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DIGEST: An Air Force Reserve officer may not be
paid readjustment pay computed on the
oasis of the more favorable formula pro-
vided in 10 U.S.C. 687 (1976) on the
basis that he was separated for "homo-
sexual tendencies" and not "substandard
duty performance" (which requirei compu-
tation on a leas favorable formula), when
the iir Force records show the authority
for his separation as a regulatfon pro-
viding for separation for subs tndard
duty performance. Separation from the
Air Force and the reijons therefor are
within the jurisdiction of the Air
Force. If t.a officer believes the
authority given for hMs separation is
e roneous, he may seek to have his record
corrected by the Air Force Lnder 10 U.S.C.
1552 (1976).

This decision is in reaponse to a request from Captain 0. C.
Seever, USAF, Accounting and Finance Officer, Little Rock Air
Force Base, Arkansas, concerning the propriety of making payment
on a:voucher in the amouhtjof $4,969.92 to a former Air Force
Reserve officer, for additional readjustment pay. The request
has been assigned submission No. DO-AF-1296 by the Department of
Defense Military Pay and Allowance Committee.

Incident to his daicharge fronmthe Air Force the member was
paid readjustment pay computed by multiplying his years of service
by one-half month's basic pay. He claims additional readjustment
pay saying that be is entitled to such pay computed based on
two months' basic pay time- his years of service.

Readjustment pay is authorized by 10 U.S.C. 687 (1976),
which provides in pertinent part:

"(a) Except for members covered by subsection (b),
a member of a reserve component * * * who is released
from active duty involuntarily * * * and who has com-
pleted, immediately before his release, at least five
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years of continuous active duty, i3 entitled to a
readjustment payment computed by ntttiplying his
years of active service * * * but not more than
eighteen, by two months' basic pay of the grade in
which he is serving at the time of his release.
However, a member who Is released from active duty
because his performance of duty has fallen below
standards prescribed by the Secretary concerned,
or because his reteation on active duty is not
clearly consistent with the interests of national
security, is entitled to a readjustment payment
computed on the basis of one-half of one month's
basic pay of the grade in which the member ia
serving at the time of his release from active
duty. ** *

* * * * *

"(b) Subsection (a) does not apply to q
member who--

* * * * *

"(3) under regulations to be prescribed
by the Secretary of Defense * * * is released
from active duty because of moral or pro-
fessional dereliction;"

information ptrovided to us by the Accounting and Finance
Otficer and the Air Force Military Persannel Center, Randolph Air
Force Base; Texas, shows that the member, was honorably discharged
from the United States Air Fnrce urder the authority of Air Force
Regulation (AFR) 36-12, paragraph 3-15 (July 15, 1977), which
states:

"3-15. Discharge as a Result ofjB.oard Action. AFR
36-3 establishes procedures for the'separation of
officers who fail to meet the standards of perform-
ance"prescribed by the Secretary of the Air Force.
When the Secretary of the Alr Force, based on the
approved recommendations of a board o! officers
directs that an officer be discharged for any of
the reasons outlined .n that regulation, discharge
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is accomplished under this paragraph." (Emphasis
added.)

AFR 36-3 provides administrative procedures for discharging
membetrs for substandard performance of duty.

Reportedly, the reason for the member's discharge was
"homosexual tendencies," which is characterized by APh 36-2*
paragraph 4, as "incompatible with exemplary standards of
personal conduct." AFR 36-2 provides administrative procedures
for discharging Air Force officers because of unfitness or
unacceptable conduct and for discharges which are in the interests
of national security. It is noted that the member was not dis-
charged for moral or professional dereliction as specified in
10 U.S.C. 687(b)(3). Thus, payment of readjustment pay is not
precluded,

The member's readjustment pay waSecomputed based on one-
half of one month's basic pay pursurnt to the second sentence of
to u.s.c. 687(a) as impl-nented by Rule 2, Table 4-4-8 of the
Department of Defense Milttary Pay and Allowances Entitlements
Manual. Rule 2, Table 4-4-8, provides for such computation if
separation is because performance of duty falls below standards
prescribed by the Secretary of the deportment concerned. The
tible (n6te 2) further provides that the administrative regula-
tions of the service concerned determines whether a separation
falls within this cate")ry. The member challenges this computa-
tini, clidming that hia separation was because'of unfitness or
urcacccptable conduct, as provided for in AFR 36-2, and should not
be considered within the category of "substandard duty perfoniance."
He therefore claims that the two months basic pay multiplier should
have been used in computirg his readjustment pay.

Under 10 U.S.C. 687(a) and implementing regulations rradjust-
ment pay must be computed based oni'ene-half of one month's pay
if the separation is because the mLinber's perfornmance of duty has
fallen below standards "proscribedchy the Secretary concerned."
As is indicated previously, the authority shown, for the member's
discharge in the records presented to us, is paragraph 3-15,
AFR 36-12, which provides for separation fee failure to moet "the
standards of performance prescribed by the Secretary of the Air
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Decisions to separate members of the Air Force and the basis
for such separation, are matters primarily within the jurisdiction
of the Air Force, and not our Office. Since the records provided
us by the Air Force indicate that the authority for the member's
discharge was paragraph 3-15, APR 36-12, the Air Force's do, .mi-
nation that his readjustment pay should be baseo on onL'.ialf
mont.'s basic pay appears correct. Accordingly, we may not author-
ize payment of readjustment pay to him at the higher rate.

If the member feels that the Air Force records concerning his
separation are in error, he may apply to the Air Force Board for
the Correction of Military Records to have the error corrected.
See 10 U.S.C. 1532 (1976) and 32 C.F.R. 865.1 - 865.LS (1977). If
a correction is made his claim may be given further consideration.

Deputy Comptroller General
of the United States
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