
THE COMPTROLLiRt GENERAL

C3ECISION |- A.-4 OF THE UNITEC STATES
I 9 X WASHINGrYON. C. C. 2054B

]. OFILE: B-187928 DATE' November 15, 1977

MATTER OF: Paul A. Prvulx - Mileage costs from residence
to official station

t * DIGEST: Although IRS field representative performs no
official duties while driving privately owned
vehicle from home to official duty station, it
is necessary for him to use POV extensively
during duty day for official business. IRS
regulation requires employee to bear cost of
transportation between his residence and official
station. Amendment of the IRS travel regulations
presents a policy matter for consideration by the
IRS, GAO, and General Services Administration.

This action is in response to a request dated November 3,
1976, from an authorized certifying officer of the North-Atlantic
Region, Internal Revenue Service (IRS), Department of the Treasury,
as to the propriety of paying the claim of Mr. Paul A. Proulx, an

IRS field representative, for mileage costs from his residence to
- s official duty station on regular workdays. The administrative
!.'.cord indicates thrt a determination has been made that the use
by Mr. Proulx of his privately owned automobIle for official busi-
ness is advantageous to the Government, and therefore he has re-
ceived such authorization. The usurti circumstances in which the
disputed mileage occurs is when the employee finds it necessary
to briefly stop at his official station to pick up files or perform
other limited functions before proceeding to his official assign-
m'nts for the day.

Although the IRS allows its agents reimbursement for mileage
from official assignments to their residences, they do not allow
mileage from horreto official station. It is state, that
section 252(3)(b) of the Internal Revenue Manual 1763-22 provides
that an employee must bear the cost of transportation between
his rcsidence and his place of duty at his official station and
therefore work assignments shall be arranged so that no unnecessary
commuting transportation expenses will be incurred. The IRS has

- interpreted this regulation to mean that an employee will not be

reimbursed for travel from his residence to his duty station on
days when he uses his privately owned automobile on official
business. The disallowance results from IRS's categorization of
such mileage as commutation travel. The General Accounting Office
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has long held that there is no authority for reimbursing an em-
ployee for travel between his residence and his office. This is
an expense that must be borne by the employee. 19 Comp. Gen. 836
(1940); 15 id. 342 (1935); 11 id. 417 (1932); and B-171969.42,
January 9, 1976.

The essence of Mr. Proulx's position, which has been endorsed
by the National Treasury Employees Union (NTEU), is summarized by
the District Director, Providence District in a memorandum to the
Assistant Rcgional Commissioner, North-Atlantic Region, dated
November 7, 1975, and stated as follows:

"* * * the position raised by Chapter 54, NTEU,
is not clearly defined as 'commutation travel'.
Their position, as I understand it, is that while
the employee himself may well be commuting from
home to his place of employment, and that while
it may well be that driving to work is the most
convenient means for him to commute, and that
while such commutation travel is not reimbursable
under the Internal Revenue Service discretionary
authority, such factors are beside the point. It
is their contention that the employee is bringing
his orivate automobile from his residence to his
place of employment so that it may then be used in
the furtherance of the government's business, and
thus is done for the convenience of the government,
and thus should be reimbursable. Under this theory,
whether or not the employee who is driving the car
is also rommuting to work is not material to the
argument. * * *"

Mileage allowances are to be prescribed in accordance with
Federal Travel Regulations (FPMR 101-7) (May 1973) which provide
that the mileage rate may be paid from whatever point the employee
begins his journey. FTR para. 1-4.lb(l) (May 1973). The general
rule governing the mileage field concerning employees using their
privately owned vehicle on Government business was set forth in
36 Comp. Cen. 795 (1957) as follows:

"* * * that where an officer or an employee is
properly authorized to use a privately-owned
automobile fur official business, it is within
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administrative discretion to allow him mileage
from whatever point he begins his journey with
no requirement that there be deducted from the
computation of such mileage the distance that
the employee would normally travel between his
home and his headquarters, irrespective of
whether he performs duty on that day within or
without the corporate limits of his headquarters
city or at his headquarters office. The admin-
istrative officials, however, in exercising their
discretionary power in this matter are to give due
consideration to the interests of both the Govern-
ment and the employee. Where appropriate they may
and should in the exercise of this discretion
restrict the mileage allowable, by way of a reduced
rate or distance."

Since the regulations issued by the IRS preclude reimburse-
ment of expenses to an employee for travel from his residence to
his duty station on days when he uses his privately owned auto-
mobile on official business, the claim may not be paid. Further,
the issue raised by the submissions of the parties, as to whether
reimbursement could be authorized if the IRS regulations were
amended, presents policy considerations which would appear to be
a matter for consideration by the IRS in consultation with this
Office and the General Services Administration.

Deputy Conptroller eneral
of the United States
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