THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED SBTATES

WASHINGBGTON, D.GC. aqsae 1fxr7»

DECISION

B-189601 DEC 50 577
FILE: DATE:

Lisutenant Commander Joseph M. Browne, USN
MATTER OF: A_

Membear who receives orders for temporary

DIGEST: duty at the same location as his permanent
duty station, is not antitled to per diem
allowances during such temporary duty assign-
ment even though he is required to vacatsa
Government family housing during such
temporary duty because the assignment did
not involve departure from the permanent duty
station and thus he did not enter into a travel
status. Paragraph M4201-5, 1 JTR, may hot
be amazndad to provide for such payment since
37 U.8,C. 404(a) dozs not authorize payment
of per diem when a member has not entered a
travel status.

.This action is in response to a letter, with enclosurs=s, dated
June 6, 1977, from the Disbursing Officer, USS Julius A, Furer
(FFG-8), forwarded by the Chief of Naval Parsonnel, reguesting
an advance decision as to the legality of payment on a voucher

i v Licutenant Commander Joseph M, Browne, USN,
for per diem allowances in connection with a period
of temporary duty performed at his permanent duty station. The
request was forwarded by the Per Diem, Trave)l and Transportation
- Allowance Committes and assigned Control No, 77-23. Itis
indicated that the circumstances applicable to Commander Browns
ar2 also applicable to several othar naval officers,

'The question presentad is whether travel per diem may be paid
to a mamber of the uniformed services after he complates a period
of training in permanent duty status and is assigned to a further
short period of training at the same place basad on the fact that he
is required to vacate Government family housing which had been
assigned to him prior to completion of the short period of training.

Commander Browne was permanently assignad to ihe Naval War
College at Newport, Rhode Island, wherse he occupiad studant family
housing (Government quarters), In June 1878 hz was dztachad from
th2 War College and ordered to the Surface Warfare School,

Newport, Rhode Igland, prior to reporting to permaunent duty aboard
the USS Furer., Inasmuch as incoming students for the next class
at the War College reguired student family housing assignments, the
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membear's occupancy of student housing was terminated, Hz
apparently obtained non-Government housing in the N=wport, Rhode
Island area for the period August 13 through 20, 1976, but from
August 20 through 27 he indicates that he occupied Government
Bachelor Officer Quarters, B

The member is requesting per diem allowances for the period
August 13 through 27, 19756, However, he acknowledges that payment
of per diem to personnel on a2 temporary assignment at the place of
their previous permanent duty assignment is prohibited by the Joint
Travel Regulations, Nevertheless, he submits that his situation
constitutes a special case, He therefore recommends that para-
graph M4201-5{bf Volume 1, Joint Travel Regulation (1 JTR) be
revigsed so as to add pertinent Janguage which would be applicable to
hig gituation: (The addition suggssted is underscored.)

“TRAVEL OR TEMPORARY DUTY PERFORMED
- WITHIN LIMITS OF PERMANENT DUTY STATION,
No per diem allowance is payable for any travel or
temporary duty performed within the limits of the
permanent duty station other than as authorized
for the day of arrival at or return to the permanent
duty station. This restriction does not apply when
mermbers ge orming su emporary duty are
_requir vacate government ,uarters for the
convenience ol the government and in fact wilize
Tempora_ry accoﬁﬁ%itions while performihg such

temporary duty,

He algo requests that if the revision is approved, per diem be approved
for himself and the othgr officers in the same circumstances.

Section 404%1;‘ title 37, United States Code (1970), provides that
under regulations prescribed by the Secretaries concernsd, a mem-
ber of a uniformed service is entitled to travel and transportation
allowances for travel performed under orders away from his designatad
post of duty regardless of the length of time he is away from that post,
Regulations promulgated pursuant to that authority are contained in the
Joint Travel Regulations.
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Temporary duty is defined in Appendix Jfof those regulations
as constituting duty at one or more locations other than the perma-
nent station at which a member performs temporary duty under
orders, which orders provide for further assignment, or pending
further assignment, to a new permanent duty station or for return
to the old permanent station upon completion of the temporary duty,

When a member is performing temporary duty as defined above,
he is congidered to be in a travel status, such status being the
basis for entitlement to travel and transportation allowances. Para-
graph M3050-lyand 2,{/1 JTR.

