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Decision re: Department of Doafense; by Paul G. Dembling, Actiﬁg
Comptroller General.

Issue Area: Personnal Management and Compensaticn: Compensation
(305) .

Contact: Otfice of the General Counsel; Nilitary Personnel.

Budget Function: Geéneral Government: Ciuntral Personnel
Jdanagement (805); Natlonal Defense: Department of Defense -
Military (except procurement & contrarts) (051).

Autkority: Department of Defense Authorization Act (P.L. 94-106,
sec. 806; 86 Sstat. 531; 88 stat. 538)., 10 ©0.S.C. 1210, 10
U.5.c. 1401a(fr. 10 U.s.C. .1202, 10 U.S.C. 1205. 121 Cong.
Rec. 59928-33. 31 Comp. Gen. 213, 31 Comp. Gen. 215, 38
Comp. Gen., 268, 38 Comp. GSen. 276, DOL #ilitary Pay and
Allowance Committee Action No. 534.

The Assistant Secretary of Defense (Ccmptroller)
requested an advancz2 decisicn concerning the application of the
provisions of 10 U.S.C. 1401a(f) to members returned to active
duty from the Temporary Disability HKHetired List (TDRL) znéd later
retired for years of service or transferred to the Fleet
Reserve. Retired pay received by a member by virtve of the
placement in a TDRL status is not xetired pay as contemplated by
10 U.S.C. 1401a(f), A member may use a date when he was on the
TDRL as a hypothetical retiroment date in computing his retiread
pay under that provision. (Author/Sc)
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‘ 8 MATTEN OF:pepartment of Defensa Military Pay
and Allowance Committee Action
DIGEST: No. 534
=8T!), ©The circumstance of placement of a
ko member 's name on the Temporary Dis-

ability Retired List (TDRL) is not
one which can be chosen by the member
nor-is such a status final since
under the provisions of 10 U.S.C.

' 1210 the Secretary concerned is

’ | required to take additional action to

] | l finalize the affected individual's

. e— g —

gtatus as a member of the service. As
l . Buuh,,considerlng the legislative
purpose ox-10 U.S.C. 140la(f) retired
pay réceived by a member by virtue of
the placement in a TDRL .status is not
: retired pay as ~cntemplated by 10 U.S.C.
r 140la(f).

2, The provisions of 10 U.S.C. 1l40la(f),
authorize a retirred member to recompute
his retired pay on a hypothetical basis
at the pay rate and years of service

- applicable to him at an earlier date

| | when, he could have otherwise retired,

| as though he had retired then. 1In view

| ' of the purpose of that statute and the

hypothetical nature of computations
under it, a member may use a date when
he was on the temporary disability
retired 1ist as a hypothetical retire-
ment date in computing his retired
pay under that provision.

: This action is in response to a letter dated February 2,
1977, from the Assistant Sec;etary of Defense (Comptroller)
requesting an advance decision ‘concerning the application of
the provisions of 10 U.S.C. 140la(f) to members returned to
active duty from the Temporary Disability Retired List (TDRL)
and subsequently retired for years <f service or transferred
to the Fleet Reserve in the circumstances discussed in
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Department of Defense Militery P~y a’id Allowance Committee
Actinon No. 534, enclosed with the request, '

By letter dated August 5, 1977, that Committee Action
was revised to ask the following questions:

"l., Does the fact that the members, in the
situations described below, were on the Temporary
Disability Retired List (TDRL) preclude such
members from having their pay computed in accord-
ance with the provisions of 10 U.S.C. 140la(f)?

* ® & % *

. "2, If the answer to question 1 is negative,
may the members in situations l.a. and b. have
their pay computed in accordance with the. provi-
sicns of 10 U.S.C. 140la(f) as if 30 September
1974 was the actual date of transfer to the Fleet
reserve or the date of retirement as the case may

be?"

