (1972), since the agency vegu-
lation requiring advance approval is inconsistent
with FITR and nolL subjecr to reasonable
Interpretation,
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_ This action is in response to a letter from Ms. Marie Bell,
Authorized Certifying Officer, Bureau of Alcohol, Tobacco and
Firearms (ATF), requesting an advance decision on whether an
employee on temporary duLy may be reimbursed for lodging in the
private residence of a friend in the circumstances described.

The record shows that the employee, Ms. Betty L. MeCrory,
was authorizes-ito travel from Cincinnati, Ohio, to Washingtou,
D.C., on official business for temporary duty from July 8,
through July 15, 1978. The employee obtained iodging with a
friend for which she paid $25 a day for a total of $125. At
the time the travel was performed, July 1978, the applicable part
of the agency regulations, ATF Travel Order O 1500,1A, Change 1,
April 26, 1978, providad as follaws:

"Reimbursement to employees who are claiming payment
for lodging with friends or relatives is discouraged
and requires advance approval of the Headquarters'
Fiscal Officer who will establish the allowable rate,
if applicable. GAO has consistently disallowed pay-
ment of this type. If an employee stays with friends
or relatives without prior approval, there will be no
reimbursement forthcoming for lodging."
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Since no advance approval was requested or received and nu allow-
able rate established for lodging with friends, the claim for
reimbursement was denied. The coployee states she was unawvare

of the agency regulations.

Section 5702 of title 5, United Srates Code%(lQYG), provides
that under regulatione prqscribed by the Administrator of General
Servicaes, employees traveling”on official business are entitled to
a per diem allowance inside .the conitinental United States at a
rate not to exceed $35. When the per diem rate thcrw1se allowable
is determined to be inadequate di8 to unusual circumstances of the
travel assignment or where the travel is to a hlgh-rate geographi-
cal area designated as such, an employee may be reimbursed the
actual and' nécessary expenses at the rate set which in no event
can exceed $50 For each day. At the time of the employee's
travel, Washington, D.C., was designated as a high-rate
geographical area and rhe actual expense rate was set at not
to exceed $50,

Concernlng'eegsistence on a per diem basis, we stated in
55 Comp. Gen. 856 (1976) that an employee may not bec paid per
diem under the 1odgings—plus system based on payment of $14 per
night for 1odging at the home of his son's neighbor, absent
information showing that the $14 amount reflects additional
expenses incurred by ‘the host as a result of the employee's stay.
We suggested that it would be appropriate for agencies to estab-
lish a specific per drem rate under FIR para. 1-7.3c for cases
where it is known in advance that the employees will stay with
friends or relatives. We there stated:

e e have rg§Egnized that the lodgings-plus
system may ‘well be inapprSﬁ?&ate in the situa-
tion where an employee occup1es a trailer or
other recreational vehicle 1n lieu of commercial
faczlitles while on a temporary duty assignment.
In't such cases we have held that it would be
appropriate for the agency involved to establish
a specific per diem rate to be paid in connection
with the employee's occupancy of a mobile home or
similar accommodation. B-175322, April 28, 1972,
and B-178310, June 6, 1973,
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ddﬁégln ifge»with tﬁg’cfﬁgﬁ ‘tases we believe Tit
ol dRbe L e T aBEor TDSA #is well#isiother;
agencléiitaestablish*afspecific peridiem retc
whenfit"is*known¥invadvance thiat enployees' wi.l.l3
nothlse :commercial facilities but stay with friends
or.relatives. Wé do not, however, agree with DSA's
suggestion that the per dlem rate paynble should be
based on the lowest amount charged for suitable
conmercial accommodatlons in’ the area, even where

thc _agency 1is justified in establishlng a specific

per dlem rate under 1-7.3c of the FIR: As was

st%ted in 52 Comp. Gen. 78, supra, it is neither -
ne<essary nor reasonable for an employee to pay
commercial rates to friends or relatives for

lodgings or meals. In our opinion, a reasonable

basis for reimbursing friends or relatives for

theluse of noncommarcial lodgings or meals would

be an amount con81derably less than motel or

restaurant charges." (Emphasis added.)

