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TAictivities of Retired Regqular Officers of Uniformed Sercvices
under "Civil Selling Law™]. B=-184849. Augqust 11, 1977. 2 pp. ¢ 5
enclosures (8 pp.).

Decision by RElmer 3. Staats, Comptroller General.

Issve Area: Personnel ranagoeent and Compensation (300).

Contact: Office of the Ganerai Couns2l: Military Personnel.

Budget Function: General Governkents: Central Personnel
nanagement (805).

Orcanizatiocn Concerned: Department of Defense.

Mthority: Civil Selling taw (37 U0.S.2. 801(c)). DOD Directive
5500.7. 41 Comp. Gen. 784. 41 Comp. Gen. 799. 42 Comp. Gen.
236. 52 Comp. Gen. 3. 42 Comp. Gen. 52. 43 Comp. Gen. UOB.
39 Comp. Gen. 470.

Retired reqular officers of the uniformed services,
amplovyeé by contractors Adoing business with the Tepartment of
Defense (DND), were alleqged to have attended social functions
sponsored and paid for by their employers at which civiliuns anil
active 2uty military personnel of DOD were present. Contacts
made with departaental personnel wvho are in a position to
influence procuramentc are viewed as establiishing a prima facie
case that such officers are "selling" and are subject to
forfeiture of retired pay. (HTW)
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THE COMPTAOLLER OGENERAL

SF THHE UNITED BTATESN
WABMINGTON, DO.C. 208489

.

EILE: B-184843 DATE: August 11, 1977

MATTER OF: NCivil Selling Law" 37 U,S.C. 80l{c)

DIGEST: Where coniractor dong business with
Department of Defense agency sponsors
and pays for sociai function at which
retired Regular officers of the uniformed
services employed by the contractor make
contact with departmental personnel who
are in a position to influence procurements
by the Department, such contacts will
be viewed as establishing a prima facie
case that such officers are 'isemng"
within the meaning of 37 U. S, C. 80l(c)
and they will be subject to forfeiture of
retired pay.

Recently the activities of certain retired Regular officers of
the uniformed services employed by contractors doing business
with the Department of Defense (DOD) and its various agencies,
have been brought to our attention, Information made available to
us indicates that these cfficers have attended social functions
sponsored and paid for by their employers at which :ivilians and
active duty military personnel of the DOD have been present. An

example of this type activity involves functions held at hunting
lodges leased by certain Defense contractors for the purpose of
generating good will for the corporation,

Subsection 80l{c) of title 37, United States Code, provides that
payment may not be made to & retired Regular officer of the
uniformed services who is engaged for himself and others in selling,
or contracting, or negotiating to sell, supplies or war raaterials to
an agency of the DOD or one of the uniformed services.

Activities prohibited by that provision are described in DOD
Directive 5500, 7 and in decisions of this Office,

In construing the above~cited law, we have held thai contacts
made by retired officers with personnel of the variovs agencies
when the retired officers are in nonsales, executive or administrative
positions, and contacts by the retired officer in his capacity as a
noncontracting technical specialisi which involve no sales activity
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are outside the purview of the statute, See 41 Comp. Gen, 784
(1862); 41 id, 799 (1962); 42 id, 87 (1962); 42 id, 236 (1962) and

52 id. 3 ({972). However, We have also maintained that where a
retired officer actually participates in some phase of the pro- .
curement process, such activities bring him within the purview -
nf the definition of selling contuined in DOD Directive 5500, 7. See
42 Comp. Gen. 52 (1962); 42 id. 238 (1962) and 43 id. 408 (1963).

In consturing statutes similar to 37 U, S, C, 801{c), we have held
that a retired Regular naval officer engaged in the promotion of good
will on beha.f of his employer, a contractor doing business with
Navy, which resulted in sales to be effected by other employees of
the employer, was "selling" within the mezning of the statutes,

38 Comp., Gen., 470 (1959).

Furthermore, while noting that the statutory provisions do not
encompass purely social contacts;, we have expressed the view that
contacts with department.l officials for sales purposes at places
other than Governmaent facilities at socia) gatherings, if established,
would not make it any less a sales activity for which forfeiture of
retired pay would be required, See 42 Comp. Gen, 237, supra,

Thus, in any case arising in the f “ure when a Defense contractor
sponsors or pays for what could be construed as a social event,
and retired Regular officers employed by the contractcr attend
together with departmental personnel, who are in a position to
influence procurements, we will be compelled to view such contacts
asg establishing a prima facie case that the retired officerse are
"selling" within the meaning ot 37 U,S, C. 801l(c) and unless adequately
rebutted the officers will be subject to forfeiture of retired pay.

