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Pecision re: Departesunt of Defeuse; ty Robert ¥, Keller, Deputy
Conptroller Geaeral.

Contact: Office of the General Ccunsel: Personnel Law Matters
II,

luthorit': 37 v.8.C. ﬂOB(b). 37 U0.5.¢C. .03‘1'0 37 v.5.Cc., 301,
Executive Order 11157, as asended. 45 Coap. Gen, 146, 45
Coup. Gen. 165.

A determination of the Basic lllcwanco for Quartezs
ontitlelenta vhen spouses, who are both members of the uriforaed
services and have a child, are divorced or sespuratsd was
requested . The Basic Allovance for Quarters ‘at the with
dependent rate is not puyable ¢~ a aesbe: living in zdeguate
single-~type Governmeat guartecs and paying child support when
the estranyed or divorced spouse is also a sevvics seaber and
ussigned to adequate family-type Government quarters. i asmber
paying child support to a divorced or estranged spouse who is
also a meaber is entitled to a Basic Allowance for Quarters at
the without dependeut rate only vhen not assigined to adequate
single-type Government guarters if the sember with custody of
the child is asigned to zdequate family~-type Governsent
quarters. (Author/sC)




P foker

THE COMPTROLLER OENERAL 4 & £
OF THE UNITED BTATES

WABHINGTON, O.C. #0O050a8 J

g

FILE: B-191§71 DATE: Novanber 27, 1978

MATTER OF: Basic allowance for quarters for separated
,or givorced menhers

DIGEST: 1, Tne besic allowance for quarters at the
with depandent rate is not payable fo a
member living in adequate single-type Gov~
ernment quarters and paying child support
to an estranged or divorced spnuse when
that spouse is also a servire member and
assigned to adequate family~tvpe Govern-
ment quartero.

2. A member paying child support te a divorced
or estranged spnuse who is also a member is
entitled to a bagic allowance for quarters
at the without -Jependent rate only when not
assigned to adequate single-type Government
quarters if the wember with custody of the
child is assigned to adequate family-type
jovernment quarters.

We have for consideraticn the letter of April 4, 1978, from
the Actiug Assistant Secretary of Defense (Comptroller), requesting
a determination ofiBasic Allowance for Quartcers (BAQ) entitlements
when spouses, who are both membera of the uniformed services and
have a child, are divorced or separated.

Under the pay and allowance system applicable to members of
the uniformed services either housing in kind is provided or an
allowance for housing 1s paid. Housing provided must be adequate
for the membexr and dependents, and if such housing is not provided
to a member who haa dependents, BAQ is paid at the with dependent
rate--a larger allowance than BAQ at the without depundent rate.

‘When a member Ls divorced and does nat have custody of the
children of the marriage, a BAQ at the with dependent rate may
be paid if the member provides support for his dependents in the
form of alimoay and child support. Similar payments may be
allowed prior to divorce on the basis of agrcements urder which
the member pays for the support of his dependants.
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Several. rases have grigen in the past in which the dependents
of a divorced or scparated member are provided housing by the
Government not as a result of the status of the member claiming
BAQ, but as a result of the status of the othur spouse. Under
applicable law and regulations, it has gencrally been held that a
member may not be paid BAQ at the with dependent ratn when the
dependents vho would justify such payment are quartered in Govern-
ment housing at no expense, This rule has been appiied even when
the alimony or support payments made by the claiming member are not
diminished.

In ihis context question 1 as presented by the Department is
as follows: :

"1, May basic allowance for quarters (BAQ) at tne
with dependencs rate be paid to a member who is paying
court-ordered child support to a former spcuse who 1is
a feivice member and has custody of their child undarx
the following circumstances:

"a, When the members are divorced and the
former spouse and dependent child are assigned
adequate family-type Government quarters a'id the
member is assigned to adequate single-type Govern-—
ment quarters?

"b. When the members are divorced and the
former spouse and dependent child are assigned
adequate family~type Gowvernment quarters and the
member is not assigned to adequate single-type
Government quarrers?"