Lffectlve July 1, 1975, Temporary Regulation A-1l, Supplement 1,
amended the FTR to ‘tpecifically provide that in the case of travel to
a hlghwrdte geographical area, a per diem allowance may be authorized
under FTwipara. 1-7.3 if the facrors cited in para. 1-7.3a would

reduce thﬁ employee's travel expenses. Paragraph 1-8.1b now provides
in pertinent part:

L
{b. Travelgto ‘high rate- geégraphieal areas,
Actua] subsistence expense reimbursement shall
normal]y be authorized or approved whenever tempo-
rary dhty travel is performed to or in a location
de51b$1ted as a high rate geographlcal area (see
1-8.6) except when the high rate geographical area
is onl,-an enroute or 1ntermed13te stopover point
at which no official duty is performed. Agencies
may, however, authorize other appropriate and nec-
essary reimbursement as follows:

"(i) A per diem allowance under 1-7.3 if the
factors cited in 1-7.3a would reduce the travel
expenses of an employee provided the agency official
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{1
designated under 1-~8.3a(l) dctermines the existence
of such factors in a particular travel assignment
and authorizes an appropriate per diem rate, * # "

Paragraph 1—7 3a, quoted therein, sets forth 'the factors that may

roduoeran employee 5 travel expenses and provides that the rules

contained in- para. 1-7.3 shall be applied in the situations

covered. Accordingly, an agency may. provide by regularlon for a

specific per diem-rate for staying with friends or relatives in

high-rate geographical areas. lowever, the determination to apply
that rate must be made on a case-by-case basis.

\Where an appropriato}specific per diém rate is established
in advance for instances 'in’ which the employee lodges in non-
commercial quarters, that rate may bea applied to the specific
days on which he in fact obtains noncommercial 1odgipgs and his
per diem under the lodgings-plus system for the remainder of the
period covered by the voucher would be determined without regard
to those particular days. B-189317 November 23, 1977.

The duLhorlty ‘for an ‘agency to establish a specific rate
while lodging with friends or relatives applies only to per diem
which includes ‘lodging antl subsistence., There is no authority to
set a lodging rate as such. Compare B-131673, Dzcember 5, 1978,
concerning a related treatment on subsistence while occupying
temporary quarters.

; T R

e An employee is presumed ‘to know the content of agency regula—
tions, which affect him. However, the regulations must be consistent
with the FTR as. well as’ suﬁ?%%t to reascnable interpretntlon. The
above-quoted agcncy reguigtion 15 neither consistent with the FIR
nor reasonable il its prov1510ns.o “The use, of the term "lodglng
1mpl1es that -a rﬂduced rate for lodging alone could be imposed.
This is contrary to tlhe regulotlons and our ruling in 55 Comp.
Gen. 856, supra. Under the FTR the agency has 3 options concerning
sobsisLence in temporary duty travel situations. It can authorize
actual expenses, per diem on a lodglngs plus basis not to exceed
the legal maximum, orareduced per-diem. The regulatjon also
ascarts that "GAO has consistently disallowed payment of this
type" (lodging wich friends or relatives). 3Such is not the
case. We have set somé guidelines for the determination of the
reasonableness of charges when the lodgings-plus or actual
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expense method of computing allowable per diem is authorized and
have allowed payments where the claim based upon expenses in
staying with friends or relatives has been substantiated.

Since the ATF regulation in question does not comply with
the FTR or the rules established in our decisions it should not
be used to deny the employee concerned reimbursement under the
actual expense method of computing travel per diem as authorized
in our decisions.

Accordingly, reimbursement may be made te Ms. McCrory under
the rules applicable’'to computing reimbursement on an actual
expense basis. Under those rules she must demonstrate the reason-
ableness of any amount paild to her friend based upon added expense
caused her friend. The voucher which is returned may be certified
for payment to the extent such information is provided.

'q \J 'f‘ft\_
Daputy Comptroller Ueneral
of the United States





