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THE COMPTAC .LEN GFNERAL
OF THE UNITED STATES

WARBHINGBTON, D.¢., 0BA4a8m
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) DATE: 12 ¥
FILE: B-189402 ocY
OF: .
MATTER Reimbursements of tota) performance or payment
vond premiums to contractor in first progress

DIGEST: payment

Rzinbursement to Goverriment contractors of the
total anount of paid performance and payment
bond preniums in the first progress payment
can be authorfzed by ameading the reievant
ASPR and FPR clauses to specifically so pro-
'vide.. Such reirburscnents are not payments
for future perfornance, but zre refmburscments
to. the contractor for his costs in providing
a surety satisfactury to the Government as
required by law, and thercfore, are not
prolitbited hy 31 u.u.C. B 529. Prior Comp-
troller General decisions clarified.

This decision 1s in response to an 1nqu1ry submittud by
Robert J. Robertory on behalf of tia llational Research Council,
Building Research Advlsory Board, Stunding Comaftte2 on Procurement
Policy ?JFJ\B Comitted). nsling’uhﬂther\ our 0ffice would onject to
reyising the Arned. Services Procurtrﬂnt kegulation (ASPR) and the
federal Procurerent Rejulations (FPR) to authoriza the consideration
of paid performince bond and payment bond premiums in compuiing
progress payments undetrr Government contracts.

Ivst of the bonds 1n qlestion are required pursuant to the
Miller Act, 40 U.S.C. 88 270a-270d, which provides, 1n pertinent
part:

| "(a) Before any contract, nxceeding $2,000
in amount, for._ thei construction. alteration, or
repatr of any. pub]”r bu11d1ng or publiciviork of
the United States’ s awarded to any person, such
person shall furnish to the United States the
fo]lowing bonds, which shall Lécome binding upon
the award of the contract to such person, who is
herelnafter cesignated as 'rontractor’
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“(1) A performance bond wiih a surety
or sureties sat{sfactory to the officer
awarding such contract, and {n such amount
as he shall decem adaquate, for the pro-
tection of the United States.

"(2) A payment bond with a surety or
sureties satisfactory to such officer for
the protection of all persors supplying
1abor and material in the prosecution of
the work provided for in sajd cont:act
for the usc of each such person. * % #"
4% U.S.C. § 270a.

Requirements for performance and payment bonds in s1tuations not
covered by the !1111rr Act are set forth in the ASPR § 10-104 (32
C.F.R. § 10-104) and the FPR 8% 1-10.104-2 and 1-10.105-Zz (41
C.F.R. 8§ 1-10.104-2 and 1-10.105-2}.

The BRAB Committee, which {s composed of’ rarresuntatives of
Federal agenciec which do construction, fs re"-eﬂing on behalf of
the Office of Federal Procurement Policy tbe r?carnandations of
Study Group 13-C of the Conmission on Governuant Procurement:
"That the Government pay performance and paymcnt bond premifurs to
the contractor in his submi:sion of a rncefpted favoice."

The National Association of Surety “Band Producers and the
Associated Genperal Contractors of America support this: ‘reconmenda-
tion on the basis tha:c having to pay an entire vond preinfum-at the
time performance and payment bonds are fisued, with’ refibursement
being pro-rated over the 11fe of the contract, crestes cash flow
hardships for cantractors of limited financfal means and, because
of the cost of money, resuits in higher contract prices to the
Government. Elaborating on this recommendation, Mr. Roberc R. Hume,
General Counsel of thc .ational Assocfation of Surety Bond Producers,
states in a lettar to us:

"Surety bond°prodiicers are noryully required
by the terns of thei{r agency cortracts with surety
compauies to make payment of. the premium in ¥ull
witbin 60 days and, accor:..1ly, they requirs a
contractor to pay the full ‘vond prenfum within
30 to 45 days after contract award and bond
execution, whether or not the premfum has been
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paid by the owmer. In most instances, this refjui res
i the contractor to borrow money to pay such premium,
nd the cost of such borrowing becomes an expense
ftem included 'fn the contractor's bid, thus making
the contract prioo more costly to the owner.

"The gen-ral contractor, moreover, has zn
lddiu.ona' expense in the bids he recetves from
his subcontractors, unless he pays them the’full
bond premfums for their subcontractor bonds. run~
ning in his favor, as the 20st of their expense
Jfor borrowing to pay bond premiums will be {ncluded
in their bids to him, and passed on by him 1n his
bid t¢ the owner.

\"The bonds required by the Milier Act are non-
concelable. once exacutéd, whether the premium has
been'paid to the surety or not, or for any other
reason.

Il
' “A great mujority of non- fedoral contracting
authorities, both public’ and private, have long
recognized that performance and payment bond
premfums should properly be considered as a
mob{iiization: item and, as such, patd in full {n
the- first estimate."”

Ig!

