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| LT Y THE COMPTROLLEA GENERAL
, DECISION . '~ ... Ccrf TME UNITED BTATES
: ol . =-i;' WASHINGTON, D.C. 2305408

FILE: B-192271 DATE: Novemter 8, 1978

MATTER OF: Mr. Ronald Miele

DIGEST: An employee attending a training course at au
installation of the uniformed services 1is not
entitled under subparagraph Cl055 of 2 Joint
Travel Regulations {2 JTP) to the quarters
portion of the per diew allowance authnrized
by 5 U.S.C. 5702(a), where adequate Government
quarters are avallable but not used. Further,
under C1055-1 1{tem 2 and C1055~2 of 2 JTR, in
the abrence of a statemuent cf the commanding
officer responsible for the Government quarters
that utilization was impractical, or noravaila-
bility can be ascertained, it sitall be assumed
that adequate quarters were available.

This action is in respouse to a letter daced May 10, 1978,
with enclosures, from the Accounting and Finance Officer, Defense
Logistics Agency Administrative Support Center, Alexandria,
Virginia, submitting a voucher and requesting an advance declsion
concerning a claim of ¥Mr. Ronald “iecle for payment of commercial

quarters while on temporary duty {TDY) attending the Cost Accounting

Standard Workshop at the United States Lugistics Management Center,
For. Lee, Virginia, from April 10, 1978, through April 21, 1278.
This request was assigned PDTATAC Control No. 78-25 and forwarded
to this OfTice by the Per Diem, Travel and Transportation Allowance

Committec.

The submission states thut although Government quarters were
avallable at Fort Lie, Virginia, Mr. Miele refrsed to accept
these quarters because he considercd them substandard and their
condition unsatisfactory. He did not cbtain a certificate of
nonavailabilitrof adequate quarters, bur obtalned commercial
quarters rather than use thosc assignr.d. The travel voucher sub-
mitted by him actaches a statement by Cotonel John B. Nelson,
Director, Procurement and Production of the Administrative Support
Center that 'use of the asslgned gquarters would have adversely
affected Mr. Miele's ability to attend and completa the training.
However, the Accounting and “inance Officer belicves that thls
gtatement cannot be used in lieu of a statement of nonavailabilicy
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and the claim cannot be paid, since in the absence of such state-
ment It must be assumed that adequate quarcers were available.,

Section 5702(a) of title 5, United States Code (1976),
provides as follows:
"(a) Under regulations prescribed under
section 5707 of this titlec, an cmployee while
traveling or officlal business away from his
designaved post of duty # % * ig centitled to
(1) a per dicem allowance for travel inside
the continental Unite:d States aut a4 rate not
to exci ad §35 & * &V

Implementing regulations are found in chapter 1, Vnlume 2,
Joint Travel Regulations (2 JIR), Part B of which authorizes reim-
bursement of certain travel cxpenses incurred in connection with
TDY under cervain -conditions,

Paragraph Cl055, 2 JTR (change 148, February 1, 1978), in
effect at the time of Mr. Mliecle's TDY, pravidas in pertinent part:

"C1GY5 USE OF GOVERNMENWT QUARTERS

"1, GENERAL, Although an employee may not be
required to utilize Government quarters, when ade-
quate Goverpment quarters arce availd. T2 but not
used, the payment of the quarters portion of the
per diem or actual expensc allowances of any
cuployee on temporary duty away f{rom his designated
post of duty may nol be made except under the fol-
lowing conditions:

"l1. when the order-issulng outliority, either
prior or subsequant to the travel in-
volved, jssups a ctatcment to the effect
that the utilizatien of Guvernment quar-
ters at the tempnrary duty statio. or
delay point would adversely affect the
performance of the assigned misafon (this
exception is not applicable to personncl
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attending trainiug courses at an installa-
tlon of the Uaiformed Services);

"2, when the commanding officer (or designated
represe. ~ative) responuiblz for Governuent
quarters at the temporary duty or delay
polnt furnishes a statement to the effect
that utilization of Government quartcrs
was impracticable; or

"3, when, prior t: 1 October 1977, the
employee entered into a commitment for
quarters which cannot be canceled without
a financial penalty to the employce.

"2. EFFECT OF ABSENCE OF STATEMENT. In the absence
of a statement issued under the provisions of snb-
par. 1 or unless the nonavilability of adequate Gov-
ernment quarters can he ascertained by reference to
a publication issued hy the Uniformed Service con-
cerned, it shall be ausumed that adequate Government
quarters were available on any day for which the
employec fails to submit_an appropriate statemcnt

*® % % indfcating that such quarters were not avail-
able oy not utilized on that date. # % %'

({Emphasis added.)

Since Mr, l!ilele was an employec attending a training course at
an installation of the uniformad services, the statement of
Colonel Nelson, a repves=ntative nf kis order-issuing authority, to
the effect that use of Government quarters at I'is TDY statrion would
adverscly alfect the performance of the assigned misrion, would not
entitle him to payment of the quarters portlon of the per diem
allowance. Further, since tha commanding cfficar at the TDY
station did not issue a statement required under the exception of
subparagraph Cl055-2 of 2 JTR to the ¢“fect that ucilization ol
Government quarters was impractical, or nnavuilability can be
ascertuined, it shall be assumed that adequate quarters were
available for any day that Mr. Mielc failed to submit a state-
ment that such quarters were not available or not utilized on
that date,
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The determination as to whether Government quarters are
adequate must be made by the ageney which has jurisdiction over
thusc quarters. Althougl we would not condone a gractice of
requiring emplovees to reslide in obviously unheaithy or otherwise
inadeqguace rooms, we cannot substitute our Jjudament with respoct
to these factors for that of the responsible agency officials.
Further, an employec who 18 required to occupy Government quarters
must abide by the determination of adequacy made by the agency.
If he chooses to occupy commercial quarters in such clrcumstances
he is not entitled te per diem computed on the basis of the costs
he incurred for such gua: zers,

The juestion of payment presc¢nted by the Accounting and
Finance Officer is therefore answered in the negative., Paymont
may not be made on the voucher submitted and it will be recained
in this Office.

' . \ V,_..
Deputy Comp tro?lefxg ge/r/wrnl
“of the United States
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