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DIGEST:
1. IFB may permit waiver of technical data

requirement for bidders who had furnished
such data under prior contracts even though
not specifically authorized by ASPR.

2. Waiver of technical data under terms of IFB
is not improper even though it clearly results
in substantial competitive advantage to
bidder.

An invitation for bids was issued by the
U.3. Army Troop Support and Aviation Material
Readiness Command on September 15, 1977. for 116
Surveying Levels, Dumpy Style, FOB Destination,
and associated technical data. Th.re were amend-
ments to the solicitation not affecting this
protest which extended the bid opening date to
November 29, 1977.

The solicitation is being protested by
Keuffel & Esser Company (Keuffel £ Esser) due to the
inclusion of paragraphs B-7 and D-2 which read respec-
tively as follows:

'B-7 Prior Submission of Bids. An offeror
submitting firn, prices for data who
has delivered or is obligated to deliver
to the Government under another contract
or subcontract the same data and is
agreeable to waiver of such data in
the award may identify one such other
contract or Subcontract for each item
of data and state where he has already
delivered such data.n
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4D-2 Data Evaluation
(a) Offerors submitting a specific
response other than firm prices for data
will be evaluated on the total amount
of their offer. If award is made to
such offerors, it will include all
data items whether or not previously
furnishled. Whether or not the offeror
is eligible for waiver cf such data,
it will not be an evaluation factor
considered in making award.

"(b) Award to offerors submitting firm
prices for data previously furnished
may be made for less than the total
data requirements listed. The price
reduction attributable to waiver of such
data items will be an evaluation factor
considered in making award."

At the time the solicitation was issued, Dietzgen
Corporation had a contract for the same item under
an award dated September 25, 1976, requiring the sub-
mission of technical data. Dietzgen was experiencing
problems on that contract and could not qualify for
the waiver of technical data included in the subject
solicitation. The protested provisions were included
in the invitation for bids (IFS) in case Dietzgen,
or, presumably, anyone else, might qualify for the
waiver prior to bid opening.

Neither Dietzgen nor Keuffel & Esser was the
lowest bidder. None of the six firms submitting
bids qualified for the waiver of technical data.

Keuffel & Esser protests the inclusion of the
two noted provisions in the solicitation on the grounds
that the goal of full and free competition as found
in 10 U.S.C. S 2305(a) (1970) will be violated.
Protester contends that the inclusion of such
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provisions in a future IFB will effectively preclude
competition in favor of an incumbent bidder far beyond
t~%e Mimits of nozmal competitive advantages enjoyed
by any incumbent. Additionally, Keuffel a Esser
argued that since the type of waiver involved is not
specifically permitted by statute or regulation,
inclusion of such a provision should be viewed as
illegal..

The relief requested is that the contested pro-
visions be stricken from the present as well as future
solicitations. It is argued that even though no bidder
qualified for the waiver under the present IFB, denial
of this protest will create an unfair advantage akin
to a monopoly in favor of the low bidder under this
solicitation in all future solicitations.

We will first respond to the argument that an
IFB containing such a waiver violates the "full and
free cbmpetition clause" in 10 U.S.C. 5 2305(a) (1970).
The concept of full and free competition is not
an absolute term but rather a relative one. The
achievement of "full and free competition" by the
specifications and invitations for bids * limited
by the qualification that such competition be "con-
sistent with the procurement of the property and
services needed by the agency." An agency should
not have to pay twice for what it has already bought
nor pay for what it does not need.

Competitive advantages such as incumbency
may be found in virtually every procurement and the
mere existence of such an advantage does not, in and
of itself, violate the principles of full and free
competition. In ENSEC Service Corp., 3-194803,
B-184804, B-184805, January 19, 1976, 76-1 CPD 34,
our Office stated that "we have long recognized that
certain firms may enjoy a competitive advantage by
virtue oi their incumbency or their own particular
circumstances or as a result of Federal or other
public programs." In many cases, we have stated that
it is not possible or necessary to eliminate advan-
tajes which might accrue to a given firm whether by
foreign subsidies, B-175496, November 10, 1972; or
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the acquisition of substantial facilities due to
prior contracts, Houston Films, Inc., B-184402,
December 22, 1975, 75-2 CPD 404; or the waiver of
preproduction tests, 8-140361, November 10, 1959; or
the waiver of preliminary samples and testing, 42 Comp.
Gen. 717 (1963). There is no requirement that factors
or handicaps be provided to equalize the competitive
advantage enjoye% by a bidder over his competition.
B-184402, December 22, 1975, 75-2 CPD 404; 53 Comp.
Gen. 86 (1P73); 42 Comp. Gen. 7?7, 721 (1963); B-140361,
February 3, 1960. The test to be applied ir. whether
the competitive advantage enjoyed by a particular firm
would be the "result of preference or unfair action
by the Government." See, B-175834, December 19, 1972.

Applying such a test, we find no objection to
an award where the advantage resulting from a contractual
provision is the type of normal commercial advantage
enjoyed by bidders who are in production of an article
on which the Government is soliciting. See Piisecki
Aircraft Corporation, 8-181913, June 27,1975,7'5T-1CPD
391. We see no difference in the data provisions
in this case and the many other situations previously
accepted by this Office which result in one party
having some advanLage over another in the evaluation
process.

Consequently, we hold that the mere fact that
a competitive advantage may result from a provision
in an IFB does not by itself violate the principles
of full and free competition so as to render the
solicitation void.

Next, we consider protester's argument that
provisions providing for the waiver of technical
data are illegal because they are not specifically
provided for by the Armed Services Procurement
Regulation (ASPR S 1-900, et seq. (1976 ed.)).

We find no provisions prohibiting the waiver
of technical data in any regulation or statute
applicable to this situation. While such a waiver
is not specifically enumerated in the regulations,
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we believe such an evaluation factor, along with
other items not specifically enumerated, was con-
templated by the language used in ASPR:

"The factors set forth in (i) through
(vi), among others, may be considered
in evaluating bids * * *"I (Empha.sis
added.) (ASPR S 2-407.5 (1976 ed.)).

The absence of a specific provision prohibiting
such a waiver indicates that the contracting officer's
action in including the waiver in the IFS is proper.
This conclusion is consistent with the statutory
framework and administrative decisions declaring
that procurement procedures be utilized to fulfill
the minimum needs of the Government. We are not
persuaded by protester's suggestion that the omission
of an evaluation factor mandates that it be prohibited
from the evaluation especially considering the broad
lAnguage used in the ASPR provision quoted above.

Since there is nothing improper in the inclusion
of a waiver of technical data provision in an IFS,
we find no reason to further respond to protestor's
argum2nt as it relates to future solicitations.

Accordingly, the protest is denied.

Deputy Comptroller General
of the United States




