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DECISION '+, OF THE UNITED STATES

7 WASHINGTYON, O.C. 205486

FILE: B-191742 DATE: August 1, 1978

MATTER OF: HML Robert P. Hockensmith, USN
and HM2 Sybil L. Hockensmith, USN

DIGEST: Husband and wife, both Navy members, are
each entitled to a dislocation allowance
(DLA) (without dependents rate) upon
permanent changes of station where at the
old station the husband was assigned to
quarters aboard a ship homeported at
Pearl Harbor and the wife occupied
quarters on land near Pearl Harbor, her
duty station, and both were transferred
to Long Beach, California, where they
occupied non-Government quarters together.
Although the husband stayed with his wife
in her quarters when he was not required
on board ship at the old duty station, the
move involved transfer from a station where
the members were assigned separate quarters
and thus was not a move of a single house-
hold to preclude payment of two DLA's.

This action is in response to a letter from the Officer in
Charge, Navy Finance Office, Long Beach, California (HGA:AD:4650/1
SER:532), requesting an advance decision concerning whether pay-
ments of dislocation allowances (DLA) may be made to both
HM2 Sybil L. Hockensmith, USN,|| B 2n¢ 111 Robert P.
Hockensmith, USN, _ incident to permanent changes of
station they received in June 1977. The request was assigned
PDTATAC Control No. 78-16 and forwarded to this Office by the Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee.

HM1 Hockensmith and HM2 Hockensmith are husband and wife and
both are members of the Navy. Mr. Hockensmith was assigned to a
ship homeported at Pearl Harbor, Hawaii, and Mrs. Hockensmith was
assigned to a shore activity at Pearl Harbor when in June 1977
they both received permanent change of station oxrders to a shore
activity at Long Beach, California, where they were not assigned
to Government quarters.

While she was assigned to Pearl Harbor, Mrs. Hockensmith did
not occupy Government quarters and she received basic allowance
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for quarters (BAQ) at the without dependents rate. Mr. Hockensmith
was assigned to quarters aboard the ship; however, because he had a
dependent child born of a previous marriage for whom he was
required to pay child support, he received BAQ at the with depend-
ents rate. When his ship was in port, if he was not required to
remain on board in a duty status, he occupied quarters with his
wife.

Since both Mr. and Mrs. Hockensmith are members of the Navy
entitled to basic pay, neither may claim the other as a dependent
for purposes of receiving a DLA at the with dependenty rate.

37 U.S.C. 42041970), and compare 53 Comp. Gen. 148,y153 (1973)
(answer to question 3b). Mrs. Hockensmith has no cther dependent
and Mr. Hockensmith's child by his former marriage is not in his
legal custody and control and, therefore, may not be claimed as a
dependent for DLA purposes in this case. 51 Comp. Gen. 716§A1972).
Thus, the primary question presented by this case is whether both
members are entitled to a DLA at the without dependents rate, or
whether only ‘one member may receive a DLA at the without depend-
ent rate. The question has arisen due to decisions of our Office
and provisions of applicable regulations which indicate that when
two members in the same household move to the same quarters at
the new station, only one DLA may be paid.

Pursuant to 37 U,S.C, 407(8%1970), under regulations pre-
scribed by the Secretary concerned, a member without dependents,
who is transferred to a permanent station where he is not assigned
to quarters of the United States, is entitled to a DLA. The
statutory regulations implementing 37 U.S.C. 407¥ere found in
Volume 1, Joint Travel Regulations (1 JTR), chapter 9, paia-
graph M2008\of which applies-in cases of transfers of members
married to members. Rule 3 of the table set out in paragraph M9008
provides that in a case such as this when both members have no
dependents and they occupied separate quarters at the old station
and the same quarters at the new station, then DLA is payable to
both at the without dependents rate.

In our decision at 56 Comp. Gen. 46qrg0 (1976) in considering

various questions concerning entitlement to DLA's in cases of
members married to members, we stated in summary partly as follows:
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"% % % Generally, where a permanent change of
station requires the disestablishment of a house-
hold in one place and a reestablishment of the .0
household in another, a DLA is authorized, except
for members without dependents who are assigned to
Government quarters. The allowance is to be paid
as provided by regulation; however, in no event may
more than one DLA be paid where only one movement
of a household is required. * * %"
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In this case Mr. Hockensmith apparently occupied his wife's
quarters with her when he was not at sea or not required to
remain on his ship in port. However, the fact remains that he was
assigned to quarters aboard ship due to his duty assignment and
his wife occupied quarters on shore due to her duty assignment.
In such a case we cannot say that because the home port of his
ship and her shore duty assignment were the same, that when they
were transferred one household moved. Instead, officially the
transfer involved moves from fwo separate sets of quarters and in
accordance with the provisions of 1 JTR, paragraph M9008,fRule 3,
each member is entitled to DLA at the without dependent rate.

The voucher submitted is returned with payment being authorized

on the above basis.
Deputy Cor&j &E!rgf*’\-_

of the United States





