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hrchitact of the Capitol Contributions to Elpiéyee Benufit Toust
funds on Behalf of Temporary Bmployeus. B-185553, October 13,
1977. 3 pp.

Devision by Paul G. Dembling, Actirg Comptroller General.

Issue Area: Personnel Managemuni ard Compensaticn: Componsation
(305) .

Contact: Office of the General Counszel: Civilian Persennel.

Budget Function: General Government: Central Personnel
danagement (805),

Organizaticn Concerned: Architect cf the Capitcl; MuChesney 3
Pyne, _

Authority: Legislative Pay Act of 1923, as amended (46 Stat. 38;:
55 Stat. 615’- 31 U.S,C. ugz. 5: UoSoCo 55?50 5 UOSQCO
5521(1). 40 v.s.C. 166b-5 (Supp. ¥). 2 U.5.C. G0n-2a.
Internal Revenue Code, sec. 401(a).

Wiiliam B. Duff, member of a lav tira whi&ﬁ_represents
the Boards of Trustees of =everal employee benefit irust funds,
requested a ruling whether the Architect of the Capitol was
empovwered to make contributions dixectly into the trust funds
rather than paying an equivalent amount to the temporaty
employees themsaives. The Architect has been authorizrd to make
payments on behalf of employees to nonemplcyee third parties
only in certain specified irstancec and has not been authorized
to make contributions to employee berefit 4rust funds.

(Author/SC)
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DECISION

FILE: B-189El53 DATE: October 13, 1977

MATTER OF: Architect of the Capitol contributions to employee
benefit trust furds on behalf of tempovra.y employees

DIGEST: The Architect of the Capitol is not authorized to make

fringe henefit contributions directly into employee bene-
fit trust funds un behalf of temporary employees. 5 U.S.C,
5525 is not applicable to the Architect's Office. The "
Architect has been authorized tec nake payments on behalf

- of employees to nenemployee third parties only in certain
specified instdncea., Not having been authorized to make
contributions to cmployee benefit trust funds, the Archi-
tect: is preﬂluded from doing so. See 31 U,S. C 492(a).
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Local ‘Labor unions and nterested employers nave entered into
collective bﬁrgaining agreements estab‘lshing several employee ben-
efit tiust funds. The funds provide: pension, health and welfare
benefits to those employees covered by the funds, Certain employers
of union members ‘have agreed to make contributions on behalf of
their - employees :Jirectly into the trust funds. The contributions
are made in amcunts based on rates specified in the agreements,

\The Off‘ce ot the Archirect of the Capitol has followed the
practice of hiring, ‘on a tem orary basis, employees who are members
nf the unions., ,Unllke the private employers who are parties to the
nollective bargaining agreements, the architect, not a party to the
agreements, refuses to make fringe benefit eonrributions directly
into the employze benefim trust fuids. The Architect does. how-
ever, pay to the temporary employees, in addition to norma wages,
an amount for fringe benefitu equivalent to that contributed by
private employers to the trust funds. :

The law firm of McChesney & Pyne, represents the Boards of
Tfustees of several of the employee benefit tTust funds. By letter
of -July 3, 1977” Mr, William B. Duff ot the firm po nts out that a
union member must’ ‘be performing servicee for. an emplc 1r who has
agreed to contribite ‘to the trust fund iu order for Him' to main-
tain his eligibility fcr benefits from Lhe trust fund. ' Under- the
terms of the agreement establishlng thes'e iunds, the unioa members
have no 'legal right te receive the ccratributions as parr of ‘their
wages becruse the money 1s to be paid directly to the trust fund
by the employer. Py paying the money for fringe benefits directly
to the employee rather than to ths trust fund, the Architect,

Mr. Duff claims, is jeopardizing the employee's eligibility.
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Such an arrangement, Hr. uff claims, has several unfavorable tar
consequences, The money representing the fringe benefits contribution
becnmes taxable income of the employec when it {s paid to him. Further-
more, he states that employee contributions toc the trust funds threaten
the special tax status of the trust funds under Ii t#tnal Revenue Code,
section 401(a),

Because of these problems, Mr. Duff urges us to hold that the Archi-
tez of the Capitol is empowered to make contrlbutions directly into the
trust funds, as do other employers of union members, rather than paying
an equivalent amount to thu employees themselves.

Disbursing officera are required by 31 U.S.Ce 49?(&) (1970) to draw
public money entrusted to them only as required for payments to he made
purstant to law and only in favor of the persons td‘whom payment is made,
Cong-ess has enacted several exceptions to this rule,, Heads of agencies
have been authorized *o make allotments and assignments out of an em-
ployee's pay under certain cixrcumstances. 5 U.$.C. 5525 (1970)., Hewevar,
“agency', as iL ie used in sei:tinn 5525, is not defiped to include the
Office of the Archltect of the Capitol., 5 U,5.C. 5521(1) (1970)

Although the Lroad authority of section 5525 has Lok, been givon "o
the Architec;, Congress has created exceptions to thggenoral rule which
are'applicabie to the Architect.. Congress. has aufhorized the disbursiag
officers of agenrios (including the Architect's Offioe) to draw checks
in favor of financial organizations, at the request of an emnloyee, in
order tc make payments to such organizations for credit to the account
of the employee, 31 J,S.C. 492(b) (1970), The Architect is alsu speci-
fically authorized, by reason of 40 U,S.C. 166b-5 (Supp. V, :975), to
withhold State income taxes and to remit such sums to the apprOpxiate state.

In, light of these speei:ic authorizations from Congress, ir suems
the Atthitect must be granted express authorily to make pa/ments to non-
employee third parties. Having no avthurization from Congress to make

contributions to employee benefit irust funds, the Architect s pre-
cluded from deing so.

The Legislative Pay Act of 1923 as amerded (46 Stat. 38;. 5 'Stat.
615), allows the Architect to fix the compensation of his temporary en-
ployees, (Sce also 2 U.S.C, 60en2a (1970).) - He can, therefore, in" addi-
tion to the normal union wage, pay to the temporary employee &n amount
representing the employer's contribution to the trust funds. How-
ever, the authority to determine the amount of compensation does not
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allow. the Architect to pay portions of tﬂis compensation to parcias other
than the employee.

Accordingly, we are unable to 4dvise the Architect to ﬁake fringe
benefit corntrihutions directly to the trust funds,

Acting Comptroller Genéfal
of the United States





