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THE COMPTROLLER GENERAL '
DEZISION OF T'"HE UNITED BTATES
WASHMINGTON, C.C, 208ae
FILE: B~-190706 DATE: July 21, 1978
MATTER OF: Tri-County Metropolitan Transportation
District of Oregon
DIGEST:

Although grantor agency believes grantee
awarded contract to nonresponsive bidder,
in viola:ion of terms of grant, GAO would
not obicct to funding of grant since it
appeats that problem resulted from ambi-
guous specifications which were imposed on
grantee by grantos agency and since it
appears grantee acted in good faith in
awarding contreact.,

The Urban Mass Transportation Adminjistration
{UMTA), Department of Transportatiorn requaists a
decision regarding the propriety of its funding,
pursuant to a capital facilities grant under section
3 of the Urban Mass ‘rransportstion Act, 49 0.S.C. &
1602 (1970 and Supp. V 1975), for purchase of mobile
radios by the Tri-County Metropolitan Transportation
District of Cregon (Tri-Met), winich provides mass
trangportation service in the Portland, Oregon
metropolitan area.

The request arises out of a dispute between UMTA
and Tri-Met as to whether UMTA-approved specifications
in a solicitation issued by Tri-Met reguire mobile
radio equipment to have "tone coded squelch" (TCS).
Tri-Met, taking the position that TCS is not required,
avarded 2 contract to Motorola Communications &
Electronics, Inc. (Moteorola), which, althougn the low
bidder at $262,879, d4id not offer the TCS feature.
UMTA, after reviewing a complaint of the General
Electric Compzny (G.E.), the next low bidder at $269,225,
determined that TCS was required, that the Motorola
bid thecefore was nonresponsive, and that it would be
. inappropriate for UMTA to “participata” in the procure-
ment in light c¢f the award to a nonra2sponsive bidder
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since such an award would ccntravene the competitive
bidding requirements of the grant agreement. 1In sub-
mitting the question, however, UMTA states that it would
"welcome [our] view that * * * participation is justi-
fied under the circumstances."

For the reasons set forth below, we believe that
UMTA is not precluded from participating in the pro-
curement.,

I. Background

On August 21, 1975, Tri-Met submitted to UMTA
proposed specifications for its mobile radin com-
munications system. These spec;fications were approved
by UMTA subject to #ix changes., One of these changes
related to the requirement for TCS in the system.

The Tri-Met specifications referred to TCS in
connection with the base station transmitter, base
station receiver, and mobile transmitters. UMTA, by
letter of January 28, 1976, suggested that Tri-Met
*dalete all tone coded squelch reguirements for the
specifications because it is not needed in systems
that have digital data." Tri-Met was also directed
to revise its specifications "to conform *o the
suggested specificati¢is contained in Attachment A."
The portion of Attachment A relating to squelch in
the receiver provided:

“fgquelch Sensitivity (Carrier) 6 db quieting
(.25 MV) or less
at threshold

Squelch Tone Coded 6 db quieting
(.25 MV)*"

Tri-Met subsequently deleted the TCS requice-
ment for the mobile transmitters and added the
specifications from Attachment A to its "Minimum UHF
Receiver Performance Specifications" for mobile re-
ceivers as section 6.18.3. It did not, however, delete
base station transyitter and receiver TCS reguirements
from the specifications. Tri-Met states that it re-
ceived telephonic approval from UMTA on February 16,
1976, to include TCS in the base station transmitter in
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order to provide compatibility with existing Tri-Met
equipment.

Early in March of 1976, the revised specifica-
tions were advertis « and bid opening was set for
Apcil 21, 1976. After two protests by G.E. to UMTA
concerning restrictive specifications (unrelated to
squelch), a new bid opening date was set for July 16,
1976. Bids were opened on that date, and G.E. was
the low bidder.

By letter Jdated July 14, 1976, UMTA received a
protest from the Pacific-Communications Company,
claiming that it had not received an invitation to
bid and “hat the specifiz2iions were so restrictive
that only Motorola could bid. As a :esult, UMTA
directed Tri-Met to rebid th« contract. The specifica-
tions were readvertised on August 25, 1976; bid opening
was set for September 10.

