
DOCUMIENT RESUME

02358 - (A1372362]

(Request for Reconsideration of Decision Finding an Air Force
Requirement to Be Restrictive of Coupetition]. B-185647. May 11,
1977. 3 pp.

Decision re: D. Moody & Co., Inc.; by Paul G. Deubling (for
Elmar B. Staats, Comptroller General].

Issue Area: Federal Procurement of Goods and Services (1900).
Contact: Office of the General Counsel: Procurement Law I.
Budget Function: National Defense: Department of Defense -

Procuremont C Contracts (058).
Organization Concerned: Department of the Air Force.
Authority: A.S.P.R. 1-1100. A.S.P.R. 1-313. 52 Coug. Gen. 546.

54 Coap. Gen. 1096.

The Department of the Air Force requested
reconsideration of E prior decision which found restrictive of
competition a requirement that a surplus dealer must acquire 'lie
status of an "approved source" in order to offer new and unused
surplus items. since the three baser advanced for reversal did
not overcome the basic objection, that the procedure involves
prequalification of a bidder offering a product that had already
been qualified, the prior decision was affirmed. (Author/SC)
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DIGEST:

Prior decision holding restrictive of competition
requirement that surplus dealer must acquire status
of "approved source" to offer new and unused surplus
items is affirmed since three bases advanced for
reversal do not overcome basic objection that pro-
cedure, contrary to requirement for free and full
competition, involves prequalification of bidder
offertng product that has already been qualified.

In D Moody & Co., Inc., B-185647, September 1, 1976, 76-2
CPD 211, our Office found restrictive of competition the Depart-
ment of the Air Force requirement that a surplus dealer-bidder
must acquire the status of an "approved source" from the pertinent
contracting activity ii order to be permitted to make an offer in
response to a procurement for newly miitufactutid, or new and unused
surplus items, even though those item-models hod already been approved
by the activity in response to a request from the item manufacturer or
dealer. We also:held, by inference, that a proposed addition to the
pertinent Department of the Air Force regulations that would allegedly
correct and clarify the situation did not correct the restrictive
nature of the requirement. Corrective action was therefore suggested.

The Department of the Air Force strongly disagrees with the
conclusions of our "r cinion and requests our reconsideration for
three reasons: (1) The items in question are component parts for
military equipment covered by paragraph 1-313 of the Armed Services
Procurement Regulation (ASPR) (1975 ed.) and not by the qualified
products list (QPL) provisions of ASPR; (2) Use of such procedure
was explicitly approved in 52 Comp. Gen. 546 (1973), which is
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controlling; (3) Changes made by Air Force Logistics Ceurter (AILC)
/ASPR Supplement 5 3-501 and the notice published in Note 33 of tLbi
Coimerce bus ness Daily constitute sufficient corrective action.

We find the th ee bases for reconsideration insufficient to
merit a reversal of our decision. We agree that the prequalificaticn
used in the instant solicitation was not the QPL procedure provided for at
ASPR 5 1-1100. However; both the ASPR l 1-313 and I 1-1100 provi-
sions are aimed at prequalification of a product. In contrast, the
procedure considered in our earlier decision end at issue here deals
with prequalification of a bidder who is offering a product which
has already been qualified. Any prequalification of bidders consti-
tutes (with some exceptions not here applicable, see 54 Comp. Gen.
1096 (1975), 75-1 CPD 392) an unwarranted restriction upon the
required free and full competition contemplated by ASPR and the
applicable statutes.

We find 52 Comp. Gen. 546, supra, distinguishable. That decision
involved a manufacturer who was not permitted to cosupate on a request
for proposals because its product had not received qualification
acceptance prior to the procurement. The decision does not apply to
a party offering a product that has already been qualified.

The change in AFLC/ASPR I 3-501 requires any unapproved supplier
to notify the contracting activity at least 10 days prior to bid
opening or the date for receipt of proposals of his intent to supply
surplus items and to submit various forms of proof of their nccept-
ability. An application for approval could be rejected whenever the
time and nanpov:r expenditure involved in qualification was found not
to be in the best interests of the Government. This provision is, in
our opinion, still a requirement for prequalification which permits
the rejection of a bidder/offeror without consideration of what he is
offering, and as such is unacceptable. Note 33 merely implements
AFLC/ASPR 5 3-501, and does not affect the result.

The procurement statutes and regulations generally contemplate
obtaining maximum competition consistent with the Government's real
needs. We can understand that items or components may he required
to have certain characteristics relating not only to the manufacturing
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procems but almo to age, conditions of storage rid similar considera-
tion. However, theme provisions should be applied with respect to all
offerorm equally.

Accordingly, the decision upon which reconsideration is requested
in affirmed.

For oiler General
of the United States
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