Appendix J;}1 JTR, defines a permanent duty station as being the
post of duty or official station to which a member is assigned or
attached for duty other than temporary duty or temporary additional
duty, the limits of which will be the corporate limits of the city or
town in which the member is stationed.

Under the provisions of paragraph M4201-5,\1 JTR, per diem is
not authorized for any travel or temporary duty performed within
the limits of the permanent duty station, with the exception of day of
arrival at or retura to the permanent duty station. Thus to be
- entitled to per diem allowances the member must have been in a
travel status away from his permanent duty station,

,’ B
In 50 Comp. Gen. 729‘?{1971) we held that if a member is detachad
from hig permanent duty station under permanent change of station
orders and thereafter proceeds to a temporary duty station, he
enters a travel status only if the temporary duty location is outside Y
the corporate limits of his old station. See also 50 Comp. Gen. 803!
(1971). ‘ :

We have consistently held that, for travel purposes, a member's
permanent duty station does not change by virtue of his assignment to
temporary duty at the place of his permanent assignment. Oncea
member arrives at the place where he is expected to perform most
of his duties for a substantial period of time, his travel status and
travel per diem entitlement is terminated, whether the duties he
performs are those of his permanent assignment or of a temporary
assignment and even though he performs duty at a specific location

-3
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within the duty station other than the place at whjch he will perform
his permanent assignment. 52 Comp. Gen. 75141973) and cases
cited therein, See also, 44 Comp., Gen. 821¥(1985). Further the
member's permanent station, for travel purposes, remains at the
same place until he leaves that station for a permanent assigoment

at another place. Assigonments to temporary duty at the permanent
station may not be considergd as placing the member in a travel
status, Decision B~184861,fyAugust 3, 1978, and decisions cited
therein, Those rules are based ypon statutory travel entitlements
as provided by 37 U.S.C, 404(a)f(1970) and similar provisions of
prior laws, Therefore, the Secretaries of the Departments con-
cerned are not authorized to modify them by regulation. Aeccordingly,
the amendment to paragraph M4201-5,Nl JTR, suggested by the mem-~
ber may not be implemented, '

In the presgent case, the maember did not leave his old permanent
duty station so as to be considered as entering a travel status since
both the permanent and the temporary assignmemt were at Newport,
Rhode Island. He indicates that he was required to occupy temporary
commercial quartars for a limited period due to an administrative
determination that he should vacate Government family housing
before his final departure from Newport and because of the inability
of the Navy to provide alternates Government housing for that period.
While he may bhave incurred additional expensea in the circumstances,
there is no authority to pay him alilowances predicatzd on the perform-
ance of temporary duty in a travel status. Accordingly, there is no
authority to pay the travel per diem claimed, '

o
It is noted, however, that paragraphs M4158-l3{//énd M4500-2.{-"l JTR,
provide for payment of transportation expenses incurred in commuting
to a temporary duty location within the limits of the permanent duty
station. If the member has not been reimbursed such expenses an
appropriate claim for such travel would be for consideration,

. . i

In addition, in accordance with section 403/0of title 37 United States
Code (1870) as implemented by Department of Defense Pay and Allow-
ances iintitlements Manual (DCDPM), Fart 3,\fChapter 2, a member
with dependents who i entitled to basgic pay is entitled to Basic
Allowance for Quarters (BAQ) at prescribed rates when adequate
Government quarters are not furnished for him and his dependents
without payment of a rental charge. It is assumed that the members

-4‘
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cdnc:ned were authorized BAQ after they vacated Government
quarrs.

‘or the reasons stated the travel voucher may not be paid and
is ztained here,

P I A R
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il Comptroller General
R of the United States
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