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MATTER OF: Transportation allowances
incident to sea duty

DIGEST: When a member of the uniformed services is
assigned on a permanent change of station
to sea duty and Lhe duty is determined by
the Secretary concerned as being unusually
arduous (absent from the home port for lrng
periods totaling more than 50 percent of the
time), regulations may be amended to author-
ize transportation at Government expense of
dependents, ba'-age and household effects
to and from a designated place even though
the location of the home port or shore
station are the same, since such duty in
considered sea dtuty under unusual ciircum-
stanLes ar provided for in 37 U.S.C. 406(e)
(1970). 43 Comp. Gen. 639 (1964) modified.

This action is in response to a letter dated May 27, 1977,
fromt the Acting Assistant Secretary of the Air Force (Mtanpower and
Reserve Affairs) requesting a decision as to whether Volume 1 of
the Joint Travel Regulations (1 J3R) may be amended to authorize the
movement of member's dependents and baggage and household effects
under the'unusual or emergency circumstances addressed in 37 U.S.C.
406(e) (1970) in the circumstances described. The request was
forwarded to this Office by the Per Diem, Travel and Tran'portation
Allowance Committee (]DTA'IAC Control Number 77-15).

The primary issue in this case is whether an assignment to
certain "unusually arduous" esa duty may be considered as an assign-
ment to serve under. 'unusual circumstances" as provided for in
37 U.S.C. 406(e), and thus entitle the member to transportation of
dependents and household goods to a designated location at Govern-
ment expense even though the home port of the member's ship remains
unchaiged or is the same as his previous shore station. An affirma-
tive answer would also permit travel and transportation from the
designated location to the member's new duty station or the home
port of his ship when he is reassigned to duty not involving such
arduous circumstances.
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The submission cites our decision B-18509%, June 1, 1976, in
which the long held position of this Office was followed that no
authority exists under present law which wouleS permit transporta-
tion of dependents 3ild household goods at Government expense
incidert to a member's permanent change of station (PCS) where the
member was transferred from sea duty to shore duty with the home
port and home yard of the vessel being at the same location as the
shore duty station. See also 43 Comp. Gen. 639 (1964) to the same
effect concerning a transfer from sea duty to sea duty without a
change of home port or yard. The basis for that rule is that
generally under 37 U.S.C. 406 the entitlement to transportation of
household goods and dependents is limited to the distance between
the old and the new duty station, and in such a case thera Is no
change in duty station for purposes of such transportation.
37 U.S.C. 411(d) (1970) and 1 JTR, Appendix J (permanent station).

The submission indicates that it is not contested that, except
For the types of cases discussed in 45 Comp. Gen. 159 (1965), there
is nothing "unusual or emergent" concerning normal duty with afloat
units which would purport to authorize movement of dependents for
distances greater than between the former duty station and the
home port of the vessel. However, because of the nature of some
current missions of ships of the Navy which are described as involving
unusually arduous duty in that he ships are deployed away from the
home port for the majority of the time, it is asked, in effec i,
whether upon assignment to such duty the member may be considered
assigned to sea duty under 'the unusual circumstances addressed in
37 U.a.C. 406(e), and thus entitle the member to transportation of
dependents and household goods to a designated location at Govern-
ment expense. Tn this regnrd it is proposed to amend 1 JTR to--

"* * * autihrize the transportation of
dependent and household goods to Li * places
authorized in par. M7005-2 and 3 whenever a member
is assigned by permanent change of station orders
for a period contemplated to be for 2 years or
more with an afloat unit specified in writing by
the Secretary of the Service concerned, or his
designated representative, as iivolving unusually
arduous duty and the projected absences of the
unit from its assigned home port are for more
than 50% of the time. Further relucation of
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dependents in such cases will not be authorized
until the member is agnir assigned by permanent
change of station orders to an unrestricted
station or to an afloat unit not also specified as
unusually arduous duty invuLving absences from the
hone port for more than 50% of the time. Movement
in these cases would be authorized even though the
home port of the specified afloat unit and the new
station or the home port of the new shi; or unit is
located at the same place."

Section 406(e) of title 37, United States Code, provides that
when orders directing a PCS for the member concerned have not been
issued, or when they have been issued but cannot be used as
authority for the transportation of his dependents, baggage inu
household effects, the Secretaries concerned may authorize the M:'ve-
ment of the dependeiits, baggage and household effects and prescribe
transportation in kind, reimbursement therefor, or a monetary allow-
ance In place thereof, in cases Involving unusual or emergency
circumstances including those in which the member is serving on
permanent duty at stations outside the United States, in Hawaii or
Alaska, or on sea duty.

