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Decision re: Department of State; by Robert ¥, Keller, Deputy
Comptruvller General.

Issu2 Area: Personnel Nanagement and Compensation: Compensation
(305).

Contact: Office of the Ceneral Counsel: Civilian Personnel.

Budgy2t Punction: General Government: Central Personnel
Xanagaeeent (805); Commerce and Transportation: Aic
Trangportation (405).

Authority: Ply America Act {49 U.S.C. 1517). F.T.R. (PPMR
101-7), para. 1-7.5e, 2 J.T.R. CH465-3. 55 Comp. Gen. 1230,
55 Comp. Gen. 510. B-138942(3) (1977). B-1389842(2) (1977).

To fly between points in the U.S. and points outside
the U.S. betveen midnight 2nd 6 a.a., traveler must use
certified air carrier per Fly America Act. Agency therxrefore may
grant brief administrative leave for "acclismatization rest" at
dastination. To fly ketween two points outside 0U.5. from
aidnight to 6 a.n., traveler may use noncertificated service tn
nearest point that connects vith certificated carriesr. (DJN)
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| ﬁ : FILE: B-138042 DATE: May 19, 1977
o MATTER OF: Fly America Act - Hours of Travel

: %ﬁ\l\) DECISION
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* DIGEST: 1. “lrhere the only certificated air carrier
service availzble between points in the
United States and points outside the United
States requires boarding or léaving the
carrier between midnight and 6 a.m., or
travel gpanning those hours, the employee
is required by 48 U.S.C. § 1517 to use
1 such service insofar as otherwise available
under the Comptroller Ceneral's Guidelines
of March 12, 1876, and decisions of this
Office. 13-1389842(3), January 3, 1877, Fly
America Act -~ Hours of travel modified.

‘ 2, Where, to comply with 48'U.S.C. § 1511,

] an employee travels by certificated T. S,

a air carrier requiring boarding or leaving
carrier between or travel spanning the

j hours of m1dnight and 6 a.m., he may be

1 ) granted a hrief period of adrninistrative -

‘ leave and additional per diem for "aceclima-

1 tization rezt'' at destinahon.

w
.

Where the cnly certiﬁcated air carrier
service between points, both of which are
‘ . outside the United 'States, réquires boarding
’ or leaving the carrier between or travel
B spanning the hours of midnight and 6 a, m., -
and where a noncert:ﬁcated carrier is avail-
able which does rot require travel at those
hours, the certificated seryice. may be con-
sidered rinavailable., The tra.veler may
instead travel by noncertificated carrier
to the nearest practicable interchidnge point
on a usually traveled route to connect with
. ! a certificated carrier in accordance with
) 55 Comp. Gen. 1230 (1876). B- 13894&(3),
. January 3, 1877, Fly America Act - Hours
i of travel modified.
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B-138042 .

The Department of State has requested a clarification of our
holding in B-138842(3). January 3, 1977, Matter ol Fly America
Act -~ Hours of Travel, inscfar as it relates fo travel during houra
normally allocafed 1o sleep. In that decicion we held i part that
an employee is not required to use certificated U. S. air carrier
service where the only such service requires boarding or leaving
the carrier between the houre of midnight and 6 a, m. and where
noncertificaied air narrier service is availablz which does not
require travel during those hours. The rationale of the decision
reasonably extends to travel spanning the houars of midnight und
6 a.m.

We arc asked whether the above-cited decigion, in relieving
employees of the responsibility to use certificated service require-
ing travel between midnight and 6 a.m., anthorizea trancoceanic
travel by noncertificated air carrier or indirect travel by a non-
certificated a! carrier to a point where a certificated U, S. air
carrier can be used for transoceanic travel., Ags a case in point,
the Department of State points out that the only certificated ser-
vice available between Dakar, Senegal, and New York is provided
by three Pan American flights per weéek departing Dakar at 1:55
a.m. and arriving in New York at 5:55 a. m, In view of our
January 3 holding, we ave asked whether Departmen: of State
employees may instead travel on an Air Afrique flight departing
Dakar at 3:50 p.m. and arriving'in New York at 7:20 p.m., or
whether the traveler should be routed indirectly to Paris aboard
a foreiqn air carrier to connect the following day with a certifi-
cated flight to New York at an additional cost of approximately
$50. .