At this point, both Motcrola (on August 27) and
G.E. (on September 7) requested that Tri-Met clarify
the requiremente concerning sqguelch in the base station
and mobile radios. Tri-Met responded tc the Motorola
regquest in a letter of September 3, 1976, as follows:

"The requirements for tone squelch
decoder [in the base station receiver]
has been deleted according to UMTA's
directions dated January 28, 1976.

* * * * *

"Minimum UBF Receiver Performance
Specitications, Squelch, Tone Coder
e 32, The specificatfons remain as

ga%
printed on page 32 ~ no change."

All prospective bidders, including G.E., received a
copy oi this response.

Tri-Met responded verbally to G.E.'s lette-,
G.E. claims to have been told that TCS was required
in the base station transmitter and the mobile re-
ceivers; Motorola auserts that it was informed that
TCS was required in the base station transmittzr. Both
Motorola and G.E. included TCS for the base station
transmitter in thz=ir bids.

-
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Bids were opened on September )0, 1976. Motorula
and G.E. were the only bidders, with bids of §$262,879
and $269,225, respectively. Under UMTA regulations, UMTA
concurrence in an award to the apparent low responsive
and responsible bidder is not required. (UMTA External
Operating Manual, Chapter 3, Section C, at p. 20),
Accordingly, Tri-Met awarded the contract to Motorola
on September 15, 1976.

On September 16, 1976, G.E. protested to UMTA
that the Motorola bid did not encompass TCS equipment
and therefore was not responsive. On October 1, 1976,
UMTA requested Tri-Met to respond to the G.E. protest
and Tri-Met complied on Octobe: 8, 1976. By letter
dated October 12, 1976, Tri-Met was informed that UMTA
found nc grounds to delay the procurement ard had
no objeztizn to awarding the contract to Motorola.

In a telegram of QOctober 18, 1976, howaver, UNTA
advised Tri-Met that the approval had been withdrawn.
Tri-Met was advised that "there are still unresclved
issues that must be cleared up * * *," UMTA then
determined, and informed Tri-Met by lettar dated
December 14, 1976, that since Motorola's equipment did
not include TCS, the Motorola bid did not comply with
section 6.18.3 of the specifications. UMTA directed
Tri-Met to award the contract to G.,E. Tri-Met declined
to do so.

Tri-Met's basic position is that sectior 6.18.3
provided periormance requiréments, rather than equip-
ment requirements, and that therefore the receiver
was only to be capable of meeting the requirement
for TCS if equipped with that type of squ:lch. Tri-Met
further contends that the receiver specification,
6.18.1, contained the equipment specification for the
receiver squelch circuit and required only that "the
sqguelch circuit shall be of the noise compensated
adjustable sensitcivity type.*®

Tri-Met's position is supported by consultants
hired by Tri-Met to evaluate the specifications ir
dispute. According to these consultants, section
6.18.1 calls for a type of squelch known as noise
or carrier operated squelch, which is distinct from
tone coded squelch, performing the same function but
in a different manner. Moreover, these consultants
advise that section 6.18.3 is properly interpreted
as follows:
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*This mection provides a measurement

s lindaxd for testing the receiver elec-
trical performanca, If the receiver has
a8 carr ier sguelch, the first sensitivity
puwbe:r is used, If the receiver is TCS
eqQuipped, the second sensitivity number
is used,”

Congultan ts asked by UMTA to review the specifi-
cations reache-l a different conclusion. They advised
that section 6 .18.1 ¥as not a measurement standard,
but rather the ninimum acceptatle receiver specifica-
tion for the mobile unit. They concluded that TCS
was requi ted by the Tri-Met bid package.

. 1. Discussion

UMTA. , as a Federal granior agency, while not
a party to the contract awarded by Tri~Met, is
respoansible for adrinistering its grants so as to
reasonapl y insure compliance with the grant terms and
conditions, Thomas Construction Compan Inc., et
al., 5S Comp. Gen., 139 (1%756), 7 15-‘“‘52 cp'n: 101. The grant
required the mobile radic system contract to be awarded
to the lowest responsible bidder submitting a re-
sponsive bid. Accordingly, UMTA's insistence that
Tri-Met not wa ke avard to a nonresponsive bidder is
consistent with the exercise of UMTA's responsibility
under the grant, UMTA's view that the Motorola bid
was nonrespons ive is based on UMTA's reading of the
specif ications . We are inclined, however, to disagree
with that read ing.