.. The situation in l.a., which is not quoted, involves a
Regular enlisted member of the Navy who was transferred to
the TDRL on April 28, 1970, with a 100 percent disability
rating. On April 27, 1975, he:completed. 5 years on’ that
list and on June 8, 1975, was found fit for duty and dis-
charged from that list, On July 3, 1975, he was transferred
te the Fleet Reserve with 31 years, 8 months, and 14 days
service for basic pay purposes and 26 years, 8 months and

1 days service for parcentage multiple purposes.

The situation in 1.b., also not gquoted, involvés a
Regular enlisted member ¢f rthe Navy who was transferred
to the TDRL on September 14, 1972, with 30 percent disability
rating with over 30 years of active service. On October 24,
1975, he was found fit for duty and discharged from that list,
On October 25, 1376, he was reenlisted and returned to active
duty and on November 1, 1976, was retired for years of ‘



B~188344

service under the provisions of 10 U.5.C. 6326, with 20
years, Z months and 22 days for percentage multiple purposes.

In the digcussion relating to the first si! uation, the
Committee Actiiun questions whether the phrase "initially
became entitled” to retired or retainer pay on or after
January 1, 1971, as used in 10 U.S.C. 140la(f), would pre-
clude euch member, who was on the TDRL prior to that date,
from such recomputation upon transfer to the Fleet Reserve

in 1975.

In the second gituation, the Committee ‘Action expresses
the view that since the member was not placed on the TDRL
until after January 1, 1971, he would clearly be eligible
to receive the advantage of 10 U.S.C. 140la(f) recomputation.
The question then raxsed is whether .such member would be
1imited to recomputations baséd on periode,of active duty, or
whether he could also’use dates during thé period of time
spent on the TDRL for the purposes ' of selecting a hypothetical
retirement date for such recomputation. In this connection,

we understand that the significan"e of selecting the date
September 30, 1974, for'10 U.S.C. 1l401l1a(f), recomputatlon
purposes, is that, if the jmembers descr1bed in situatlons
l.a. and 1.b. are permittéd to usge such date, they ‘would
raceive the greatest amount of retired'nr retainer pay due
to the fact that there were two Consumer Price Indcx adjust-
ments in retired or retainer pay in the 1l2-month period
immediately prior to the active duty pay rate change on
October 1, 1974.

Subsection l140la(f) of title 10, United States Code,
provides:

"(£f) . Notwithstanding any other provision
of law, the monthly retired or retainer pay of
a member or .a former member of an armed force
who initially'became entitled to that pay on or
after Janbary'l, 1971, may not be less than the
monthly retired or retainer pay to which he
would be entitled if he had become entitled to
retired or retainer pay at an earlier date,
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adjusted to reflect any applicable increases in
such pay under this section. In computing the
amount of retired or retainer pay to which such

a member would huve been entitled on that

earlier date, the computation shall, subject.to
subsection (e) of this section, be based on his
grade, length of service, and the .ate of basic
pay applicable to him at that time, This sub-
sectinn does not authorize any increase in the
monthly retired or retainer pay to which a member
was entitled for any period prior to the effective
date of this subsection.

That provision was introduced in the 94th Congress,
l1st Session, by Senator John Tower on June 4, 1975, as Amend-
ment No. 534, to the Department of Defense Authorization Act
(S. 920), and incorporated ir no e¢ of Representatives bill,
H.R. 6674, and became section {306 of Public Law 94-106,
approved October 7, 1975, 88 Ss:at. 531, 538.

There were no hearings and no committee repa>rts on the
proposal other than brief statements in the conference
reporte on R,R., 6674 which indicate that its adoption was to
correct the so-called "retired pay inversion.” A more detailed
statement of the purpose of the provisxcn is 1ncluded in, the
remarks of Senator Tower and others during floor discussion
of the amendment shortly before it was ‘approved by the S-nate.
Senator Tower stated at that time that 1ntroduction of
the amendment was to correct the wasteful early retirement
of military personnel and to encourage service members "to
stay on [active duty] through the most productive part of
their careers.”" 1In explanation, it was stated that a ratired
pay inversion had developed because retired pay increases-—
which are t1ed to the Consumer Price Index--had exceeded
active duty-pay raises in recent years, particularly among
higher ranking personnel. As a result, many membeis who
retire after active duty pay raises, would receive less
retired pay than if they retired before the raises. There-
fore, the stated purpose was to insure that career members,
by remaining in the service, would not suffer permanent
and possibly increasing losses of retired pay. See 121
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Cong. Rec, 8, 9928 - 5, 9933 (dailly ed., June 6, 1973
(Remarks of Senator Tower), It is noted that in-addition
to this prospective effest the amendment provided for
increased retired pay for members already retired ii they
had been adversely affected by the "retired pay inversion."
For that purpose the’ members covered were those who were
"initially entitled to that pay [retired pay] on or after
January 1, 1971."

