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DECISION

FILE: B-~186748 - DATE: October 28, 1976

MATTER OF: G & C Enterprises, Inc,

DIGEST:

1.. Bid subuitted in second Btep of twn- step ro~
curement by a Joint Venture consisting of one
firm yhich had gubmitted acceptab]e proposal
unde¥istep one and other firm which did neét
participate in step one may be considered for
award, Prior decision Lolding that award may
not be'made to Joint Venture where bid was sub-
mitted by only one member of Joint Venture is
not applicable to step one of two-step procure-
uent since change in identity ‘'0f bidder is notk

involved, C :

2, vhere amount of bid bond was in excess of the
difference between low bidder's bid and the next
low acceptable bid, failure to provide bond in
amount provided in solicitation could be waived
pursuant to ASPR B 10-102,5(ii

Thia is a protest by G & 'C Lnterpriaea, Inc,, concerning

the. avard of a, contract to the Joint Venture of A, Neri, Inec,

and Craft Elécxric Corporaticn (Craft) under invitation for
bids (IFB) 28609-76-09037, issued by the McGuire Air Force
Baae, New Jersey, for an Energy Momiter and Control System,

The procurement was conducted pursuant to two-step.for-

mal advertiaing. -This procedure contemplated the submission
of ftechnical proposals during the first step, followed by
the subuission of bids from those firms which submitted

-accenrtable technical proposals, Five firms, including both

the ptoteater and Craft, submitted acceptable technical

‘proposals during the f}rat step of the procurement, 1In

response to the second step, however, the low bid was sub-
mitted by a Joint Venture cnnaxatxng of A. Neri, Inc,, which
had not previously participated in the procurement, and
Craft,
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. The protester asserta that award of the contrgct
to the Joint Venture would be contrary to the reat&ic*

‘tion limiting award to those firms which had submitted
acceptable technical proposals under the first step of
the procuremsnt and were "prequalified" and approved
under step,one, 1In this connection, section 2-501(ii;
of the Armed Services Procurement Regnlation (ASPK)
provides that the second step of a two-=step procure=
ment is "confined to those who submitted acceptable
technical proposals in step one.,'" Furthcrmore, ASPR
8§ 2-503,2(ii) requires that the IFB inclyde the

following provision!

cm e —a—— .

"Bids will be accepted“and consideixd only
from those firms who have submitted accept-
able technical proposals pursuant to the

first step of such procedures, as initiated L
by the[Request £ur Technical Proposals]."

It {e¢ first necessary to determine whethsr the
agency's consideration'of the Joint Venture's bid
violated the abave-quoted provisions of the ASPR, as
interprete< in light of the purpose of the two~step
pzocurement process, The purpoege of step one of a
two-step procurement is to permit the Government teo
determine the acceptability of the technical proposal
described by each potential bidder.,. We have likened
the twu~step procedure to the use of a qualified products
list whit¢li- restricts consideration of bids to only those
which offer a product which has been previously qualified |
by the Govermrment, 40 Comp, Gen., 35, 38 (1960). The |
purpocge of step two is to solicit firm bids by formal
advertising only from those firme which have submitted
acceptable technical proposals during the first step.

In the present case, Craft, one of the firms which
had submitted an acceptable technical proposal: during
step one of the procurement joined with A, Neri, Inc, o
in a Joint Venture, prior to its submission of a bid
in the second step of the procurement, :
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_ As a general riule, members of a Joint Venture are
jointly and severally linble for the obligations of the
Joint Venture, See Hood v. Western Beef Factory, Inc.,
378 P, 24 96 (10th cir, 1967); Cf, 52 Comp, Gen, 221,
225 (1972),  Thus Craft, a: member of the Joint Ventuve,
as evijlenced by, the signature of its officery on the
bid, was as fully obligated to perform a contrsct
resulting from %Lle acceptance of the bid as it would
havé been had it submitted a bid only in its own behalf.
Since the bid submitted ip the second step of the pro-
curemgnt bound the firm to the acceptablu technical pro-
posal in the first step, the agency's 'essential pbjective
in restricting acceptable bids to those submitted by a
firm which had submitted an acceptable technical proposal
was satisfizad, -

'

It should also be note¢ that this Office has held
that an award may not be mabc to a Joint Venture where
the bid was aurmittﬂd by one of the firwus conatituting
the Joint Venture, See B- 144012, November 7, 1960,

That is, a bidder uay not unilaterally change ite iden-
tity after bid opening, However, in the present case,
the acceptance by the Governmert of Craft's technical
propoaal created no legal obligation upon Craft to bid

in step two, The addition of another. firm as a principal
in Craft'e bid for the second step, did not give Craft an
opportunity to control its eligibility for award after
bid opening to the pre;udice of other bidders because

the party awarded the contract and the party submitting
the bid would be the same, the change havxng occurred
prior to submission of the bid, Consequently,the bid
submitted by the Craft-Neri Joint Venture was properly
considered for award.

The protester also asserts that the Joxnt Venture 8
bid should not be considered for award since .it was
accompanied by an insufficient bid bond. The bid bond
of $100,000, submitted by the Joint Venture was $9,600
less than the §109,600 required by the solicitation,
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Section 10-102,5(ii) of the ASPR provides that:

"Noncompliance With Bid Guarantee Requivements.
When a solicitation requires that bids be
supported by a bid guarantee, noncompliance
gith such requirement will require rejection
of Lhe bid ¥ * * except that rejection of the
bid is not required in these situations:

* * * : * w

"(ii} wher the amount of the bid guarantce
pubpitted, though less than the: amount
required by the invitation for bids, is
equal to or’ greater than the difference
between the price stated in the bid and
the price stated in the next higher
acceptable bid * * %0

“he proteater argues that even thovgh the b1d bond

in question exnceeds the §17,000 difference between

the two lowest acceptable bi da, it should be rejected
because it was $9,600 less than the amount reauired

by the solicitation and that this amount may vot be
considered minor when measured against the wvolicitation
requirement, In support of this position, the protester
cites our decicion in Cagjtal Coatings, B-186608, June 28,
1976, 76-1 CPD 416, However, in that case, unlike the
inatant oné, the difference between the two low acceptablc
bido was well in excess of the bono in question,

In the present case, the bjd bond submitted by the
Joint Venture exceeded the difference between the Joint
Venture's bid and the next low bid, 8ince the Joint
Venture's failure to conform to the literal requirementa
of the bid Lond provisions comes withii' the ASPR exception,
the ngency properly waivad.the deficiency in the ‘Joint °
venture's bid bond, See Commercial Sanitatidn Hervice,

55 Comp, Gen., 352 (1975)

(]

Accordingly, thc protest is denied.

M;kn 4%&

Deputy Comptroller Gencral
of the United States
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