It isclear that Tri-Me*'s original specifications
did not contain a TCS requirement for the mobile
receivers. Tho se specifications imposed TCS require-
ments only in connection with the mobile transmitter
and the base s tat lon transmitter and receiver. UMTA
viewed the requirements as unnecessary and suggested
that they be deleted because there was no need for
TCS. At the sare time, UNTA suggested the use of
the speci ficat ions which Tri-Met set out in its revised
specif ications as section 6.18.3. UMTA places its
reliance primarily upon the reference to TCS in that
section., Nowhere, however, does UMTA explain why
it would view IS as unnecessary and cause the deletion

C¢f the original references to TCS while also imposing

2 TCS reguirement through the addition of another
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specification provision. We think that under these
circumstances the only logical interpretation of
section 6.18.3 is that understood and advanced by
Tri~Met--that the reference to TCS was a performance
requirement having application only in the event TCS
egquipment was to be furnished. Our view in this
respect is reinforced by section 6.18.1 of the
specifications, which states that the mobile receiver
squelch circuit shall be of the "noise compensated
adjustable sensitivity type."™ This section, which
appears to be the specification provision setting forth
Tri~Met's requirement for squelch in the mobile re-
ceivers, does not require TCS.

Moreover, we note that the conclusicn of UMTA's
consultants is based not only <n their interpretation of
section 6.18.3, but also on their undeistanding that
specification sections reguiring the TCS feature
for the base station transmitter and receiver were
not deleted by specificatior amendmr.nt. The TCS re-
quirement in the transmitter section, however, was
deliberately retained in the revised specifications
to provide compatability with existing Tri-Met equip-
ment, and has nn bearing on what was required for
the mobile receivers. The TCS reguirement for the
base station receiver, although never formally deleted
from the specifications as would have been approvpriate,
was regarded by Tri-Met as "deleted according tc UMTA's
directions” and both Motorols and G.E. were so informed
in writing prior to bid submission. Thus, insofar
as Tri-Met and the two competing firms were concerned,
there was no TCS requirement for the base station
receiver, despite the absence of a formal amendment.
Cf. 49 Comp. Gen. 156, 162 (1969); 51 id. 85 (1971);
Idaho Forest Indvstries, Inc., B-189676, December 27,
1977, 71-2 CPD 504.

Nonetheless, we recognize that there is sub-
stantial disagreemcnt as to the meaning of section
6.18.3 among the technical consultants, between the
agency issuing the specificaticns and the agency which
suggested their use, and between the two bidders.
Under such circumstances, it appears that overall the
specifications are subject to more than one reasonable
interpretation and therefore are ambiguous. 48 Comp.
Gen. 757, 760 (1969).

— .
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VWe have held that it is improper to reject a bid
as nonresponsive for failure to comply with a specifi-
cation which is ambiguous or indefinite. Thomas Con-
struct.on Company, lnc., et al., supra; Essex Electro

Enginecrs, In:., et al., 54 Comp. Gen. 1068 (1975),

- ID 372. Rather, the appropriate course is for
the contracting agency to cancel the solicitation,
revise the specifications, and recompete its needs
so that all prospective bidders can compete equally
on the basis of a definitive staiement of agency needs.
Thomas cConstruction Company, Inc., et al., supra;

Essex Electrc Engineecs, Inc., et al., supra.

Hece, this course of action was not followed.
However, we note that award was made by Tri-Met prior
to any dispute arising regarding the meaning 2£ the
specifications, that UMTA initially concurced with
the award to Motorola, and that at this point it is
not practical to consider upsettirg the award. It is
also apparent from the record that Tri-Met acted in
good faith in making the award and in believing the
Motorola bid was responsive to the specifications and
to its needs, and that Tri-Met finds itself in this
situation primarily as a result cf its efforts to
comply with UMTA's directions to delete certain
specification pcrovisions regarding TCS and to utilize
certain others which included the troublesome TCS
reference. Under these circumstances, we do not believe
Tri-Met should be penalized by the loss of grant
funding, and this Office would not object to UMTA's
providing such funding.

lﬁ-/‘.‘ 4?91...

Deputy Comptroller General
of the United 3.8