. When the language of 10 U, S C. 1l40la(f) is considered
in terms of that explanation of purpose, it is evident that
tne legislation is for a beneficial purpoge and that the
members  to whom the benefit is directed are those who are
eligible to retire voluntarily at: any time, and wish to
continue on active duty, but because of probable financial
logses in retired pay which they would suffer should they
remain on active duty and retirn later, terminate their
active military careers by exercising their retirement
option at the earlier date. The benefits of the amendment
are also provided for retired members who retired aftcr
January 1, 1971, and were adversely affected by the "retired
pay inversion." In view of the beneficial nature of the
amendment it is our view that the phrase "initially became
entitled to that pay" as it relates to the phrase "monthly
retired or retainer pay" as uged in 10 U.S.C. 140la(f)

should be narrowly construed to relate only to retired
pay entitlements accruing on final-type retirements.

The purpose for establishing the TDRL (10 U.S.C. 1202
and 1205) was to authorize a limited retirement status for
members of the Armecd Fdr:es called or ordered to active
duty and who while servilg on that dlity are determined to
have become uqfit to perform such duty because of physical
disability which may be permanent but where it cannot be
dectermined that disability is in fact of a permanent nature.
Under the provisions cf 10 U.S.C. 1210, as it relates to the
Committee Action questions, upon the completion of 5 years
on that 1ist, the Secretary of the service concerned is
required to make a final determination in the member's case
(subdection (b)), and under subsections (c), (d) and (f),
is required to place the member on the permanent disability
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retired list, or return him to active duty. Further, unaer
subsection (h), unless a member's name is soone- removed
from the TDRL, such retired pay to which he is entitled by
virtve of placemeat on that list is terminated.

From the foregoing, it i8 clearly evident that a
TDRL status is one which can neither be chosen by the
member no: is it final. Additional action must be taken by
the Secretary concerned to finalize the affected individual's
status as a member of the service. The general term "retired
way" used in 10 U.S.C. 140la(f), standing alone, would appear
to include retired pay received while on the TDRL. Compare
31 Comp. Gen. 213, 215 (1951) and 38 Comp. Gen, 268, 276
(1958)., However, to so include TDRL retired pay.iwould cause
inequities to the limited class of members involved, which
do not appear to have been comtemplated by the Congress,
and appear contrary to the beneficial purpose of section
l40la(f). Therefore, it is our view that entitlement to
retired pay by virtue of a member's placement on the TDRL
is not the retired pay entitlement contemplated in 10 U.S.C.
140la(f), and the first question is answered in the negative.

With regard to the second question, it is to be noted
that computation of retired pay under 10 U.S.C. 140la(f) is
based on dates which are hypothetical and are couched in
terms of that "to which he would be entitled if he had
become entitled to retired or retainer pay at an earlier
date.” The phraseology, when considered in context of the
before-stated purpose of these provisions, authorizes a
retired member to recompute his retired pay at the pay rates
and years of service applicable to him at an earlier date
when he could have retired, as though he had retired then.
Therefore, and in view of the, answer to qQuestion 1, in the
situations described in the Committee Action, the date,
September 30, 1974, may be used in computing the members’
retired pay under 10 U,S.C. 140la{f), although they were on
the TDRL on that date. Question 2 is answered in the

affirmative. :)

Acting Comptroller General
of the United States
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