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THE COMPTRO co N ERA
DECIBION OF THE UN!' . 3TATES

FILE: B-161425 DATE: Oeudber 11, 1978
MATTER OF: ﬁogor W. Rodgars - Reimbursement for travel
by a privutely owned automobile

DIGEST: 1. Employee of Customs Service performed local
travel in July 1975, incident to overtiue
duty essignments, He should' be reimbursed
mileage in accordance with agency travel
policies in affect at time travel was per-
formed - aince rights bscome vested upon
performince of travel. Subsequent regula-
tion may rot retroactively apply to increase
or decrease righta. See Comp. Gen, decs.
cited.

2. Customs Service rﬁgulatiéns roquirod em-
ployees to plare thonselveu at overtine
duty - assignnont- at own expense oxccpt when
performing services required by regu.abio1 to
be roimburaedfoy a partv—in-interest. Regu~
lation wils wit:!ih agency's a'ministrative
Jdiscretion with regard to payrent of traval
expenses and mileage. See Comp. Gen. decs.
cited.

This action is in response to a request by Mr. Jack F.
Panzei, an authorized certifying’ officer of the U.S. Cuatoms
3ervice, concerning whether Mr. Roger W. Rcigers, an employec
of the Customs Service in the Houaton, Texas, region, may be
reimbursed mileage for local trivel in his privately owned
vehicle in connection with overtime duty assigrments in July
of 1975.

The reccrd shows that during the period July 16, 1975,
through July 30, 1975, Hr Rodgers traveled by privately e
owaed automobile en 6 days in connection with the performanca
of overtime duty assignmenta. Mr. Rodgers submitted a voucher
11 which he claimed reimbursement for mileage in the amount
of $33.75. The travel involved was from his residence to
his point of overtime duty and return with occasional inter-
mediate stops at his official duty statiocn.

We nave been informally advised by the Houston regional
office that customs overtime duty assignments usually arise
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vithout any advance potice and that accordingly it is not
possible to prepare written travel orders in advance of
such assig'ments. Reimbursement for such local travel is
approvec where propar. Accordingly, Mr. Rodgers' local
trravel, in connec-ion with his overtime duty, was performed
without written travel ordera,

~ Mr. Rodgers was advised on October 24, 1975, by the
Houston District Director that ssttlement of his claim
would ba temporarily delayed pending the issuance by
Customs Service headquirters in Washington, D.C., of a
ravisei policy statement regarding reimbursement for local
travel, This new travel policy was im'lemented on
March 5, 197€, by Custom: Circular, FI13-8«A:A:0 which wvas
1ssued by the Assistant Ccmnissioner (Administration) of
the Customs 3Service.

The ‘re¢ord shows that prior to the issuance of the
March 5, JU76 Circular, there was a lack of unit‘omity in
the' uriovs Customs Service regions as to the’ reimbursernt
of expenses ot‘ local travel. The Houston regional office
advised us tiit it hed not issued any regulationa with
regard to local travel incident to overtime duty assign-
ments anc that it hod foliowed the travel policies imple-
mented by ti:> Customs Service headquarters office in
¥ashington, D.C., by CircularsFIS-8-FP, dated April 8, 1964,
and June 23, L966.

Subsecticn 3B of the April 8, 1964 Circular provided
in pertinent parc as follows:

nA customs employee jhall place himself at
a customs overtime assignment and refurn
therefrom at his own expense, except when
he is a=signed to perfora on a customs
overtime ass‘gnment any of the aservices
epumerated in section 24.17 of the Customs
Regulations for which expenses are required
to be reimbursed by a party-in-interest® # #,
In such a case the employee shall be paid
actual transportvcion expenses within the
port limits and authorized travel expenses,
including per diem when the services are
performed outside the port limits, except

-2 -




B-191425

that wo such paymant BhLl be made Af

the cusioms Overtime assignment immediate-
ly procedes or ronr.m the employee's
rsgular tour of duty and no additional
XpoNses are incurred as a result of the
overtimid gssignsent .

