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MATTER DF: Reimbursement of Regtstration Fees

DIGEST: Claims by Government employees for reimburse-
ment of registration fees which covered cost
of meals served at meetings sponsored by local
association may be allowed, where the meal costs
were incidental to total registration fees as-
sessed.

This action io in response to a request from Mr. S. B.
Hendren, Budget and Accounting Officer for the United States Assay
Office, Department of the Treasury, San Francisco, as to the
propriety of paying three claims for reimbursement of registration
fees.

Mr. Hendren states that these claims are submitted by the
Officer in Charge, U.S. Assay Office, San Francisco, for himself
end other U.S. Assay Office employees who attended certain meetings
sponsored by the Federal Executive Board in San Francisco. The
first claim is in the amount of $4 as a registration fee for the
attendence of the Officer in Charge at a Policy Committee Meeting
on October 26, 1977. Included in this registration fee was the
cost of a breakfast consumed by the claimant.

The second claim is in the amount of $27.50 as a registration
fee for the attendance of the Officer in 2harge and four other
U.S. Assay Office employees, guests at a ?ederal Employee Community
Service Award Ceremony on September 28, 1977. The cost of a meal
for each attendee was included in this registration fee.

The final claim is in the amount of $17.25 as a registration
fee for the attendance of the Officer in Charge and two other
U.S. Assay Office employees at a Labor Management Briefing on
November 15, 1977. Again the registration fee included the cost
of a meal for each attendee.

Mr. Hendren wishes to know whether these registration fees
may be reimbursed from appropriated funds s'ace each fee included
the cost of a meal for the Coternment employt !S who attended the
meetings-normally a personal expense.
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The statutory rule is set out in 5 U.S.C. 9 5946 (1976) whlch
provides in pertinent part:

'Except as authorized by a specific
appropriation, by express terms in a
general appropriation, or by sections
4109 and 4110 of this title, appropriated
funds may noL be used for payment of-

* * * * *

"(2) expenses of attendance of an
individual at meetings or conventions
of members of a society or association
* * *.*e

Section 4109(b) of title 5 provides that:

*'(b) The expenses of tracning do not
include membership fees except to the
extent that the fee is a necessary cost
directly related to the training itself
or that payment of the fee is a condition
precedent to undergoing the training."

Section 4110 of title 5 provides chat:

"Appropriations available to an agency
for travel expenses are available for
expenses of attendance at meetings which
are concerned with the functions or
activities for which the appropriation is
made or which will contribute to improved
conduct , supervision, or management of the
functions or activities."

Clearly then registration fees may be reimbursed when they
fall within the provisions of these statutes. However, from the
limited information furnished it is not clear whether the reg-
istration tees in queution also cover the cost of meals served
in connection with the meeting or conference. In answering this
question, our Office has held in B-166560, dated February 3, 1970,
as follows:
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"It has been held by this Office that
registration fees for attendance at a con-
ference which includes the cost of meals--
no separate charge being made for meals--
may be allowed. 38 Comp. Gen. 134. However,
where the meal is not a patt of a registration
fee, such au in the instant case, we have held
there must also be a showing that the particular
meal was incidental to the meeting; that the
attendance'of the employee was necessary to full
participation in the scheduled meeting; and that
he was not free to partake of his meals elsewhere
without having been absent from essential formal
discussions, lectures or speeches concerning the
purpose of the conference."

Therefore, if the claims in qu.taion are within the applicable
statutes mentioned above, and a determination is made along the
lines indicated above, they may be allowed irrespective of whether
the meal cost was included in the registration fess.

Deputy Comptroller General
of the United States
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