We are in agreément with the Department of State's suggestion
that our holding in Fly America Act - Hours of travel is in need of
clarification, particularly as It applies to nternational air travel
originating from or terminating in the United States, including
Alaska and Hawaii. In that case we held that eriployees are not
required to use the only certificated service available requiring
travel between midnight and 6 a. m. if noncertificated service is
available which does not require travel during those hours.: That
holding was not intended to sanction travel by noncertificated var-
riers between points in the United States and points located outside
the United States when certificated service is otherwise available
under the Comptroller General's ""Guidelines for Implementation of
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Section b of the Internat’snal Air Transportation Jfair Competitive
Practices Act of 1974" issued March 12, 1878, and decisions of
this Office.

! 4

In 55 Comp. Gen. 1230 (1978) we set forth the general rule that,
in scheduling international air t'avel, certificated service should
be used from origin to the furthe¢st practicable interchange point on
u usually traveled route and, where an origin or interchange point
is not served by a certificated carrier, that noncertificated service
should be used frcm origin to the nearesi practicable interchange
point on a usually traveled route to connect with certificated ser-
vice, In so holding we recognized one s.tuation in which the in-
tricacies of the above-recited rule should not be contrclling:

C Tk ok Where the use of. certlﬁf‘ated ‘carrier
from point o origin to the furthest practicable
interchange point, or the use of noncertificated
service to the nearest practiceble intercharge
point to connect with certi_ficated service, leaves
the traveler at a location from which he has no
choice but to'use a noncertiﬁcated carrier for
actual transportatmn between the United States
and another continent, the traveler should other-
wige route hie travel to assure that such inter-
continental transportation is furnished by
certificated carrier to the extent such service
is available under the Guidelineas."

While the above-quoted language is geared to the specific riles set
forth in 55 Comp. Gen. 1220, it expresses a recognitxon by this
Office of the fact that the complexities of schedulirg international
air travel make it extremely diffieult ta mtﬂrpret the availability
requirement of 48 U.S.C. § 1517 in 4 manrer that will not occe.~
‘sionally permit abuse. The requirement that intercontinental air
travel to and from the United States be performed by certificated
U. S. air carriers otherwise available under the Guidelines is in-
tended to minimize thal potential for abuse.

We believe the same check on abuse must apply to international
travel or1g1nat1ng or terminating in the United States where the only
certificated service requires travel between the hours of midnight
and 6 a.m. and that Government travelers are required to use such
service if it is otherwise available, Such a requirement is not
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unreasonable when considered in relation to the flight schedules of
the various air carriers providing internatior.al air transportation
service. Because of the time zone changes Ly olved, soma portion
of most east-bound travel brtween the United States and points out-
gide the United States is required to be performed within hours that
the employee would otherwise be sleeping, Mos! west-bound travel
results in arrival at a time when the employee can accommodate

to local time only by foregoing sleep for mucih longer than ordinary
puvtiods of time,

The effects of time zone diclocation are reécognized in the
Federal Travei Regulations (FT:) (FPMR 101-7) para. 1-7.06e
(May 19%73):

""e. Time’'changes during.zir t¥avel, When
an individual trave s airect between dufy points
which are separa;ed by several time zones and at
least one of the duty points is outside the conter-
minous United States, per diem entitlement is not
interrupted Liy reason of a rest period allowed the
individual en route or at destination under appro-
priate agency rules, "

Various of the departments ahd agencieg have spec;hc regulations
implementing the above. Subsection 132.5 of ‘the Uniform
State/AID/USIA Foreign Service Travel Regulation permits ~rrival
at destination 24 hours before commencing duty where the origin
and destination points are seperated by five or more time zones:

"Travelers flying on a direct route, ﬁr'ithout
interruption, except for flight connections, with

a difference of five or more time zones between
authorized points of travel should, whenever pos-
sible, arrange departure to allow arrival at desti-
nation a full day before commencing duty.