In order that cur views on this matter may be clearly uiderstood
by all involved, we urge the Secretary cf Defense to revise the
applicable directive or take other stcps calculated to inform all
individuals concerned of our position in this matter, We salso urge
the Secretaries of Health, Education, and Welfare, Transportation
and Commerce to take similar action with regard to the Commissioned
Officer Corps of the Public Health Service, Coast CGuard, and the

National Oceanic and Atmospheric strat% E
A €

omptroller General
of the United States
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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATLS
WABHINGTHN, D.C. 3088

»-184849 it 917

‘fha Lonsxadla
The Sseretary of Defmse

Dear Yr. Secretanr

Inec 17 emclesed a copy of sur decfsier of today helding
that in the futura vhaa & Dofeasa cOntracter sSpongors or Jays
fox vhat seuld ba construm a8 a social event, and regular re-
ticred cfficers owployed dy tha comtractrs attend tojether with
departzental psresunsl, wh> are iz a Zouitiom to 12{1uense pro~
curassmts, we will #iew ouch eomtscts se esitablishing a
fgele case that the vatired officres are "enliing” within the
m .! ’T ul’pc. ”1(0)-

We alse urge that Lu take steps to revise tha szppiicablas
directives or taka other ateps 0 infovm all. iwdividuals eon-
carued of our pecirien.

Please inform us of the action takea by ycur Department
ia sur resemssndation.

Sincarely youts,
SIGNED ELMER B. STAATS

Comptreller Ganeral
of the United Sintes

Encloeure



COMPTROLLER GANERAL CF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C, 084

B~184849 Lugust 11, 1977

»
The Honorable William Proxmire .
Vice Chairman, Joint Committee .
ou Defense Production
Congress of the United States

Dear Mr. Chairman:

This is in further relerence to your letters of December 22,
1876, April 7, 1877, and July LI, 1977, in which you offer comments
and additional material particularly in connection with the employ-
ment of a retired naval officer, and ask reconsidcration of the
decision contained in our report dated December 18, 1978, concern-

pssmle violations of 37 U, S. C. 801(c) (1970), "the civil selling

by three retired Regular officers of ti:e armed services,
The report wac prepared it your request and ccncerned employment
activities of cestain retired officers employed by Defense contrac-
tors and the attendence of these officers at hunting lodges controlled
by the contractors at the same time aciive duty mi.itary personnel
were at the lodges,

It was concluded in the report that while the activities of the
three retired officers raised questions in connection with the prohi-
bition of 37 U.S.C. 80l{c), we vrere unable to establirh an adequate
basis to support a determination that the officers had violated the
above-cited provision of law,

In your letters you express concern as to the conclusion reached
in our report of December 16, 1976, and indicated that in your opinion
evidence existcd that demonstrated violations of 37 U. S, C. 80i(c) in
the case of the three retired officers particularly the retired naval
officer,

It appears that a misunderstanding arose in connection with state-
ments made in our report conceriing the duties of Defense contractor
personnel. This statement was a generalization of the duties of
Defense contractor personnel in the Washington area, and was not
intended to be specifically applied to the three officers whose activ-
ities were being questioned and was not considered evideace of a
violation of the statute,
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While we share your concern and we appreciate your position
with regard to the situation of retired officers who are employed
by Defense contractors, our investigation of the three retired ,

officera, did not provide enough evidence concerning their general -

activities to conclude that they had violated the provisions of
37 U,S,C. 80l(c)s As we stated in our ecarlier report, our investi-
gation was hampered by the considerable period of time which had
elapsed betveen the occurrence of the questioned activities and the
commencement of the investigation.

Concerning activities of re*ired Regular officers in connection
with the prohibition contained in 37 U, S, C. 801{c) this Office has
held that the employment of such ¢fficers in nonsales, executivre
or administrative pcsitions, and contacts by a retired officer, ir
his capacity as a non-contracting tevhnical specialist which involve
n» Bales activities are outside the purview of the statute, See
4] Comp. Gen. .784 (1862); 41'id, 799 (1962); 42 id. 87 (1962);

42 id, 236 (1062); anc; 52 id, 3 (1972). However, we have also main-
tained that where a retiréd officer actually participates in some
phase of the procurement process, suoh activities bring him within
the purview of the definition of "gelling' contained in the Department
of Defense (DOD) Directive. See 42 Comp, Gen, 52 (1962); 42 id, 236
(1862); and 43 id. 408 (1963), -

The inforriation gathered in connection with our investigation
indicated that the duties of the three retired officers were generally
of.a nonsales type and should be classified as either technical or
administrative in nature, 71his view is supported by our examination
of job"descriptions of the individuals and interviews with repre-
sentatives of their employers and DOD personnel, Our investigation
did not produce substantial evidence that the normal activities of
the three individuals constituted a basis for concluding that they had
violated the provisions of 37 U,S.C, 80l{c), In other words informa-
tion provided to representatives of this Office did not establish that
the retired officers had actually engaged in prohibited activities,
notwithstarding presumptions rreated by generalizations with regard
to duties of Defense contractor personael.

