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MATTER OF:
Fortec Constructors--Reconsideration

DIGEST:

Where statute authorizes imposition of surcharge
on sales of goods sold in commissaries and provides
for specific use of funds collected, such fund: are

<appropriated and subject to settlement by GAO.
Therefore, GAO r!ll consider bid protest involving
procurement funded by commissary surcharge fund.
Prior decision overruled.

Fortec Constructors (Fortec) requests reconsideration
; of our decision of Apr'l 14, 1977, in which we declined

to consider its protest of the award of a contract under
cequest for proposals (RFP) No. DACA21-77-R-0080 issued
by the U.S. Army Corps of Engineers (Corps), Savannah
District.

The RFP solicited proposals for the design and
construction of a commissary at Fort Stewart, Georgia.
Upon receipt of advice from the Corps thact nonapprop-
rioted commissary surcharge funds were involved in
this procurement, we dismissed the protest because
this Office does not settle nonappropriated fund ac-
counts,

Fortec asserte that our dismissal was inappropriate
because in fact the funds involved are appropriated.' In addition to several arguments made in support of
that proposition, Fortec cites United States Biscuit
Cormnany tf-America v. Wirtz, 359 F. 2d 206 (D.C. Cir.
I96TVp which helF d that therevolving fund used for
commissary purchases which is replenished by money
received for goods sold to the military consumer is
win effect, an on-going appropriation."

In reconsidering this matter, we solicited the
views of the Department of Defense (DOD) and the
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Corps of Engineers and have carefully considered the
responses received from those agencies as well as
appropriate legislative history and prior decisions
of this Office and the'courts. We conclude that
commissary surcharge funds are appropriated funds
and subject to the settlement authority of this
Office under ;1 U.S.C.! 71 and 174 (1970).

BACKGROUND

A customer purchasing an item in the commissary
pays the cost of the item, which is deposited to a
stock fund which purchased the item for resale, plus
an additional percentage charge (the surcharge). The
amount of the surcharge in established pursuant to
DOD regulations. The surcharge is deposited into a
trust revolving fund account.

In the instant situation, the account identified
as the source of the funds to be utilized was Sur-
charge Collections, Sales of Commissary Stores, Army."
Funds from. this account were transferred by the Troop
Support Agency, the requiring activity, to the Corps,
which established an.individual account referred to
aa a OP6700" acc6nt. A "P6700" account is a re-
volving reimbursable account which is maintained in
connection with construction projects managed by the
Corps for various commands and activities. The con-
tractor is paid from the "P6700" account.

DISCUSSION

The commissary surcharge is based on a recurring
general provision contained in annual DOD Appropriation
Actsasince 1952, e.g., section 714 of the Department
of Defense Appropriation Act of 1977, Pub. L. No.
94-419,1 714 (September 22, 1976). The ger.eral pro-
vision prohibits the use of DOD appropriations to
support certain commissary store operations unlb'ss
such appropriations are reimbursed for the expense of
such operations by increasing the sales price of
the items sold in the stores to furnish sufficient
revenue to make such reimbursements. Section 714
provides in pertinent part:

'No appropriation contained in this
Act shall be available in connection with
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the operation of commissary stores of
Ithe agencies of the Department of
Defense for the cost of purchase (in-
(chuding commercial transportation in
Ithe United States to the place of sale
::but excluding all transportation out-
:side the United Stater; and maintenance
;of operating equipment and supplies,
and for the actual or estimated cost of
utilities as may be furnished by the
Government and of shrinkage, spoilage,
and pilferage of merchandise under the
control of such commissary stores, ex-
cept as authorized under regulations
promulgated by the 'Secretaries of. the
mi3Atary departments 'concerned with the
approvalof.the Secretary bf Defense,
which rieulations shall ;prqvide for
reimbutr'senmiht therefore to the dappopria-
tibnshcon6'erned.'and,. n 6io.tEitstandinq
Ma m-tir'r'lsiostlw:-hl-pro-
Ivxdeifor. theaadustment oF.the sales
"Ricsin Ssuchcommissary storesto