"When the fhght is of such duration that it
includes an duthorized rest stop, as provided
in section 132, 4, the stme congideration should
be given at the conclusion of the trip, provided
there is a difference of five or more time zones
between the point of departure when travel was
resumed and the destination point.
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In cases meeting either cf these criteri"a. excused
absence without charge to leave may be granted for
any part of the 24-hour adjustment period following

“ arrival at the duty point which happens to fall within

working hours.

"Per diem during the ~djustment period is payable
to temporary duty travelers, including dependents
anthorized to travel at Government expense when
accompanying employees to tempm ary duty points,
in accordance with section 126, 4. "

A similar provision is contained at para. C4465-3 of the Joint
Travel Regulations, Volume 2, applicable to civilian employees of
the Department of Defense,

In the' eontext of east-west travel from the United States to
points outside the’ United States, we believe adequate authority exists
for allowing employeee to readjust to time zone changes and to inter-
ruption of sleep,' Since most such travel spans several time zones,
the traveler would nornislly be entitled to additional per diem to
provide a reaajustment period without charge to leave &t destination,
irrespectiv: of whether his travel was or was not;at inconvenient
hours. Thus, there appears to be no reason to’ exempt Government
employees from the requirement to’1ige ‘certificated U. S. air carrier
service requiring travel between rmdnight and 6.a.m,, insofar a8
such service is otherwise available under ‘the Comptroller General's
Guidelines of March 12, 1976, and decisions of this'Office. This
is particularly so masmuch as most competmg direct service is
provided by noruertificated carriers at equally inconvenient times
and employees can avoid travel at such hcurs only by the use of
connecting service, Under thesze circumstances, we believe most
individuals traveling on personal business would elect a direct flight
at inconvenient hours as opposed to extending the period of travel
by the use of connecting rervice.

The regulations referred to above do not necessarily accom -
modate the situation of north-south flights’ between points within
the United States and cities in Central and Solth America where
trave: across geveral time zones is not involved, Nevertheless,
we do not believe it is unreasonable to expect Government travelers
to use certificated U.S. air carrier service requiring travel between
midnight and 6 a. m. for such travel. In this regard, an analysis
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of the Official Airline Guide for March 1877 indicates that in over

half the cases where the only certificated U, S. air carrier service
requires travel between midnight and 6 a. m., all direct flighta by

. noncertificated carriers are similarly scheduled. In the remaining

cases, by far the majority of direct noncertificated fiights are
scheduled at eavally inconvenient times. For this reason we be-
lieve that individuals traveling on their persc:al business would
generally schedule their travel betweeu the United States and peints
in Central and South America during hours that would otherwise be
allocated to sleep.

We recognize ‘that regulations governing travel may not’ speciﬁ-
cally provide employees an oppor tunity for rest at destination where
they have been required to travel overnight. Tie regulations of
seve.al agencies do provide for rest stops en route where the em-
ploye: would otherwise be required to travel for an extended pieriod
withou® interruption. For example, sce subsection 132. 4 of the
Uniform.:State/ AID/USIA Foreign Service t'ravel Regulations and
para. C44685-4 of the Joint Travel Regulations, Volume 2, . Because
of the distances and flight times most travel between the United
States and cities in Central and South America will not involve rest
stop eligibility, and, in any event, rest stop regulations generally
do not allow for a period of rest upon arrival at destination.