The. BRAB Committee a.éo 3upports the reconmnndation. However.
there '{s conrern.-based upon\prior decisions of our Cffice, that a
revision of the ASPR and 'the FPR progress payment clsuses to implement
the recomiendation might be in violation 'of 31 U.S.C. 3 529 (1970),
which provides, in pertinent part, as follows:

“No advance of public money shal1 ba made in
any|case unless authorized hy the appropriation
concerned or other law. And fn-all.casas of con-
tracts for the performance of any .ervico. or the
delivery of articles of any description, for the
ute of the United States, ‘payment shall not exceed
the value of the servic: rendered, or of the
articles delivered previously to such payment, * & w»
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The submission refers to seversl of our prior dacisions uMch.
dirnctly or in effect, disspproved.inclusion;of the full amount of

gmim 1n Initial progréss paywents umlur contract. clauses
(similar to the current standard clauses) proyiding for progress
payments based cn “material delivered on the site and preparatory
work done ® * #.* 9 Cogp. Gen. 1L (1929); B-112376, December 17,
1952; A-39327,. Novcmbc 9. 1931; A-38974, October 15, 1931. The
quastion presentad, particularly in regard to 9 Comp. Gen. 18 &nd
B-112376,- supra, -1s whether these decisions were based solely on
the terms of the contract clauses or whether they reflect the view
that full rafmbursement for bond pramfums at the outset ssarily
const{tutes an advance payment 1n violation of 31 U.5.f. § 529,

. The formc:> interpretation is correct. The contracts fnvolved
in our prior decisions did not specifically provide for reimbursement
of. bond prenfumé as such. Rather, the .premiums constituted at most
& general.element _in the contractor s price or cost base. We held
that paymeit of bond preinjums did not represent “material delivered"
or “preparatory work'.within the meaning:of .the progress payment
clause. Thus we. concliided that bond premiums werg recoverabile
(indirectly) thraugh progress payments only on the basis, and to
the extent, of actual contract perfcrmance rendered whicin qualified
under the progress payment clause,

Our decisfon 1n B-112376, supra, 15 11lustrative. That decision
stated 1n relevant part as follows:

“In the present 1nstance. the contractor
undoubtedly took the bond premfum Intocon-
sideration 1h arriving at the unit prices for
which he agfeed to perform the work, and, ,
herice, as part{al payments are nade based on
the percontage of work completed, as aeasured
by the sum total of the unit prices. stipulated
to be paid therefor, he 15 automatically reim-
bursed for the pro rata part of the bond
premfum to whizh he 1s entitied. By also in-

-cluding the cost of the bond, as such;#in the
first partia] payment vouclier 1n recouping 1t
through deductions 6n subsequent vouchers in
the manner done and proposed, the contractor
1s, in effect, refmbursed for the entire cost
of tie bord long before the work has been com-
pleted. In other words, the amount of payrm -t
1s in excess of the amount earmed by tie con-
tractor under the centract. Thus, the fiiclusion
of th2 amount representing bond premium, as
such, in the payment constitutes an advance of
public money, which, in the absence of specific
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statutory authority therefor, is prohibited by
Taw. See 31 U.5.C.A., § 629; 1 Comp. Gen. 143.°

This decision holdsonly that a contractor may not be reimbursed under
the pmgress payment clause {n excess of the amount of the contract
price "earned" by performance which qualifies for progress payments.
Since reimbursement for hond preifums was not separately provided
for, 1t couid only be recovered, fn effect, under the progress pay-
ment clausc on the same pro rated basis as other general elements

in the total unit pric2. The fact that this decision dealt with a
payment {nvoiving bond pnmiums was not the decisive factor. The
conclusiun would have been the same with respect to any genercl
elemant in the total unit® prire.

We agrec with the z‘:bni..sfu: ‘that 31 U.S.C. § 529 does not
preclude initial reimbursement of the full bond premfums 1f the con-
tract specifically so provides. As the submissfon points out:

"® W % the Govemnant receives the full
banefit of the performance bond, and ‘the Govern-
ment together with subcoutractors and laborers
the full benefit of the payment bond, immediatcly
upon those bonds be1ng furnished. This {s because,
in the case of the 'perfornuince bond, if.at any
time after the award the contractor shoild fafl
to perform, the sirety;is obligated to underirite
complate performante UponTdomand by the Government,
and the bond 1s 1r'hevocab1e. In the case”of the
payment bond, ithe Goverr'rent receives ‘benefits
from the date'of award because the existenco of
the Fbond demonstrat'lvely broadens competition. for
subcontractore,(with resultant lower prices) and
because. the Gsvemmnt is relieved from harassment
by uhpaid subcontractors, suppliers, and laborers.
The tonefits to the Governmert from the bonds are
a3 real as work perfor-med or materfals acquired.*”

“Moré" fundamentally. if reinbursement for bond premiums. {s
specifically authorlzedfhy the ' contract, no “advance payment™:{s
even involved in their® i1l payment upon submission ‘of a receiptad
fnvoice. We have loig: heid that 3} U.S.C. § 529 prohibits the;com-
peiisation of contractors Yor.services which hava. not becn received,
50 as to avold the possibility of Government loss in the evént "the
contractor, after receipt of full payment, shoild fail to pe:form
his contract oblfgations. See, e.q., B-180713, April 10, 974, and
cases citad. Where the Government undertakes an obligation in the
contract to reimburca the conractor for performance and payment
bonds, the contractor earns such reimburseman* upon cbtaining the
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bonds, In cther words, ence the bongs have been cbtained, the con-
tractor f.us fully perfaormed his part of the baryain 1n oruer to
“sarn* ful) reimbursessnt. There 18 no further performance for him
to render in order to receive reisbursecent for the bond presfums.

" . o L ‘ .

For the reasons statad above, it s our opinfon that 31 U.S.C.
4 529 does not'preclude :ia Government from oroviding in contracts
for full reimbyrsement ot~bond premiums (where otherwise appropriate)
upon presentation of naigud invoices. While not necesrarily ‘the
only alternative, this could be’ accomplished by amending the standard
progress payment clauses, We note in this regard that tho applicabls
statutes place no Timitatfon on .how the progress payments are to be
computed. orher than that they can rot exceed the unpaid portion of
the contract price. See 10 U,S.C. § 2307 (:.>70) and 41 U,S.C.
§ 255 (1970).

Paur g, Domb11nse

Aeiing Comptroller General
cf the United States
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