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DECISION

MATTER OF: Labor-Management Services Administration -
Annual leave charge while in a constructive
DIGEST: travel status B o
—e Employees departed on tr&avel on Sunda', April 15,

1978, ‘to labor-management meeting scheduled to
begin op Tuesday, April 18, 197&. Agency
questions whether it should ~harqe employees
for annual leave on Monday, April 17, 1978,
which was desianated by agency as day of
travel, In cases where employees depart
early due to personal conveaience for
official travel, entitlements should he
determined on a constructive basis as if they
hasl performed travel by mode authorized and
at proper time. Employeaes' travel should be
constructed as if they traveled on Monday and
they should not be charged teave for any time
that they constructively would have spent in a
travel status.

. This action results from the request of Jack A. -
Warshaw, Deputy Assistant Secretary of Labor, for our
decision concerninug arnnual leave charges for employees
who performed official travel on a nonworkday in lieu of
a workday designated for travel.

Mr. Warshew reports that,a labor-management meeting
wdas scheduled to begin in Washington, b.C., on Tuesday,
April 18, 1978, between the Labor-Management Services
Administration (LMSA), U.S. Department of Labor, and the
National Union of Compliarice Officers (NUCO), which has
exclusive recognitlon for LMSA field employees unde:
Executive Order 11491%, ‘October 29, 1969, as amended.
Certain designated employee union representatives were
provicad time ‘during reqularly scheduled work hours on
Monday, April 17, 1978, for tiavel. Several of the employee
representatives traveled on Sunday, April 16, 1978, for
personal convenience. These employees have requested that
their traveltime on Sunday he reconstructed to Monday, as
"official time."

-

Mr. Warshaw presents LMSA's position as follows:
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"The Agency helieves that the appropriate
interpretation of travel and leave regulations
does not allow for such reconstruction of
Sunday travel time as hours of employment

on Monday. That is, the LMSA believes that

it is required to place the affected enployees
in a leave status for that time on Monday

not epent in actual travel or work status,
even though such time had been otherwise
allotted for travel. This is so0 since the
employee/s traveled on their 'own time!
(Sunday) for personal convenience and thus
could have nerformed Agency work on Monday

if not in an actual travel status.

"A specific example may clarify the issue.
One employee traveled to Washington from
Los- Angeles. Approximately eight (8)
regularly scheduled work hours on Monday,
April 17th, was allotted for travel. The
employee indicated that for reasons of
personal convenienc:, he traveled on Sunday,
April 16th, and is requesting that it be
viewed, for pay purposes, as if it occurred
on Monday."

When an employee perforins travel oELer than as,authorized
by official orders, his entitlement to travel expenses and
charges to his leave account are norma\}& deterT}ned on a
constructive basis. For instance,, .Federal Trave)l Regulations
(FTR) (FPMR 101-7) para. 1-7.5d (May 1%73) provides for
computation of an employee's per diem on a constructive
basis. Also sece FTR para. 1-4.3 regarding the determination
of entitlement on a constructive basic when a privately
owned conveyance is used in lieu of common carrier
transportation. In addition, ;his Office has determined
an employee's rights on a constructive:bisis whén he departs
on official travel on other than.the authorized date. For
instance, where an emplovee assigned to temporary duty
departs prematurely for authorized annuil leave which he
would not have taken but for the assigned temporary duty
this Office has held that he should - not be penalized by
reason of a subsequent cancellation of the temporary duty
assiqnment. Instead, entitlement is determined on a
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conatcuctive basie as if the employee had traveled from

his headguarters to the tempvorary duty station and returicd
by the usually traveled direct.route, See 52 Comp.- Gen.

841 (1973). Alsc, in accordance with the above rules, when

an employee's travel is determined on a constructive bhasis
this Office has in the past requirad that annual leave
charged an employee be restored to the extent that the
sonstructive travel occurred during his normal working

hours., See B-18)363, August 23, 1974. Therefore, travel
entitlements should be determined on a constructive basis

that is, as if the employees traveled, on Monday, the desianated
day of travel, and the employees shonld not be charged

annual leave for any time that they constructively would

have spent in a travel status. 1In this connection, the
submission states that one employee traveled from Los Angeles
to" Wasbington oh Sunday and had:been allotted about: 8 hours
of travel time on Monday. His tzavel entitlement should be
detetfmined on a constructive basis. Thus, ther would not
appear to be any loss of work time which would require a
charge to leave.
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