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DIGEST: 1. Authority of Public printer under Kiess
Act, 44 U.S.C. § 305 (1910), to set wages
of certain Government Printing Office
(GPO) employees does not require the Public
Printer to confer with employee represen­
'tatives concerning employment standards
for GPO printing procurement contracts.

2. Authority of Public Printer under Kiess
Act, 44 U.S.C. § 305 (1910), to set wages
of certain Government Printing Office
(GPO) employees is limited by 5 U.S.C.
5 5544 (1976) with regard to overtime
entitlement.' Employees must actually
work overtime hours in order to receive
overtime pay. 42 Compo Gen. 195 (1962).

3. Authority of Public Printer under Kiess
Act, 44 U.S.C. § 305 (1910), to set wages
of certain Government Printing Office
(GIO) employees is limited by 5 U.S.C.
S 5544 (1976) with regard to overtime
entitlement. To the extent that p.roposals
of employee representatives are inconsis­
tent with section 5544, they may not be .
implemented •

. 'This action is in resp.onse to the requests contained
in three letters dated April 4, 1978, from the
lonorable John J. Boyle, Public Printer, for a decision
concerning the scope of negotiations which may be conducted
with Government Printinq Office (GPO) employ~ representa­
tives under the authority of 44 U.S.C. § 305'(1970). The
Public Printer has p'osed a series of questions which may
be grouped into three general questions as follows.

l
I

,
The, first question presented is whether the Public Printer,
under the above-cited statutory provision, has a duty to
confer with employee representatives on the following two
deJ!lands:
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1. ·That the Public Printer provide
in GPO printing procurement con­
tracts, made in accordance with
Federal Procurement regulations',
that the contractor must pay its
employees in accordance with the
standards of wages, hours and
working conditions arrived at by
the said conference between the
GPO and the em~loyee representa­
tives~ and

2. -That no contract be made which
would adversely affect the com­
plement of any bargaining unit
regardless of price or other
considerations.·" ,

The Public Printer states that while there are probably
ways to comply with the net result desired by the employee
representatives, the ilgency wishes to know whether or not
44 U.S.C. S 305~requil'~ the Public Printer to confer on
these matters.

II

The second question pertains to the following proposal
on overtime which has been l?resented by employee represen­
tatives during the course of conferences held under the
authority of 44 U.S.C. S 305:f

......
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·Overtime shall be defined as any
work performed before or after the
employee's regular scheduled shift."

III

The third question presented is w~~ther 'he Public
Printer, under the authority of 44 U.S.C. S 31.';~haS a

'\ "" ",

"" .', .
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•
The question presented is whether the Public Printer has
the authority to. grant overtiroe when an employee has been
in a leave or leave without pay (LWOP) :tatus prior to
Or following 8 hours of work.

.'.'.
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adty to confer and the authority to allow the following
proposals w~ich have been presented by' the GPO employee
representat~ves:

1. ·-Daily overtime work in excess of
two hours in anyone day shall be
compensated at double the regular
rate of pay •

. 2. -All work performed on Saturday
shall be compensated at double the
regUlar rate of pay.

3. -All work performed on Sunday shall
be compensated at double the regular
rate of pay.

'. ..•.
C. -All work performed on a holiday

shall be compensated for at double
. the regular rate of pay, in addition

to the holidal pay.

5. '-There shall be no hire for less
than a full shift on premium days.

6. -Any employee called back to work
after finishinq a regular sh:ft shall
be guaranteed a minimum of four hours
pay at the applicable overtime rate.
Such employees shall have the right
to leave upon completion of the work
which required the callback.

. : .- '.
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7. -Any employee designated essential in
an emergency situation shall be com­
pensated at the applicable overtime

. rate.-
...

.. ,',

" < ••

The Public Printer specifically questicls whether overtime
compensation for employees whose pay is set under the ab~e- "
cited statutory provision is governed by 5 U.S.C. § 5544,
(1976) or some other statutory provisicn and whether our:'"
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-(al' The Public Printer may employ jour­
neymen, apprentices, laborers, and other
persons necessary for the work of the '
Government printing Office at rates of
wages and salaries, including compensa-
tion for night and and overtime work, he
considers for the interest of the Govern­
ment and just to the persons employed,
except as otherwise provided by this sec­
tion. Be may may not employ more persons
than the necessities of the public work
require nor more than four hundred appren­
tices at one tine. The minimum pay of jour­
neymen printers, pressmen, and bookbinders
employed in the Government Printing Office
shall be at the rate of 90 cents an hour
for the time actually employed. Except as
provided by the preceding part of this sec­
tion the rate of wages, including compensa­
,tion for night and overtime work, for more
than ten employees of the same occupation
shall be determined by a conference between
the Public Printer and a committee selected'
by the trades affected, and the rates and
compensation so agreed u~on shall become
effective upon approval by the Joint Com­
mittee on printing. When the Public Printer
and the committee representing the trade
fail to agree.as to wages, salaries, and
compensation, either party may appeal to
the Joint Committee on Printinq, and the
decision of the Joint Committee is final.
The wages, salaries, and compensation so
determined are not subject to change oftener
than once a year.

