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MATTE~R OF: liedico]l benefits for dependent adoptive
pareutf;

DIGEST: Bonn fide adoptive parents of members of the
uniformed services should be included, stint-
larly to natural parents, as eligible depcndents
to receive medical benefits pursuant to 10 U.S,C.
1071-1088 (1976), despite the fact that the
statute does not exl)ressly include adoptive
parents %iIthain the tern "parents" in autmorizlng
Such 1)elef I ts, Deciqions to tLhe contra1y shotild
no longer I)Q followed,

It hris come to our attention t:hat dependent adoptive parents
of :ewbern of the uniformed services are not eligible to receive
medical benefits pursuant to 10 U.S.C. 1371-1088 (1976) undee thIe
current interpretctlon of the term "pcsrent" as umsed in 10 U,S.C.
1072 and npplical.le regutlations. After reviewing this situation
wo conclude that tlin ini:erpretation shoul] I)C changed to
construe "ptureut" an twind in 10 l.l.';C, 1072 as including bona
f Jde adoptive parents,

Chapter 55, sections 1071-08118, title 10, United States Code,
provides for at uniform program of mtdical and denial care for

iembers of the uniformed services, and for "their dependtents."
In subsection 1072(2(F), "dependent" is defin2d to include "a
parent or parent-ii-law" who is, or izis at the time of the member's
denati, dependent upon him for over one-linlf of lhis support find
residiJngl in his household.

'llic joint regutlat!oni (flcdical Services, Uniformed Services
lienalth Beneflus Program, September 15, 1970) Issued by the Depart-
mcnr of Defense and Depmartment of Hlcaith, Educat ion, and Wel fare,
implementing 10 US.C. 1071-1088, provide at paragraph 1-2 in
pel:Inlerat prlrl as followen:

"tf. iepedLe.nt. A person wihlo hears any of
the following reltiLlonships to an active duLy or
retired memlber of a uniformed service, or to a
person who it the time of his death. war an active
duty or roi red member of a tun! formed service:
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"(3) Parentl _rparentL-in-1aw wh1o is, or wim
tL thle tile of (deatIl of tie active dtity or retired

momher, dependent on the memler for over one-half
of ills stitupport and residing in a dwelling place
provided or maintained lby tne incilier, (Does vot
Include (ill adoptive parent, step-parent, oc person
vho stood in loco paroutln.)"

Olle recenL *:ase involved an aetive duty Air Force officer
who was adopted when shle wasn 1 years old mid wasiE contributing
one-half of hecr adoptive mother'rs support. She paplied fox
hospitalization benefits for liar mother under the assumption 8I)5(
wouild be eligible for suchl benefits as hur parent tail dependent
upon her for stipport, Shte wim istitied tLie. dopoeendt"I ulelnttflCa-
tlion card clijall fyly, lihr fo'; rncelpt of t-he benefits. However,
several montits later £;he w.ais Informed by the Air Force that
p)rtmaillft to decisiolns of the Comptroller General lher mother's
enti titrlent to viwdical benefits waa; beliig ravoksl, ass sile was an
adolptive pareat andl therefore inelilgilbt, In view of the provi-
s1ann of tile reguilations quoted above, v'. asstimc. Lhe other
services are appilying similar rules.

Our previotz doecisions which were referred to by the Alr
Force in disentiti1ng thie officer' s mother to me(Iicni benefits
have been premised on tlhe prlniipl1n Ltat unless otlherwise
defined by tlsc pertinent stl.atutte, theC tuirm "parent" refers to
the natural father or mnother mnd do(c1 not: Include adoptive
pilr hent, We have h&e: d tiOnt uhire tLle (Xngresn intends tihat
aI.O lhalaces be aitliori zed in the case of a dependunL parent
oLIIer thianl a laturnl 1parent., It. has expreRfssly 80 10 ro>iilcd.
See 22 Comp, ('fn. 1139 (1943),; 26 Comp. (:en. 21] (19i,6);
11-175578, AprJ1 21, 1972.

The express pu).poso of thle legislation, nttted in 10 11J..C..
1071, is "to creaLe and mnusi sLrIn hirgit mornale in Lilh mliforine.
servyices by provil dig an imblpr(oved and unuIform program of vvd.fcaln.
alln dlental care for ':!,nhern and ctertnian formor members of tLhos
vcrv'Icsii, and fori di(lir (IelCJL'(Id'ltfl;' In ouir review c.f 1uli
l eg I slatJivJ!o history wle have found no spcrelfic ILnzentI Lu
di st.ingul I h btveons adoptivye and( natural parent .