Concerning y&ur comments in connection with the enforcement

and interpretation of 37 U. S,C. 80l{c), we invite your attention to
our letter to you, B-184849, December 3, 1875, copy enclosed,
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wherein we stated the position of this Office with regard to responsi-

bilities under 37 U:S.C. 801(c). ,
We noted in that letter that we conduct peripdic reviews on -

conflict of interest situations, Bnwever, prime responsibility for

the enforcement of 37 U.S.C. B0l(c) rests with the agencies within

the DOD. The decisions of this Office in this area have been in

response to NOD's referral of doubtful cases to thig Office or in

asking hypothetical questions concerning interpretations of 37 U, S, C

801(c). Cases which are not doubtful from a legal or factual view-

voint need not be refierred to this Oftice by the Defense agencies.

As a result of a meeting of members of the staff of the Joint
Committee on Defense Production and Genaral Accounting Office staff
members involved with the report, it was brought to our attention that
the Committee staff had informatioh which had not been considered
in the formulation of our’ response to yon dated December 16, 1076,

At this meeting, it wac oncluded that the additiona] inforraation
concerning the activitier; of one of the officers would be provided and
that this information wculd be considered in connection with our
response to you. This information was attached with your letter of
April 7, 1577, to this O’fice,

Further, your letter of July 11, 1977, paints to certain additional
information concerning the activities of that retired officer. We
are taking action to acquire the material identified and we will
respond to you concerning this in the future.

Concerning the géneral problem, we have expressed the view that,
while realizing the difficulties which could be encountered in policing
social activities, contacts with departmental officials for sales pur-
poses at places other than Government facilities at social gatherings,
if established, would not make it any less a sales activity for which
a forfeiture of retired pay would be required. See 42 Comp.

Gen, 231, gupra. We also noted, in that decision, however, that
the statutory provisions do not encompass purelv social contactis.

Ve have further held that a retired regular'officer of the Navy
employcd by a contractor doing business with the Navy, whose duties
""provide that he contact the trade for the purpose of promoting good
will which will result in sales to be effected oy other employees of the
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employer', must he viewed as "selling'' within the meaning of statutes
similarto 37 U, S. C. 801{c), See 38 Comp, Gen., 470 (1858).

You will note tha.t the decision holding the promotion of good will
‘|8 8 sales activity dealt with a specific aet of facte whith left no -
doubt ag to the duties the individual involved was to perform for his
employer. In the situation we are now considering, the presence of
the retired officers at the hunting lodges when DOD personnel were
present, is considcrably less conclusive as to their engaging in the
promotion vf good will than in the above-cited case.

Thus, on the basis of the inforination available to us, that is,
interviews with the individuals, their employers, and the active
duty personnel attending the functions at the lodge, we were unable
to conclude that the retired ofﬁcers were actively engaged in the

motion of good will for their empioyers or that the attendance
of those individuals at the functions was for any purpose other than
tohunt, .Again, we encountered ditficulty in ascertaining the facts
as a regult of the elapsed time between the acitvities and the
investigation,

For this reason together with the fact that the decisions of this
Office have not specifically addressed the questions raised by this
case, nor do the present DOD regulations cover such situations,
we do not believe that a forefeiture of retired pay in these circum-
gtances canh be sustained,

We ghare your concern that violations of the statute may have
occunred and have today advised the Secretary of Defense (copy
enclosed) and the Secretaries of the other Departments concerned
that in the future if a retired Regular officer attends a social
function sponsored by his employer at which departmental per-
sonnel, who are in a position to influence procurements, are also
present we will consider that there has been established a prima
facie cage of promoting a good will for the purpose of selling fo
the Covernme.it. Unless adequately rebutted, such a cace will
be treated as a violation of 37 U, S,C, 80l{c), and the retired officer
will be subject to forfeiture of retired pay.

ely yoﬂ ﬁg

Com troller General
of ‘he Unuted States

Enclosures - 2
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WASHINGTON, D.C, el
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The lionarable
The Secrecary of llealth, (
Education and Welfare ;

Dear !{r. Secretary:

Therce is enclosed a copy of oue decision of today holding
that in tho future when a Defensc contractor sponsora or pays
for what could be construed as a socigl event, and regular re- \
tired officers employed by the contractor attend together with
-departmental personnel, who are in = position to influsnce preo-
curenents, we will view such contacts as establishing a prima
facie case that the retired officers are "selling” within the

meaning of 37 U.S.C, 801(e).

Since 37 U.S5.C, 801(c) is applicable to ratired Pegular
officers of the Commissicned Officer Corps of the Public Health
Searvice, we urge that you take steps to ravise the applicable
directives or take ather steps to inform all individuale corn-

carnaed of our position.

——

Pleéase inform us of the actiwn taken by your Jepartment
in our recommandatfon,

Sincernly yours,

SIGNED ELMER B. STAATS

Comptroller General
of the United States

Lncloaure
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