-
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decision in B-189782, February 3, 1978(57 Compo Gen. ~59)~
is applicable to these GPO employees.

DISCUSSION
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. The authority for the fixing of compensation of certain
GPO employees is contained in 44 U.S.C. S 305,"{ commonly
referred to as the Kiess Act, which provides as follows:

I

I
i
I

~"',••il>";"'!"'.i.iS~~":""T:,W"!?,~";,;.,,.;,.':1"iY!""IiC"';'1'4;·,.p;,'."(F •• ·.:';e··'.·p .••• '.'



279

S-191619

-Cb) The Public ~rinter may grant
an employee paid on an annual basis
compensatory time off from duty in­
stead of overtime pay for overtime
work.- .

_. '..
....: ",

.,.,,'

At the outset, w:Jnote that GPO is
Order No. l1491"as amended, which
relations in the executive branch.. .

not covered by Executive
governs labor-management

'.

,.' .,

I

With respect to the first guestion involving the estab­
lishment of emploYment standards for GPO printing procurement
contracts, we would point out that we have recognized that
the broad provisions of 44 U.S.C. § 305~place no limitation
on the Public Printer's authority to fix workweeks of less
than 40 hours and pay overtimef~r work in excess of that
workweek. See 36 Compo Gen.· 1631(1956). However, we have
·also held that this statute does not provide a basis for
participating in a union-sponsored pension plan, particular­
ly where the employees are also covered under the civil ~

service retirement program aS,ret forth in 5 U.S.C. SS B331lY.
!! seq. (1976). See B-177147,rDecember 19, 1972.

.• Section 305~of title 44, united qtates Code, quoted
above, relates to' the setting of wage~ for certain employees
of the Government Printing Office, anj it contains no refer­
ence to printing contracts or toempl~yment standards for
such contracts. Therefore, although the Public Printer is
vested with broad authority under the Kiess Act to set wages,
we do not believe that statute reauires the Public Printer
to confer on the demands stated above in the first auestion
relating to the establis~~ent of employment standards in
GPO printing'contracts.

With regard. to questions two and three, we note ~hat

while the Public Printer may, with the approval of the
Joint Committee on Printing, fix the rates of waqes, salar­
ies, and compensation under the authori y o.f the Kiess Act,
we have 10n9 held that the provisions 01 5 U.S.C •.§ 55441
(1976) govern the p'ay~nt of overtime te. ,)ohese emT;>loyees. v
See 46 Comp.Gen. ~y7f(1966)1 42 id. 30!'fp91;2)1 36 id. 1637
,(1956)1 13 id. 265~(1934)1 and B-I76365,~ctober 31,-r972.
Section 554'41iprovides, in pertinent part, as .:·:>l1ows:
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-(a) An employee whose pay is fixed
and adjusted from time to time in 'ac­
cordance with prevailing rates under
section 5343 or 5349 of this title,
or by a wage board or similar admin­
istrative authorlty serving the same

, pu,rpose, is entitled to overtime pay
for overtime ~Iorkin excess of 8 hours

, a day or 40 hours a week. * * * The
overtime hourly rate of pay is computed
as follows:

-(I) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on a basis
other than an annual or monthly
basis, multiply the basic hourly
rate of pay by not less than one
and one-half. .

-(2) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on an annual
basis, dividtl the basic annual rate
of pay by 2,(80, and multiply the
quotient by one and one-half.

.._-._---------~.
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-(3) If the basic rate of pay of
the employee is fixed on a, monthly
basis, multiply the basic monthly
rate of pay by 12 to derive a basic
~nnual rate of pay, divide the basic
annual rate of pay by 2,080, and
multiply the quotient by one and one­
half.