The statute which grants service memhers entitlement to BAQ
expressly states thac:

"# % * a member * * * who is assigned to
quarters of the United States * * * appropriate
to his grade, rank, or rating and adequate for
himself, and his dependents, if with depeiiients,
is not entitled to a batic allowance for quarters.
* % *" 37 U.S.C. § 403(b) (1976).
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Under 37 14.8,3:. “03(j) the President has issued regulaticas
which establish “ht bgsic rules for paying BAQ. Th.se regulations,
as cuntained Jii Ce2:utive Order No. 11157, Juus 22, 1964, as amended,
are set outir a nolny undar 37 U.S.C. 301. Section 403 of the Execu-
tive order provides in pertinent part:

. "SEC, 423. (a) Any quarters of housing

faciliries under the jurisdiction of any of the

uniforucd services {n fact occupied without pay-

went of rental charges (1) by a member and his

dependents, or (2) by a member without dependents,

or (3) by the dependents of a member on field duty

or on seu dity’ or on.duty at a station whare ade-

guate quarters 'fire not avai;able for his dependents,

shall be deemed'to have been sssigned to such mem-

be:z as approrrigte and adequate guarters, and no

basic allowance for quarters shall accrue to such

member under such circumatances * * »

Kegulations providing more specific ret. ilu"ﬁnruined in
Chapter 2, Part 3, of the Department of Dex"' - *ii! tary Pay and
Allowanczs Entitlements Manual, .

HeiLher Etecutivo Drder No. 11157, as: ameann, nor ‘our decisions
have interpreted .37 'U.5.C. 403(b) as entitling a nember to payment of
BAQ a* the with dependent rate when Government quarters occupied by
the dependénts at no axpensa are furnished incident ‘to an entitlement
othar than the member's entitlement. Thus, 1n 45 Comp. Gen. 146
(1965), which is cited in the submission, Guvernment quarters
occupied by the membrr's desendents as a resultr of the wife's
remalriage to another member were considered to have beea furiished
by the Government with1n the terms of 37 U.S$.0. 403(b) at least
during the period when the member claiming BAQ was furnished Goverr -
men{: quarters. chever, 45 Comp. Gen. 146 allowed the BAQ at the
with dependent ra*e during a short period 'when he was not furnished
single Government qunrters It appears that this rule was
predicai»d upon the wording of section 603(&) of Executive Order
No. 11157, as asmended. That section does not specifically deny
BAQ to a menerduringz:periodwhen Government quarters are not
furnished. However, those provisions apply to all members with
dependents and assume that the member and dependents would - :-ide
together if posesiblsz., We (o not beljeve that 1t must be applied
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to cases in which there is a marital separation, since such appli-a-
tion would result in rules which may not be jus.ified by the facts
involved. \

Therefore, when both spouses or former spouses are on active
duty in the uniformed services and the spousa who has custody of
the child (or children) is furnished Government family querters,
the other spouse is entitled to either Government single quarters
or a BA(j at the without dependent rate, To the extent 45 Comp.
Gen. 165 states a different rule it will no longer be followed.
The first question is anawered accordingly.

We are aware that alimony and eupport payments required of
the spouse who does not have custedy of the child or children may
not be decreased by virtue of the fact that the other spouse “or
formey spouse is furnished Governmunb family quarters. However.
alimony and support payments are predfcated at least to some eilent
on the needs of rthe wife and children and are subject to change
based upon changing circumstances. We believe it is incumbent upon
the member who is liable for such payments to have support sgreec-
ments or orders written in & manner which w{ll provide appropriate
adjustments when the spouse and children are furnizhed Government
quarters at no cost to either spouje.

Questions 2 and 3 are as follows and will be answered jointly.

2. Would the answers to l.a. and 1.b. be the same
for the period of court-ordered separation prior to
a final divorce decree?

"3, Would the answers to l.a. and 1.b, be the same
for the period of voluntary separation prior to a
final divorce decree?"

A The extent of the couples' estrangemeat does not change the
result of the decisjon. Both members retain their statutory right
either to adequate quarters or to an aliowance. When reparate
quarter; can adequately fulfill the members' needs the BAQ cannot
be pald. Nor does separaticn affect the entitlemert to BAQ when
the mamber with custody is assigned to quarters and the member
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paying aupport is not.

in the affirmative.

Cn that basir.questions 2 and 3 are answered

Deputy

ﬁﬁ fben,

Comptrollar General
of the United States






