
'' | THE COMPTROLLER CENERAL j I AL-
CECISION . ) OP THE UNITE-D *1TATES

< PA TSMI14NOTrJN, f. C. N conlem

I %gTgP

FILE: E-190458 DATE: January 26, 1978
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DIGEST: The separation orders of a Public Health
Service officer, released from active
duty upon the completion of is obligated
termof service, must be amended retro-
actively to authorize payment for unused
accrued leave, and travel and transpor-
tation allowances, where it is clearly
demionstrated that the withholding of Ciese
entitlements under the original orders was
the result of an erroneous assumption made
when those orders were prepared that the
member had breached an agreement to
remain on active duty.

This actionis in response to correhpondence dated September 8.
_ I 1977. from the Director, Cdminhibioned' Personnel Operations

Division, United States Public Health Service, requesting an advance
ii decision as to the propriety of making payment to Dr. Reuben J.

A ' Washington for unused accrued leave,. and travel and transportation
allowances, incident to his release front active duty as a commissioned
officer with the Public Health Service (FY1S) on June 30, 1977.

n.0 A' .. The member was. graduated from the University of Pittsburgh in
May1975 with the degree of doctor of medicine, and on Julyj, 1975,
'he. cantered active service with the PBS ashiriintern at the PHS
Hospital. Bostnh. Massachusetts. Thereafter, in February 1976, he

: applied for. a 1-year residency training program in general surgery
* ^ I at the PHS Hospital. Seattle, Wasihington, by completing and submitting

Form. PHS-1122-l, "A'p.lftation for Training for PMS Commissioned
Personnel." In conjunction with the application, he signed a statement
in wbiinh he acknowledgd his understanding as to the additional active

~ ! I duty 'obligation he might incur by participating in an intramural PHS
residency training program. The statement reads in pertinent part

art; I |as follows:

A. | "A. I unde!rstand that I am not obligated to remain
*; on active duty on account of residency trainingIi | received within a Public Health Service Hospital

<1 j or other PHS facility.
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"B. If the intramural re.sidtncy training program
includes one or more periods of training in
a ni2a-WS facility. I agree to remain on active
duty in the Public Health Service Commissioned
Corps for six months or twice the total period
of training received in non-PHS facilities,
whichever is gruter, subject to the following
limitations:

"(1) If the total permod of training in non-PHS
facilities is lessi than 30 days, I will incur
no obligation.

"(2) Up to one year of training in non-PZS
facilities, for whidh no tuition and fees are
charged shall be disregarded in determin-
ing the period of obligated service.

"(3) My t'-ta 1. obligation shall not ezxceed two years.

"C. I understand that if I fail to. completa the agreed
period y-f active duty subsequent to training
stated ir this akrdoment, the Servi-e will withhold
lump sum payment of accrued annual leave; dives.
me of any entitlements to travel and transportation
allowances and travel time which are otherwise
authorized in connection with separation from the
Service; ** *"

These conditions are based upon and are consistent with the pro-
visions of suSbhapter CC25. 2, instruction 3, of the PHS Commissioned
Corps Persont'1i6 Manual regardinhgthe participation of officers in
intramural residency training programs. The manual'imnplements
37 U.S.C. 501(g) and paragraph M6457 'of Volume 1, Joint Travel
Retulations. in authorizing the withholding of payment for unused accrued
leave and divestment of travel and transportation allowances as a penalty
for the failure of a PHS officer to complete an obligated period of active
duty.

The member's application was approved, and he was reassigned
from Boston to the PHS Hospital in Seattle on July 1. 1976. as a resident
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in general surgery. In the course of the following year, his residency
program included several periods of service exceeding 30 days at non-
PII hospitals and medical centers in the Seattle area in addition to
duty at the PHS Hospital. It is Lneicated, however, that no tuition and
feesa are charged in a general surgical residency training program such
am that undertaken by the member, Thus,. unler the applicable direc-
tines and the terms of his agreement, the member incurred no addi-
tional obligation to remain rsn active duty through his participation in
that residency program, since his tuition-free training at non-PHS
facilities did not exceed 1 year.