.... ' .
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-An employee subject to this subsection
whose regular work schedule includes an
8-hour period of service a part of which
18 on Sunday is entitled to additional
pay at the rate of 25 percent of his hour­
ly rate of basic ~ay for each hour of
work perf:>rmed during that a-hour period
of service. * * *M
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I.![Y: .:' with regard to the second question concerni!1govertime
\:;t.~~:,performed before or after the employee' sregular. scheduled
,:,~:~ . sbift and the effect of the taking of leave or'~eave without
"1~ haY, we would point out t~at under section 55447'wor k ,. i~ ex­
?':~~ 'cess of 8 hours ~ day or ln excess of 40 hours l!jweek lS
'),"*considered overtlme work. See 42 Compo Gen. 195'(1962). How­
"ji$'i;',:"er, we have also held that em-ployeesmust actually wor k
:;.~~!;';.' "overtime hour.s in".order to receiv! the oV.7l"time rate of pay.
'J:4~l ':46 Compo Gen. 2l7V\(1966); and. 42 ld. 195,~!u'Pr.a. 'rhus,
il:i-1t,.· "bere an employee works an 8-hourshift but is on 'leave dur­
}:~~::lng his' scheduled overtime hou~s, he'is not en~itIed to over­
"'i.,:! . time pay. On the other hand,: lf the ,employe.e lS' on leave
);,"(;. ',during any p'ar~ of his 8-hour shift but wor ks the over time
':~Elf; .' bours, he is ehtitled to overtime pay for the overtime hours •

• ~ 1;,.'

,)~, . U Compo Gen. 195, supra.
~~ ',-..'

~iP~; 'rhe Public Printer has not provided our Office with suf­
Jr. flcient information indicating-how this proposal might impact
;'J~~::.upon existing GPO regularly scheduled shifts and admini'stra­
':;';;j;~ >:tive workweeks, and, in the absence of such information, we
·f):.1;;:i;' are unable to provide more than the general guidance set
'1!;fij : forth above in response to the second question.
'j~·-t", ,

&F'i 0,,' . Finally, with' regard to the third question involving
'~"i!.;;'seven proposals concerning overtime entitlement, we would
~~;. respond that,.t~ the. extent these propu~als ar! inconsisten~
'·~b·" !lith the provlslons of 5 U.S.C. § 5544?/'we beheve the Pubhc
-;.~~:;};: ,printer is under no obligation to conf)r on such proposals
"~~~;,pursuant to 44 U.S.C. S 305.} Alt~ough our decisio~ in .
:'1i;~;;,:,B-lB9782, February.3,! 1978, pertalned to the overtlme en­
,'c::/"1;,,titlement of prevalllng rate employees whose wages have been
~}.j$:,e8tabliShed through collective bargaining pursuant to sec~jon
1,~".:::.·9(b) of Pub. L. 92-392, Auqust 19,1972,5 U.S.C. § 5343,JPhote
::}<~, (1976), it· is relevant to the presenlj. case •. In that dec~sion
[.:,.:".- ve held that, under 5 U.S.C. § 5544 ''1 there lS no authorlty
'.:~;Ji ~·to establish overtime pay rates at a figure greater than one
i_'t:V"· Ind one-half times the basic hourly pay rate, and that" holding
i'~!;;r·f; .IlGula be equally applicable to thi sease.

~·:it::·· The questions are answered acco:din~ ly.

~~~r~;;" _ ~ ,0..kd 1~.
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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

WASHINGTON. D.C. ZDSCe

MAY 9 1978
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R.P.ICE!.; ,ER

Deput"·cOm?troller GeneI al
of the United 'States

Sincerely yours,

Enclosure

By decis.ion of today, B-191619, we have responded
to the questions raised by the Public Printer. We have
enclosed a copy of our decision for your consideration.

Dear Mr. Chairman:

The Honorable Claiborne Pell
Chairman, Joint Committee on

Printing
Congress of the United States

By three letters dated April 4, 1978, the Honorable
John J. Boyle, Public Printer, requested our opinion
'~oncerning various questions which have arisen during
conferences with employee representatives ,held in
accordance with the ~rovisions of 44 U.S.C. ~ 305.
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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNrrED STATES
WASHINGTON. DoC. _
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The Honorable John J. Boyle
·Public Pr inter
Government Printing Office
Washington, D.C. 20401

Dear Mr. Boyle:

Further reference is made to your three letters dated
April 4, 1978, requesting our opinion concerning various
questions which have arisen during conferences with
employee representatives held in accordance with the
provisions of 44 U.S.C. § 305.

Enclosed is a copy of our decision of today, B-19l6l9,
which responds to the questions you have raised. We have also
forwarded a copy of our decision to the Honorable Claiborne
Pell, Chairman, Joint Committee on Printing, Congress of the
United States.

Sincerely yours,

R.FKEI.J,ER

Deputy'comptroller General
of the United States

Enclosure
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