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DIGEST: Employee may not be reimbursed loan
originetion fee incurred incident to
financing a house purchased upon his
relocation since fee is finance charge
within the meaning of Regulation Z,

12 C.F.R., 226.4(a).

Mr. Donald W. Espeland has requested us to reconsider decision
B-186583, April 11, 1977, in which we denied his claim for reimburse-
ment of a loan origination fee incurred incident to his purchase of
a residence upon the transfer of his official duty station from
Danver, Colorado, to Des Moines, Iowa.

Mr., Espeland's claim was denied by the Department of lLabor on
the basis that the loan origination fee represented a cost incident
to the extension of credit within the purview of Regulation Z,

12 C)F,R. 226.4(a), and was thus not reimbursable under the Federal
Travel Regulations (FPMR 101-7) paragraph 2-6.2d (May 1973). The
pertinent part of Regulation Z states:

"8 226.4 Determination of finance charge.

~ "(a) General rule. Except as other ise
provided in this section, the amount f the
finance charge in connection with any trans-
action shall be determined as the sum of all
charges, payable directly or indirectly by
the creditor as an incident to or as a con-
dition of the extension of credit, whetner
paid or payable by the zustomer, the seller,
or any other person on behalf of the customer
to the creditor or to a third party, including
any of the following types of charges: -
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"(2) Service, transaction, activity,
or carrying charge.

"(3) Lnan fee, points, finder's fee,
or similar charge.

"(e) Fxcludable chavges, real property
transactions. The following charges in connec-
tion with any real property transaction, provided
they are bona fide, rearonable in amount, and not
for the purpose of circumvention or evasion of this
part, shall not be included in the finance transaction:

"(1) Fees or premiuns for title
exanination, ebstract of title, title in-
_ surance, or similar purposes and for
| . required related property surveys.

, "(2) Fee. for preparation of deeds,
! settlement tatements, or other documents.

"(3) Amounts required to be placed
or paid into an escrow or trustee account
ror future payments of taxes, insurance,
and water, sewer, and land rents.

"(4) Fees for notarizing deeds and
other documents.,

"(5) Appraisal fees.
"(6) Credit reports."
Mr. Espeland contended tliat the Department of Labor's deter-
mination was improper for several reasons. He stated that while pre-

paring his original voucher for reimbursement of permanent change of
station expenses, he used a voucher example from the Department of
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Labor Travel Regulations which showed the loan origination fee as

a reimbursable item. As we explained in our decision of April 11,
1977, the voucher example probably showed the loan origination fee
as a reimbursable item because it had been reimbursable under Bureau
of the Budget Circular No, A-56 until June 26, 1969, when that ragu-
lation was revised.

Mr. Espeland also stated that he was informed by »ur Claims
Division that if the bank's services in connection with the mortgage
loan had been provided by an eacrow agent, the lcan fee would have
been reimbursable tecause the fee would not have been based on a
percentage or the mortgage. Mr., Espeland argued that in denying reim-
bursement for a loan fee computed on a flat percentege rate but allow-
ing reimbursement of an escrow agent's fee, the General Accounting
Cffice arbitrarily and capriciously denies equal benefits to &ll
government employees.

The escrow fee¢ for which we allow reimbursement generally covers
the costs incurred by the escrow agent for the preparation and re-
cording of documents and for handling the escrow funds. These consts
&re payable whether or not a mortgage loan is involved, in other words,
whether the transaction is for cash or credit. In such circumstances,
when it is clear that no part of the fee is related to the extension
of credit, we have allowed reimbursement of the escrow agent's fee.

See B-170007, July 13, 1970,

Mr. Espeland also argued that it is improper to consider the loan
origination fee to be incident to the oxtension of credit within the
purview Hf section 226.4 of Reguiation Z in view of the Department of
Housing ani Urban Development's (HUD) definition of a loan origination
fee as a lender's compensation for expenses incurred in originating
the loan, preparing documents, and related work.

. As additional support for his position, Mr. Espeland relied upon
statements made in chapter 24 of Internal Revenue Service (IRS)
Publication 17 concerning interest deductions. In particular, he
quoted a portion of that publication which states that for tax
purposes a loan origination fee or similar charge is not deductible as
interest if it is compensation for specific services performed by the
lender, including "the cost of preparing mortgage note or deed of trust,
settlement fees, notary fees, etc." Mr. Espeland referred to an example
set forth in Publication 17 wherein a purchaser of a .esidence paid
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a 1 percent "loan origination fee'" in connection with a home mort-
gage loan obtained from a lending institution and insured by the Vet-
erans Adminiatpration, Citing this example as identical to his situa-
tion, Mr, Espeland quctes the conrlusion reached in the example: "The
amount of the one point loan origination fee in this situation is not
interest.,"” Mr, Espeland apparently equates the terms "interest" and
"finance charge" and assumes that fees attributable to bank services
are reimhursable. In our decision of April 11, 1977, we responded to
Mr, Espeland's arguments by stating that his "entitlement is statutory
in nature, and is provided for by the cited regulations. Therefore,
it is not relevant that the fee is not deductible for interest charges
as stated in IRS Publication 17, nor iz it relevant as to its defini-
tion in a HUD pamphlet."”

