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THE COMPTROLLER GENERAL
QF THE UNITED B8TATESB

WABMHNINGTON, D.C. #2054928

DECISION

FILE: B-192085 DATE: July 6, 1978

MATTER OF! Department of State - Family Travel Under Section
911/10) of Foreign Service Act of 1946

DIGEST: Department of State requests legal opinion regarding
its authority under Section 911(10) of Foreign Service
Act of 1946, as amended, to pay travel expenses for
family members, We believe Department of State has
authority to pay family travel expenses to temporary
duty (TDY) station when home leavc follows TDY,
Since the consu.tation or training incident to TDY is
generally essential to new assignment, a&uthorization
of home leave subsequenf io TDY should not be viewed
as %ontravening the "en route' requirement of Section
911(10).

This decision is rendesed in response to the Department of
State's inquiry ecorcerning the scope of its authority under Secticn
911(10) of the I'or eign Service Act of 1946, as amended (22 U, 8.C.
§ 1136(10)), Fection 911(10) provides:

""The Secretary may, under such regulations as he shall
prescribe, pay the travel expenses of members of the family
accompanying, preceding, or following an officer or employee,
if, while he is en route to his post of assignment, he is ordered
temporarily for orientation and training or is given other tem-
porary duty, '

In the past, the De'\artment of State has given the words "en
route to his post of ass:gnment a somewhat restrictive construction,
authorizing payment only when an employ:e was directly en route
to the post of assignment. For example, if an employee was trans-
ferred from Ponst A to Post B with temporary duty (TDY) and home
leave, the travel of family members to the TDY point has been paid
only if home leave preceded the TDY,

Our decision is requested as to the legality of construing this
provision less res‘rictively, so as to encompass situaticns where
TDY occurs in the segment of travel that does rot immediately end
at the new post of assignment. Specifically, the question presented
is whether the aulhorization of home leave following a tcmporary
duty asrugnment and before travel to the new post of assignment con-
travenes the "'en route' reqmrement of ection 911(10),
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The Department of State believzs that the Act gives it the requisite
authority to issue regulations providing for payment of family travel
expenses to the TDY point when home leave follows TDY. The
Department urges that an employee assigned to ''extended" temporary
duty should not be required to maintain two temporary residences,
one at the home .eave address for the family and a second at the
TDY point for the employea, Thercfore, the D:partm:nt proposes
1o pay travel expenses for family members to a TDY point which
occurs between two posts of assignment when the TDY exceeds 30
days, providea such action is within the authority granted to it by
Section 911(10).

A review of the legislative history reveals nothing that would
serve to aid our interpretation of Section 911(10) cf the Foreign Service
Act, as amend/'d., Neither do any past decisions of onr Office help
to clarify the :ope of Secvion 911(10), although we havc in the past
acceded to the Department's restrictive interpretation of the "er. route"
provision.

However, Section 911, by its terms, vests discreticnury power
in the Secretary to promulgate regulations consonent wit™ '3 provisions,
Absent any express prc-ibition ntherwise, we can see no reason why
the Secretary lacks legal authority ‘o promulpate regulations providing
payment for travel expenses of family :members io a TDY station when
it is followed by home lecave. We believe that the "en route' provision
of Section 911(10) is broad enough to encompass such a situaiion,

TDY may reasonably be viewed an incident to travel performed
between old and new posts of ai;signment, even if followed by home
leave, since TDY typically involves consultation or professionzl or
language training, and the new assignrnent gcnerally could not be
consummated until completion of such consultation or training.

Moreover, by viewing Section 911(10) in conjunction with Section
911(2), it likewise scems reasonable to conclude that the authorization
of home leave betivezn TDY and post of assignment does not contra-
vene the "en route' requirement of Section 911(10), Section 911(2)
provides:

"The Secretary may, under such regulations as he shall
prescribe, pay the travel ey.pe-rnes of the members of the family
of an officer or employee of ilie Service when proceeding to or
returning from his post of dutlv; accompanying him on authorized
home leave; 5 % % or otherwisc traveling in accordance with au-

-2 -



B-1820856

thority annted purscvant lo the terms of this chapter cor any
sther Act. '

Since payment is authorized when either teraporary duty or home leave
comes between two posts of assignment, we would find it difficult to
disallow payment when both TDY and home leave come between two
posts of assignment, Furthermore, since the order of TDY and home
leave is oftentimes, although not necessarily, prescribed for the con-
venience of the Government, justification for the present policy cf
allowing payment when TDY follows home leave, yet disallowing pay-
ment when TDY precedes home leave. appears tenuous,

Hence, in view of the forego)ng ¢onsideratinns, and by uzqu
. Section 911(10) in conjunction with Section 811(2), we belie. « t1e
Department of State does have authority to pay family travel f Xpeusczs
to the TDY station when home leave follows a temnurary duty assign-
ment, absent any express proiibition otherwise,
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