During the past (lecaidic, the Judicial trend lias ,been to
Inval idsate statmLory clasniff t'JlIons rvu;lring dissImlJar
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treatment for thos¢ similarly situated, For exa.Mple, the depenid-
ency provisions of 10 US.C, 1072 were heldi invalid as they
relateci to the excluslon of illegitimate ch0ilren from the
category of dependents alighli.c to receive medical benefieti by
the District Court of tIhe District of Columbia in 1972, Iiller v.
Laird, 349 F, Supp, 1034 (1972), Thle court found the critical
issue to be whether the elimination of illegitimate children fror
the category of eligiblea dependents bore any rational rel3tIonr)hlp
to the goals of the statute, TIle court concluded taint thle denial
of benefits to illegitimate children weas no laciting in rational]
justification as to be violative of the Due Process Clause of the
Fif tb Amendmentit.

Concerning the status of adoptive parents, generally an
adoption effects a legal as well as t practical substitution of
parents. TIe natural parent3 lose and 1the adoptive parentn.
recoivu or assune tne right to tile child's custody, services, and
earnings, tIe right to control tIe child, and the obligations of
maintepance, e4dcation, etc, The chilt owes thIe duties arising
out of the rci0 tiohIoqbip to his adoptive parents anid not to bin
natural parents, Ilia purpose of tile statutory adoption schemes
of the various states is to transplant the adopted person into
the familly of the adopter, tile person thus bearing tIhe same legal
relationships to tIec adoptive parents as does their natural child.
See 34 Comp. Cen. 60], 604 (1955), and authIorities cited therein.

We have held thizt in certain unusual cases sucl ans where a
member adopted her brother and aister, no bona fide parcutal
relntionship was ostab]ished, 42 Comp. Gun. 57e (1963).
However, generally for most purposes oonn fide adoptive parents,
such as the mother of the officer discunr;ec) above, are treated
similarly to natural parentr.

Accordingly, after roviewving thie Iurgh;Iative history nnd
in view o( recant judicial decisions, it in now our viewu thltlC
bonn fide adoptive plirenIts ohloul(I be Included, similarly to
natural p)aronts, as eligible depundents to receive medical
b)enefitn pursuant to 10 U.S,.C. 107]-1088. To the extent Lhat
prior decilsions of our Offlice conflict witli this view, they
should no longer be followed regarding medical benefits
authorizcid under these sLatutes.

Thputy coi4p1iht/kti

6f tile thu ted States
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; COMPTRtOLLEFR GEIERAI. OF TIWE UNITED STATES
t'' .'J WA6I1ltAGTo4. Dn.c. zo¶

11-192448 .Septeober 19, 1978

'Itoe Honorable
The Secretary of Defense

Dear Mr. Secretary;

It has recently been brought to our attention that adlop-
tive parents of wornberu of the uniformed services are not
considdrerd %ligible for medical and dental care under the
lintiformed Services heplait Ilenefitvt Program, 10 U.S.C. 1071-1088
(1976), The exclusion of adoptive parents froua the Progrnn,
tinder the nliplicable regulatlion, J3 npplarctlLly bastud on several
decisions of our Office,

Wle 1avmw reviewed the law and leginlative history of the
Progtram, and In decision 13-192448, (Inted todni, copy encir ed,
we have conclutIded thut: boon fide adoptiv parents shoul d be
included in tIhe Progra;1 i sinlnarly to natural parents.

We are also advising the Secretary of Health, Educlaion,
an.1'd Welfare of our viewMs in cinS mrntter since la is
co-adminfatrr ar of the Program 'allong with you. 10 U.S.C.
1073.

Sincerely yours,

Iaputy Compr oller 4anera
of tile United States

En!lC10illre
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$X; A COM1PTROIJAZn GEIJCRAL OF TI1E UJNIITED STATES
WVAS11kIIGTOt#. EPC. 20340

B-192448 fieptemiber 19, 1978

The Honorable
The Secretary of Health, Education, and

.r.1 fare

Dear Mr. Secretary:

It has recently bcC!I brought to our attention that; adop-
tivo parents of members of the uni'arned services are not
considered a]ll ible for medical and dental care under the
Uniformecl Services Hlealth lienefits I'rogram, 10 U.S.C. 10711088
(1976)9 Thle ex wolusion of adoptive parents from the Program,
tinder the applicable regulation, is apparently based on several
decisions of our Office.

lWe have reviewed Oic law and legisiative history of the
Program, and I1n decision 11-192448, daLed today, copy encloned,
tie have concluded that bona ldc adoptive parents shiould be
included in the Program uImflarly to natural parents,

lWe 'are antio advising the Scwcrctary of Defense of our
view's in thiis matte; SInCOhe 11C is co-admininstrator of the
Program alone, w:.0i you. 10 U.S.C. 1073.

Sincerely yours,

1)eputy Comptroller OWener
of the UnlLed Stalts

Fnclosure