In his letter requesting reconsideration of our April 11, 1977,
decision, Mr. Espeland again focuses on the definition of a finance
charge. He states that the crux of his case is whether the loan
origination fee is 2 loan fee imposed incident to the extension of
crredit and therefore not reimbursable under paragraph 226.4(a)(3) of
Regulation Z, or whether it is a fee for the preparation of deeds,
settlement statements, or other docunents, and, as such, is reimburs-
able under paragraph 226.4(e)(2). _

With his request for reconsideration, Mr. Espeland has submitted
a letter from the Jowa-Des Moines National Bank, from which he re-
celved his mortgage, wherein John R. Burkholder, a Senior Real Estate
Loan Officer, stated that the 1 percent fee is not imposed as a con-
dition of the extension of credit. Mr. Espeland points out that his
loan fee included a $75 charge for an appraisal fee, a reimbursable
expense, and questions why the appraisal fee was included if the loan
fee was actually imposed incident to the extension of credit as we
have held.

In support of his contention that the loan origination fee is
not a finance charge Mr. Espeland has also submitted an article from
the Dallas Morning News Jdated Sunday, April 17, 1977, which reads as
follows:

"Q, ‘'When we bought a house last year,
out* martgage company charged a "lcan origi-
naticn fee" of 13 per cent of the loan as
well as other charges for credit report,
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photo, title insurance and recording
fees, Is the loan origination fee
daductible from our income tax?' - H,B.

"A. No, A loan origination fee
not associated with discount points
but for unspecified services is
added to the cost basis of your
house, that !s, the cost is adjusted
upward by the amount of the fee and
most of the oLher settlement costs,
If you sell the house later at a
profit, the gain will le decreased
by the amount of the loan origi-
nation fee and any taxes due will be
less as a result.”

Under paragraph 2-6.2d of the Federal Travel Hegulations, reim-
bursement of expenses incurréd in connection with the sale or purchase
of a house depends on whetiier that expense is the result of a finance
charge as defined in the Truth and Lending Act (TILA). The primary
purpose of the TILA is %to assure a meaningful disclosure of credit
terms so that a consumer will be able to compare more readily the
various credit terms available to him and avoid the uniformed use of
credit, See 15 U.S.C. 1601. Therefore, the finance charge is defined
so as to distinguish between charges impos. i as part of the cost of
obtaining credit and charges imposed for sc¢~vices rendered in con-
nection with a purchase or sale regardless >f whether credit is sought
or obtained. The finance charge, therefor., i3 not limited to interest,
and service charges imposed in connection with the extension of credit
are specifically listed as finance charges under the TILA and the im-
plementing provisionsof Regulation Z.

It is these provisions. rather than the lending institution’s
characterizations, which are determinative in deciding what fees are
nonreimbursable finance charges. In accordance with the provisions of
paragraph 226.4 of Regulation Z, we have held that a service charge or
fee, not identified as being in payment of an otherwise allowable ex-
pense, is to be considered a finance charge. See Matter of James J.
Beirs, B-184703, April 30, 1976. Thus, in th absence of further item-
ization, the fact that the loan origination f* 1included the reim-
bursable appraisal fee does not permit us to :..sume that the balance
of the fee contains similar items.
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Mr, Easpeland has enclosed an article by the Chief Econonist
of the Mortgage Banking Association from which he quotes the follow-

ing excerpt:

"The average cost for originating a lcan was
$482 in 1974, which was 1.9 percent of the
average loan closed, With income of only
$266, the average loss per loan was $216

or 0.8 percent of the average loan. These
figures are based on preliminary tabulations
of 1974 data from 25 firms.

"Very simply, origination costs far exceed
the 1 percent 1limit imposed on FHA and VA
loan origination fees."

Mr. Espeland has asked if this audit meets our requirement of itemiza-
tion since it shows that a 1-percent loan fee does not cover the costs
of originating the loan. In light of the preceding discussion, it is
clear that this 1is not sufficient. No amount of a loan origination
fee may be reimbursed in the absence of an itemized statement by the
lender indicating with particularity the exact portion of the loan fee
attributatble to =ervices which are excluded by paragraph 226.4(e) of -
Regulation Z from the computation of a finance charge. See Matter of
Charles W. Smith, B~-189381, December 15, 1977.

With reference to the article from the Dallas Morning News, we
must point out that although it is stated there that the loan origi-
nation fee may be added to the cost basis of the house, IRS Revenue
Ruling, 67-297 provides that it cannot be taken into account in com--
pleting the taxpayer's gain or loss upon a subsequent sale or exchange.
A ccpy of that ruling is enclosed.

In accordance with the above, our da2cision B-186583, April 11, 1977,
denying Mr. Espeland's claim is affirmed.

'4‘-7.{(,44«.,

Deputy Comptroller General
of the United States