However. we have recognized aancy discretion to grant
administrative leave to employees for | acchmatization rest.” Our
holding in 55 Comp. Gen. 510 (1975) involved an employee who de-
parted from Guam at 11:55 p. m. after completing a full day's work
and arrived at his permanent duty station in Honolulu at 11 a.m,
the same day after crossing the internestional dateline in the course
of a 7-1/2-hour flight. We there held that since the scope of au-
thority for granting time off without charge to leave in such circum-
stances is not clearly defined in law aund regulations and since‘the
granting of administrative leave for brief periods’of time is within
the discretion of the agency, we would not object to the employee's
being granted administrative leave for rest purposes at destination.
The holding in that case is a recognition of the Government's con-
cern for the health and well-being of employees who are required to
travel during hours that would otherwise be allocated to sleep, We
believe this decision is adequate authority to excuse employees from
duty for brief periods of time without charge to leave following air
travel that commences or terminates between, or spans the hours
of midnight to 6 a.m,
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Our holding in 55 Comp. Gen. 510, su ra, is not itself authority
for payment of additional per diem for perxoaa of rest at destination
and, in cases of return travel to the employee's duty station and
permanent change of gtation travel, this i a matter of no particular
concern since no additional per diem entitlement is involved, How-
ever, where air travel by the only available certificated U, S. air
carrier during periods nocrmally allocated to rest terminates at an
employee's temporary duty station or at a location where he is en-

- titled to a per diem allowance, we believe that the Fly America Act

itself provides adequate authority for payment of additional per diem
for the period of adm.inistrative leave for rest purposes at destina-
tion under the conditions discussed below.

In B- 1'*89-‘:2(2), January 3, 1877, Fly;America ‘Act - Additisnal
per diem for. delay in travel, we sanctione € payment oI up
days additional per d’em to comply with the r ‘quirement for use of
available certificated U. S. air carrier service. The rule as ex-
pressed in that case iy that if total delay, including delay in initiation
of travel, in en route travel 'and additional time at destination before
the employee can proceed with his assigned duties, involves more
than 48 hours per diem in excess of the per diem that would have
been incurred in connection with the use of noncertificated service,
certificated service may be considered unavailable. We thereby
recogmzed that an employee may be scheduled to arrive at destination
before lie is able to perform the duty for which he is sent in order
to perzmt his use of certificated’ U. S. air carrier service, to the
extent that the total delay involvéd is not in excess of 48 hours more
than would be involved in travel by noncertificated carrier, By the
same token, an employee's reporting for duty may be delayed, or his
arrival at destination may be accelerated, and he may be paid addi-
tional per diem to allow for an adequate period of rest at destination
where his travel aboard certificated carrier commences or terminates
between or spans the hours of midnight and 6 a.m., and where that
and all ‘other delay does not exceed by more than 48 hours the delay
that would have been involved if the employee had traveled by non-
cert1f1cated air carrier. If the addition:l per diem payable to pro-
vide the employee an adequate period of rest at destination following
travel by zertificated service, when considered together with all
other per diem for delay, is more than 48 hours in excess of the
per diem that would be payable in connection with the employee's
use of noncertificated service, certificated service requiring travel
at those hours may, nevertheless, be considered unavailable,
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The foregoing discussion does not apply to travel involving
origin and destination points, both of which are outside the United
States. With respect to such service, our holding in Fly America
Act - Hours of travel remains controlling. When the only certii-
cated U. S. air carrier service between two points outside the United
States requires travel between the hours of midnight and 6 a.m.,
certificated service may be considered unavailable and the em-
ployee's travel should be scheduled in accordance with our holding
in 55 Comp. Gen, 1230, That is, the employee should take a non-
certificated carrier to the nearest practicable interchange point on
a usually traveled route to connect with certificated service and
may take direct foreign eervice only insofar as such connecting
service is not'available. The fact that connecting service may be
somewhat more costly ig irrelevant in view of the statement in the
March 12 Guidelines to the effect that certificated service is avail~
able even though comparable or a different kind of service by non-
certificated air carrier costs less.

When the employee elects to use certificated gservice between
two points outside the United States requiring boarding or leaving
the air carrier between midnight and 6 a.m., or requiring travel
spanning those hours, he may e granted a period of rest at desti-
nation and per diem in accordance wit., the foregoing discussion.
We believe that this may be a beneficial travel planning tool to
both the agency and the traveler, particularly where no additional
per diem cost would be occasioned by the traveler's earlier depar-
ture by certificated carrier between midnight and 6 a. m,

Qur decision B-138942(3), January 3, 1977, Matter of Fly
America Act - Hours ol travel is modified accordingly.

Kb,
Deputy Comptroller eneral ’
of the United States