-theextent!necesaar.,ito furnish
suffic ent; gross revenue from sale
of commissary stores to make such
reimbursement: . .. (Empiasis added)

In 1974 Colngress expandsd the purposes for which
a commissary surcharge could be imposed by enacting
section 2685 of title 10, United States Code, which
authorizes an adjustment of or increase in the sur-
charge for commissary construction as follows:

'(a) * * * the Secretary of a military
department * * * may, for the purposes
of this section, provide for an adjust-
ment of, or surcharge on, sales prices
of goods and services sold in commissary
store facilities.

"(b) The Secretary of a military depart-
ment * * * may use the proceeds from the
adjustments or surcharges authorized by
subsection-(a) to acquire, construct,
convert, expand, install, or otherwise
improve commissary store facilities at
defense installations within the United
States* * *."
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We have consistently regarded a statute which
authorizes the collection and credit of fees to a
particular fund and which makes the fund available
for specified expenditures as constituting a con-
tinuing appropriation. 50 Comp. Gen. 323 (1970ia
35 Comp. Gen. 615 (1956). For example, in the
latter cited case, involving the status of fees
collected by Federal Credit Unions and deposited
to a revolving fund for administrative and super-
visory expenses pursuant to the Federal Credit
Union Act, 12 U.S.C. I 1755 (1970), we stated
that:

"The statutory authorization that
the fees be credited to a special fund
and the makiug of such fund available
for expenditure * * * for the admini-
strative and supervisory costs incident
to, the carrying out of [the Act] con-
stitu'tes a continuing appropriation of
such fees from the Treasury without
further action by the Cdngress. * * *
[S]iuch funds, nevertheless, represent
appropriated funds and in the absence
of an express provision in the statute
to the contrary, they are subject to
the various restrictions and limitations
on the uses of appropriated moneys."
35 Comp. Gen. at 518.

Similarly, as stated earlier, the court in United
States Biscuit Campany of^nAmerica v. Wirtz, supra, re-
garded the statutorily authorized commissary stock fund
as an ongoing appropriation.

DOD's position, however, is that the commissary
surcharge fund should not be categorized as appropriated.
In this regard, DOD points out that these decisions deal
iith revolving funds while the surchaige fund here at
issue is merely a "temporary accumulation" and is not
a true revolving fund. According to DOD:

"A revolving fund is generally
defined as a fund established to finance
a continuing cycle of business type
operations through amounts received by
the fund. (See definitions in Budgetary
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Definitions by the Comptroller General of
the United States, November 1975). The com-
missary surcharge funds are merely used to

l reimburse appropriated funds for expenses
incurred on Lehalf of commissary customers.
They are not used to finance a continuing
cycle of operations :;or do they finance on-
going operations thus perpetuating the fund.
Commissary operations ar^ financed by
Department of Defense appropriations. As
expenses are incurred for certain of these
operations they are required to be reimbursed
by the commissary customers. The commissa:y
surcharge is the vehicle by which the reim-
bursement is made by the customer to the
appropriation incurring the expense on his
behalf. The commissary surcharge is unique.
In each of the decisions cited ai!ove the
fund under consideration was a .fund explicitly
provided for by statute. There is no com-
parable statute with respect to the 66inmissary
surchaige. Section 628 and its successor
provisions, and section 2685 merely provide
for a charge on commissary sales for specified
purposes; they do not explicitly provide
for the establishment of a fund.

DOD further relies on the legislative history of
10 U.S.C.I 2695, which, according to DOD, 'indicates
that Congress considered that the funds generated
by the surcharge were nonappropriated funds." In
this regard, the conference report stated:

Section 610 of the Senate bill
(Section 611 of Conference bill)
was added by the Senate. It is
designed to amend existing law
to permit the adjustment of and
the use of the surcharges on com-
missary sales for the construction,
acquisition and improvements to the
c6mmissary stores, which are now
paid for out of appropriated funds."
l.R. Rep. No. 93-1545, 93d Cong.
2d Sess. 40 (1974).
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In adition, the Senate Report referred to "measures
to Xncrease the use of commissary surcharge money
or 'dther nonappropriated funds for the construction
of commissary facilities." S. Rep. No. 93-1136, 93
Cong. 2d Bess. 6 (1974).