The matter of authorizing nileage to an employee for the
use of his automwobile in connection with official travel is
discretionary with the agency ir which he iz employed. 52 Comp.
Gen. %446, 451 {1973). We fird the regulation quoted above
is a proper exercise Of an agency's discretion to authorize
reimbursesent ror expeénses for trasel from residence to a near-
by tempor-ary duty post. See 'datter of Brian. E. Charneck,
B-184175, August 5, 1975, lnd -ues cit.rd therein.

'l'he (‘ustous %rvicn revised trave)' policy mplenented
by Circulax- Pis-0cA: A0 ia-uad ‘March 5; 1976, provides for the
Ninbur'vﬁiént of/ t:r'r.vol in connection with overtime assign-
ments 1‘agard1e=, Of whithier the expenses thereof are reim-
bursable - by a -:arty-i 1:=interest. The revised policy, however,
would not e, appli.cab e to Mr. Rouxérs' claim as his travel
occurred pm.'z'- to its issuance. . It is a well-settled. pmnciple
that the risht.a of a traveler becoma vestad upon performance
of the travel and'a valid regulat:lon may *not be amended retro-
‘actively to Increase or decrease the rights given thereby..

27 Comp. Cen. 339 (1947); 32 id. 315 (1953); 40 id. 242 (1960);
and B-149897, October 25, 1962. Administrative delays

involved in making and publishing an amendment tec a regula-
tion do not legally justify a retroactive application of the
amendment, 31 Comp. Qen. 505 (1954).

Paragraph 1-4.1 of the Federal Travel hegulations (FPMR
101-7, May 1973) (FTR) provides as follows:

va. Mileage phyients. When employees and
others rendering service to the Government use
privately auned mo*or .vehiclisor airplanes in
the conduct of of‘r:l.cial bu.siness within or
outaide their desigmted ‘posts of duty or
placas of service ind such use is authorized
or approved as advantageous to the'Covern-
ment or as an authorized o= approved exercise
of the employee's preference, payment shall be made
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on & mileage basia unleas payment on an actual
expense basis -is specifically authorized by law."

Subsection 3 of Ciri-ular FIS-8-FP, dated June 23, 1966,
providus as follows:

"(a) Overtime, Sunday, or holiduy assi nts
urider the customs overtime laws. (19 U:E.E.

2€7, 1451 or under the Federal Employees kuy
Act of 1945, as. amended. When traveling to
and from an asalgnment to pe~form any of
the services envmerated in section 24.17

of the Customs Regulations for which com-
pensation and expenses are required to be
reimbursed by the party-in-intorest,
under-either the customs overtime laws or
the Federal Employées Pay Act of 1945, as
amended, the employee shall be paid .. ,
mileags for the.amount of the:round-trip
distance from his official dity station to
his temporary duty asaignment and return.
If ‘the diztance from his residence to the
temporary duty sssignment is less than the
distance from his official station to the
temporary duty assignment, he shall be

paid for the actual mileage driven. If

the essignment:immediately precedes or
follows the employee's regularly.acheduled
tour of dity, mileege 'shall be paid only for
the cdistance the employee 13 reqguired to
travel in excess of the round-trip distance
between his residence and regular duty
station."

The above-cited travel policy was in effect &Gring”the
time Mr. Rodgers performed the travel for which he has claimed
reizdursement.. The reccrd before our Office does not establish
whether any of the overtime assignments-incident to which
Mr. <Rodgers claims mileage wers reimburjable by a party-in-
inteérest. Where the Customs Service finds that the expenses
of Mr. Rodgers' overtime duty were reimburSable by a party-
in-interest, reimursemetit shiculd be allowed in accordance
with the provisions of the June 23, 1966 Circular. In the

absence of such a finding, Mr. Rodgers would not be entitled
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to reimbursement fc: mileags as subsection 3B of tae April 8,
1964 Circular, supiz, providoes that a Customs Service employee
shall place himsell and return from his overtime duty
assignment st his own expense, except where the exp:nses of
the aasignment are reimbursable by a party-in-interest.

Action on Mr. Rodgers' travel voucher should be taken

in accordance with the sbove.
ﬂ'?kﬂ fom

Deputy Comptroller General
of the United Rtates