Section 406(e) was derived without substantive change from
section 303(c) of the Career Compensation Act of 1949, ch. 681,
63 Stat. 814. While the emphasis of the statutory provision is
upon the advance return of dependents from overseas, the legisla-
tive history of the law also indicates an intent to provide
authority for movement of dependents and household effects betweon
points in the United States incident Lo unusual or emergency
situations when the member is on sea duty. In S. Rept. No. 733, on
H.R. 5007, 81st Cong., 1st Sess. (which became the Career Compensa-
tion Ac of 1949), on page 22, the Senate Committee on Armed
Services, referring to section 303(c) stated in pertinent part as
follows:

"This subsection alsc includes provisions for the
transportation of dependents even though th6ere is
involved no change of statiin in order that depend-
ents may travel at Government expense between
points in the United States where the service mem-
ber is on sea duty or on duty outside the United
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States at a post of duty where dependents are not
permitted to accompany him. * * *" (Emphasir
added.)

Reportedly, because of the nature of the miision of certain Navy
vesrzis, members assigned thereto are required to be separated from
their families for long periods of time and, white the -;easnel may not
be deployed for a full year, its deployment from the home port is
such that it is absent for long periods totaling more than 50 percent
of the time. In buch circumstances the members assigned to such units
would be in a situation similar to that described in 45 Comp. Cen.
159, 162, supra, wherein we stated:

"Normilly, a member assigned to a vessel will
desire to have his dependents reside at or near the
home port or home yard to which his ship will return
at frequent or regular intervals. In the case,
however, of a vessel which is scheduled to be away
from its home port or home yard for prolonged periods
there would appear to be no reason for dependents to
maintain a residence at -le home port or home yard.
In such a situation the home nort or home yard is no
longer serving its purpose. * *"

In that case we authorized amendment of the regulati6ns to
authorize transportation of dependents and household effects to a
designated location when the member was assigned to certain ships
and staffs deployed away from their home ports and yards for at
least a year to areas where dependents were not permitted. While
the situation in this case is not as prraiounced as that in 45 Comp.
Gen. 159, reportedly deployment of vessels for a majority of the
time that a merdber is assigned for duty has presented serious morale
problems for the members and their dependents in certain situations
where they do not have friends or relatives at the home port. Also,
apparently it is different from the ordinary sort of duty assignment
most members of the services'receive.

Therefore, it is our view that the arduous sort of duty
assignments described in the submission may be regavded as falling
within the unusual circumstances contemplated by 37 U.S.C. 406(e).
In that connection we note that 43 Comp. Gon. 639, supra, involved
a situation in which the member was transferred from sea duty
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during which he was scheduled to be away from the home port or
home yard "the major portion of the sea duty assignment," to e
tour of sea duty during which lie would return to the home port
or home yard at frequent or regular intervals. We were asked
whather regulations could be issued to permit transportation at
Government expense of the member's dependents and household goods
to a designated location in connection with the first assignment
and to the home port in connection with the second assignment.
We concluded that the issuance of such regulations was not author-
ized. To the extent that the factual situation contemplated in
that submission was similar to the facts given in this case,
43 Comp. Ge-. 639, supra, is modified.

For the reasons stated we believe that the Secretary has
authority to amend the regulations along the lines proposed.
However, we believ. the regulations as amended should include a
requirement that deployment of the vessel must he for long periods
of time in order for the duty to he determined arduous and thus
unusual under 37 U.SC. 406(e). Such a requirement would be for
the purpose of preventing such determinations when vessels are
deployed for short periods nllowing the members attached thereto to
return to the home port frequently. We are particularly concerned
that such restriction be incorporated in the regulations in view of
the fect that deployment must be for only "more than 50 percent of
the time." Without involvement of extended perio's of deployment
the assignment to sea duty would not be considere unusual in
terms of 37 U.S.C. 406(e).

As indicated ir."ihe proposed amendment, the authorization of
dependent travel and household goods transportation to a designated
location upon assignment to a tour of duty covered by that paragraph
also involves such travel and transportation from the designated
location when such. assignment iS terminated and the member is
assigned to duty not involving the type of duty contemplated
therein.

Deputy Comptroller General
of the United States
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