We do not find this language persuasive in support
of DOD's position. Although the language is susceptible
to the reading urged by DOD, we think, in view of the
previously established law as to what constitutes ap-
propriated fuhda, that the Congress referred to these
surcharge monies as nonappropriated funds because
such monies did not come out of the general funds.
(The Corps in this case has made the same assumption,
i.e., that any monies-not contained in an annual
appropriation were "nonappropriatedt.) Of course,
regardless of the language used in the legislative
history, what the Congress actually did was to
authorize an increase in the surcharge in order to
generate funds for a new purpose--commissary con-
struction. Without this authorization, no commissary
receipts, regardless of the Treasury account or fund
they were placed in for accounting purposes, could
be used for construction. As recognized by DODt

"Once monies are covered into the
Treasury reIard.istof ,the nomenclature
that may, be appltedto theeaccount in
which they are deposited, they are bound
by the constitutional inhibition that
'No money shall be drawn from the Treasury
but in consequence of appropriations
made by law.'" (Emphasis added.) H.R.
Rep. No. 73-1414, 73rd Cong., 2d Sess.
12 (1934).

Thus, it is clear that by authorizing imposition and
use of the surcharge, the Congress "appropriated"
the surcharge monies for commissary construction.

With regard to the distinction drawn by DOD between
actual revolving funds;and the commissary surcharge funds,
we point out that revolving fund accounts are only one
of several different kinds of "Federal Fund Accounts"
in which "the Government credits receipts which it
collects, owns, and uses solely for its purposes.'
Comptroller General, Terms Used in the Budqetary
Process, p. 15 (July 1977). The surcharge fund account
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menms to meet the definition of one kind of Federal
Fund Accounts known as a Special Fund Receipt Accounts:
'accounts credited with receipts from specific sources
that are earmarked by law for a specific purpose."
Terms, id.* p. 15. We are aware of no reason why a
statute authorizing the imposition and collection of
specific charges, as well as the use to be made of
the funds collected, must also specifically create
a fund into which the funds collected are to be de-
posited, in order for the funds thus authorized to
be regarded as appropriated. So long as funds are
deposited into a special fund account for a specified
purpose as authorized by statute, they must be con-
sidered a continuing appropriation within the ambit
of our decision in 35 Comp. Gen. 615 (1956).

DOD also asserts that'junited Biscuit is inapposite
to this situation because the case only addresses com-
missary stock funds and not the status of the commissary
surcharge fund. We believe this is a distinction with-
out a difference. The designation "Stock fund' and the
designation "surcharge funds" are accounting labels.
The funds for each are derived from sales to military
customers, are deposited in the Treasury where they
are assigned Federal symbols, and may only be disbursed
for specified purposes in accordance with Congressional
authorizations. In light of our prior decisions and
the rationale of the United Biscuit decision, we be-
lieve that the 'surcharge fund" is an appropriated
fund.

Accordingly, to the ext'ent that our prior decisir-n
held that commissary surcharge funds were nonappropri. ed,
and that this Office would not consider protests involving
procurement financed with such ffunds, they are eKpressly
overruled. See Data Terminal Systems, B--187606 Febfuary 2,
1977, 77-1 CPD Ds-Reauest for
'RePonaideratitIn, B-187606, June 7, 1977, ,-1 CPD 40(3
Fortec Constructors, B-l83770, Ap)kil 1', 1977, 77-1 CPD
260. In view of our holding, we will corr.der )?orl-ecbo
protest in accordance with our Bid Prcresr -rrcedures
upon timely receipt of a detailcd stat ut ?ortec'a
grounds of protest.

DtOULy Co.opXcoI1e eneia'.
on, the Lri-ad States
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