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THE COMPTROLLFER OENERAL
OF THE UNMITED BTATESB

WABHINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE: p-159779 DATE: April 25, 1978

MATTER OF: pureas of Engraving ~ Night Shift Employees on Duty
When Daylight Savings Time Becomes Effective

DIGEST. Employecs who nave regularly scheduled night shifts are
charged 1 hour of annusl leave when they work only 7 hours
on last Sunday in April when daylight savings time
begins. Alternatively, agency may, by union agreement
or agency policy, permit employees to work an additional
hour on that day as method of maintairing regular 8-hour
shift and normal pay. Administrative leave is not a
proper alternative.

By letter dated January 18, 1978, The Honor;ble William J. Beckhan, Jr.,
Assistant Secretary {Administration), Department of the Treessury, requests
our deciszicn whether 1t uould be permissible for the Bureau of Engraving
and Printing to grant employees 1 hour of adwninistrative leave when they
are on a regularly scheduled night skift and would otherwise lose 1 hour
of work and pay due tov the change from standard time tu daylight savings
time at 2 z.m. on the last Sunday in April rursuant to 15 U.S.C., “60a{a)
(1976).

. The p.esent policy of tie Burcau {s to charge employees 1 hour of
annual leave (or, #f necessary, leave without pay) when the change to
daylight savings time occurs. That policy is in accord with our
decision in 26 Comp. Gen. 921 (194/) which states that it is pxopex
to pemit employees to use annual leave to avold the loss of pay and
benefits. The Asgistant Secratary poinis out that a more recent decision,
53 Comp. Cen. 292 (1573}, reiterates the jropriety of the prior decision
regarding the charging of annval leave. That decision also holds that,
under the applicable statutes and regulations,an employee may not be
paid Sunday premium pay for that hour, but is entitled to night differential
for the hour of annual leave if his total pajd leave for the period is
less than 8 hours.

The Assistant Secretary rotes that, under our decisioms, the
employees concerned lose 1 hour of annual leave, desiguad for personal
use at the employees' discretion, through what is ecssentially an
involuntary process. Also, the siutuation occurs every year and affects
approximately 20 employees in the Burea:.

The Assistant Se:retary specifically asks the following questions:
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1, Is the Bureau permitted to girant administrative leave to
those employees who are on scheduled duty at 2 a.m. during
the change to daylight savings time?

2. 1f the answer to question 1 is in the negative, are the
alternatives for determining just compensation limited tn
the charge of 1 hour of annual lesve or leave without pay?

Our initlal decision, 256 Comp. Gen. 921, noted tha!: the daylight time

scatute involved did not affect the statutes pertaining to the tours of
duty and pay of Federal employees. Therefore, it was held that emplo/ecs
should be paid only for the elapsed time that the employees were actuaxly
on duty. However, since that holding would ~esult in a lotss of 1 hou

of pay for the employees on duty when the change tu daylight szvings time
occurred, agencies were permitted to charge employees 1 hour of annual
leave and pay them their regular compensation. Our 1973 decision,

53 Comp. Gen, 292, affirmed that rule but held that night differential
should be paid for the hour of leave since the law permits such payment
when employees on regularly scheduled night shifts are on paid leave

for less than 8 hours in a pay period. We have examined the matter and
the vertincnt statutes. We find there has been no basic statutory
change that affects our prior decisions. Theretore, we hold in response
to quaestion 1 that the Burecau is not permitted to grant a‘uinistrative
leave to employees who are on regularly scheduled duty at 2 a.m. during
the ~hkenge to daylight savings time,

Regarding question 2, decision 56 Comp. Cen., B58 (1977) holds that
where an employee on :he midnight to 8 a.m. chift was permitted to work
from 8 a.m. to 9 a.m. pursuant to an agreement between the agency and a
union, he was entitled to be paid Sunday premium pay for the eighth hour
actually worked. The decisfon stated that “he optional hour from 8 w.m
*n 9 a.m. was part of the regularly schedulec tour of uuty since it was
authorized in advance as a method of maintainiig the normal length of
the tour of duty. Accordingly, as an alternative to annual leave (or
leave without pay) an agency may, pursuant either to a union agreement
or an agency policy permit an employece who is on duty at the tIme
daylight savings time goes into effect to work ! hour after the normal
end of his shift on such day in order to maintaip his regular B=hour
shift and normal pay.

DeputiComptroller General
of the United States
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