On June 2, 1977, the member submitted a, rt'ueat to be released
from active duty on June 30, 1977, u&pin the com-pletion of his second
year of PHS service. IBe aopareatly had made no commitment to
remain on aetive duty beyond the requested date of separation. How-
ever, the separation orders that wire issued specified that rither
Payment for unusied accrued leave nor travyl and transportation
a)owances were'authorized incident to hid release,

It is'indiibated that the withholding, of these entitlements was due to
an administrative error on the pr-rt of 'the-order-issuing authority
(the PHS Sureeon General acting through the CommissionEl Personnel
Opera!tnns Division), in assuming the meniber had incurred an
additionial ative duty obligation throuigh hit participation in the
residencypragram. It is: said that the error would no'. have occurred
if the inember's records concerning-his residency'.service had been
thoroughly reviewed prior to the issuance of the sepa;ration orders.
it is alsi~ said that the error wvas partly due to the omission of the
Inimeber and his 'supervisors. at the PHS Hospital. Seattle, in not
furnishing a detailed desciiptionrof his residency service for use in
connection with his separation processing. The error did not come to
light until after the memiber was separated from active duty and had
apparently already moved from Washington to his home State,
Pennsylvania, in order to participate in a residency program in
othopedic surgery at the University oZ Pittsburgh.

in the submission it is..indiclted that.PHS authorities 'desire to
correct the error and provide the member with those entitlements
and benefits which were due him. However, doubt is expressed as
to whether it would be permissible to retroactively modify the mem-
ber's separation orders under rules previously enunciated in
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decisions of this Oit-.e, since no error Is apparent on the face of
the orders as 3ssued. ioecific reference is made to decision
B-188036 of January 25. i977.

It is a well established rule that l4gal rights and liabilities with
regard to travel allowances vest as and when travel is performed
under orders and that such orders may not be revoked or modified
retroactively so as to increase or decrease the rights which have
accrued or become fixed, after the travel has already been
performed. An exception to this rule has been recognized when an
error is apparent on the face of the original orders, or all facts
and circumstances surrounding the i suance E,:f such orders clearly
demonstrate that some provision which was previously determined
and definitely intezi1ed had, been omitted through error or inadvertence
in preparing the orders. 23 Comp. Gen. 713 (1944); 24 Comp. Gen. 439
(1944); 44 Comp. Gen. 405 (1965); 48 Comp. Gera. 119 (1968) and
55 Corp. Gen. 1241 (1976).

DecisIon B-188030 'tira. concerned the cliim'of a former PBS
officer for travel and transportation allowances incident to his
requested separation from active duty prior to the completion of an
obligated term of service incurred through participation in residency
training. In' that case, PHS aAithorifties and the member were aware
of the fact that he was abrdgating'as'a'greement to remain on active
duty, and his eparationrdrders pr~'t'pr'lys'pe'cifiedt'.at he wasinot
entitled to travel and transportation allowances. T;ou days before he
was to bit released, the member asked that liis'orders be cancelled,
so that he could rem'kin in service. This rc'qcuent was denied. and
he was separated as schedulezd. Several years later, upon the 1 mem-
ber's application. PHS authorities made a determination that his
service had been inadvert'etitly terminated. We held that such deter-
mination did not'furnish a legal basis for amendment 'of the ..eparatlon
orders to retroactively authorize payment of travel and transportation
allowanczas, since it was evident that the member had in fact not
completed his service obligation and the omission of travel authorization
in the original separation orders had been definitely and properly
intended by the order-issuing authority at the time such orders were
promulgated.

The circumstances of that case differ materially from those presented
here. In the present case, the member in fact had no service obligation
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remaining beyond his requested date of release from active duty and
the order-issuiftg authority has acknowledged that this fact should
have been apparent when the separation orders were prepared.
Hence, it is evident that the orders as published erroneously and
improperly purport to deprive the member of travel and other
separation benefits to whichhe is entitled. It is, therefore, our
view that the rule prohibiting the retroactive modification of executed
orders has no application in the present case, since the circumstances
presented here clearly demonstrate error in the preparation of the
original separation orders which if loft uncorrected would wrongfully
deprive the member of his entitlements under the law. Thus, it is
also our view that these orders mur' be amended to authorize travel
and transportation allowances and, in addition, payment for unused
accrued leave.

Accordingly, payment may be made to'-the member for unused
accrued leave, and travel and transportation allowances, incident to
his separation from &ictive duty with the PUS, if otherwise correct.

Deputy Com glkeneear
of the United States
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