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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED BYATES

. 5/ WASHINGTON, O.C. 20548

DECISION

FILE: B-189395 DATE: April 27, 1978 '
MATTER OF: Department of Air Force-sewage
utility contracts

DIGEST:

Although Environment~l Protection Agency (EPA)
contemplates that Federal users of local sewage
utility services will pay share of EPA construc-
tion grants to utility companies, such payment
would be improper where existing contracts
between Federal users and utilities do not
provide basis for such payments.

This is8 in response to a request by the Department
or the Air Force for a decision concerning the pro-
prirty of renegotiating or terminating existing Air
Porce utility (sewage). contracts to comport with the
Environnental Protection Agency's (EPA) grant funding
policices.

The Air Force has a number of contracts with
utilities to provide sewage services for Lir Fcrce
installations tlroughout the nation. These con-
tracts follow the prescribed standard format. See
Armed Services Procurement PRegulation (ASPR}
Supplement No. 5, Procurement of Utility Services
(October 1, 1974).

Some of these utilaties have applied to the EPA for
construction grants under the Federal Water Polluticn
Control Act, 32 U.S.C. 1151 et seqg. (Svpp. V 1975) to
fund expansion cr upgrafing of their physical plants.
However, under EPA Program Requirement Memorandum No.
75-35 (previously Frogram Guidance Memorandum No. 62},
whenever a planned tr:atment werks will jointly scrve a
municipality and a Federal facility, the portion cof
construction costs allocable to the Feleral facility
is not eligible for FPY grant funding (with certain
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excepticns). Therefore, the portion of expansion
constructl.ion ullocable to an Air Force {nstalla-
tion is not compensable to the sewage utillity.
Consequently, the utilities seeking EPA grants
want the Air Force to compensate them for this
shortfall in funding of construction costs, and
EPA contemplates that the Ajr Force will do so.
Payment has been suggested through either a
lump-sum or by a surcharge added to the Air Force's
basic utility service rate. Such a contribution
has not been requested nf other nonindustrial
users of the utility.

Because the Air PForce request concerns an .EPD
program, we afforded EPA an opportunity to present
its views on the matter. EPA, however, has declined
to submit any formal statement; accordingly, the
following discussion reflects the position of EPA as
expressed in an EPA letter to the Air Force dated
April 20, 1977, which was furnished to us by the
Air Force.

The Air Force maintaine that it Is not :iubject to a
at2 inc.ease unless the 'increase is applied genera)ly
to all customers and that it cannot walve its righte
under the existing utility contracts. EPA has Laken the
position that the capital improvements are a reasonable
cause for the rate change, and that the neiy rate ancd
the method of payment are 211 that need be resolved.

Under these contracts, the utilities have agreed
to "furnish, install, operate, and maintain all facili-
ties required tn furnish service" at their expense,
A change of r ites is permitted pursuant to the following
contract provision:

*At the request of either party to this
contract with reasonable cause, the

rates set forth herein shall be renego-
tiated and the new rates shall become
effective as mutually agreed--~provided

that any rates so negotiated shall not

be in excess af rates to any other

customer of the contractor under similar
conditions of service." (Emphasis supplied.)

The Air Force concedes that the upgrading of
existing plants would constitute "reasonable cause" .
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for a rate change and that if the .ate increase were
"a general rate increase to all * * * cugtomers
under similar conditions of service,” it would be
permissible under the contracts involved., Its ob-
jection is aimed at the manner in which the increase
is being applied--soleiy tn the Air Force-- in
alleqged violation of the contract provision quoil.ed
above,

The EPA's view is that the "similar conditions of
service" requirement applies only to other Federal in-
etallations in the utility service area. It helieves
that: "“Neither an industrial plant nor a large domes-
tic institution are undecr 'similar conditicns of
setvice' as is a Federal installation.”

In our opinion, the "similar conditions of service"
.lTause does not relate solely to oquality 0 rates among
“ede'.#l installations. The apparent intent o€ the phrase

is tu amoid discrimfnaticn against the Federal Government
in relation to the prlvate sector in apglication of rate
changes. See ASPR Supplement No. 5, supra, para. S5-102.
While the ¢ atract does not define what 1t mezns by this
phrase, we believe that it refers to the class and type of
service provided by the utility. See ASPR Supp. Nc. &,
§5-203.2, clause II 3(b){iii). Therefore, we cannot

ag-ee with the EPA that this clause has no bearing on the
present discussion., While the contracts provide for rate
increases based upon "reasonable cause®, and the expansion
and improvement of facilities may be aaid to constitute
such reasonable cause, any such rate increase must be
assessed upon all customers "under similar conditions

of service." Thus, application of 4 rate increase solely
to the Air Force would be in breach of ccntract provisions.

. EPA hos suggested that the existing contracts may be
renegotiated, or terminated with new contracts negotiated,
to provide for the lump-sum payments or increased rates.
Renegotiation or termination to permit a rate increase
applicable solelvy to the Federal Government would be tant-
amount to waiver of the rights of the Government under the
existing contracts. The law is well established that,
absent a compensatory benefit to the United States, agents
and officers of the Government have no authority to modify
existing contracts, or to waive contract rights vested in
the Government. 40 Comp. Gen. 684 (1961) and cases therein
cited. For example, in the cited case, the Government
(Veterans Administration)} contracted with a county for the
use of the county's sewage system. The Government agreed
to pay a fixed sum to compensate the county for costs of
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construction for expansion of its facilities, and cnnnec-
tion of a Veterans Administration Hospital to the sevaqge
system. Prior to commencement of construction, construc-
tion costs rose and the county reguested a modiflcailon
of the contract calling for the Veterans Administration
to pay its proportionate share of the inc -a-ed costs.

We hrld that, based on the rule stated abo. ", there was
no legal basis for authorizing modification of the con-
tract.

Similarly, we viewed as inappropriate a suggestion
that existing fixed price contracts be terminated because
of unforeceen increused costs to the contractors, pointing
out that a "termination for convenience clause is designed
for the Government's benefit and not as a means of re-
lieving contractors from the burdens of contract perfor-
mance."” Veterans Administration, B-1089%02, May 17, 1974,
74-1 CPDh 262.

Moreover, although EPA appears to believe there is
statutory authority for its position, EPA has not pro-
vided us with any specific information in this regard
and we find nothinqa in the provisions or legislative
history of the Federal Water Pollution Act or the more
recenc Clear Water Act of 1977, Public Law 95-217, 91
Stat. 1566, which suggests a Congressional intent that
agencies having on-going contracts for utility services
agree to fund a portion of capital improvements made by
the utility through anything other than a genecal rate
increase as provided for by the coi:tracts. .

In view of the foregoing, it is our opinion that since
the existing contracts do not provide for lump-sum or in-
creased installment payments for capital improvements, the
shortfall in funding expansion of the systems should be
covered either through a general rate increase to all
customers, as spexified in the contract, or by some other

appropriate ‘neans.
//<;;;%i/<1f4mﬂ_

Desuty Comptro..ler General
of the tinited States






