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FILE: B-156287 “IATE: March 23, 157

MATTER OF: General lervices Administration - Request
for Increzised Administrative Leave for
‘ -TInion-Sponsored Training Program
DIGEST: Noting the expansion of the Federal Labor
Relations Program, GSA requests GAD to
duthorize an increase of adminisirative
leave allowed employee-unicn represent-
atives to attend union-sponsored labor
relations {raining courses of up to 40 hours
from the approximately 8 hours currently
permitted by our deeision B-158287, July 12,
1966, Because agencies have authority under
our decision B-15628%, September 15, 1878,
to utilize official time for joint agency-union
sponsored {raining programs, we ieel that
increased administrative leave for unien-
sponsored tr aining is unwarranted,

This action is in response to a letter dated September 19, 1975,
from Mr. G. C., Gardner, Assistant Administrator for Adminis-
tration, ueneral Services Administration (GSA), for an advaice
decision conceérning the maximum amount of adininistrative leave
that may be authorized employer-union officials to attend union-
sponsored training courses.

Currently adminisirative leave for this purpose is governed by
our decision B-156287, July 12, 1966 (hereinafter referred to as our
1966 dec’sion), and subchapter S-11-5F. chapter 630 of the I'ederal
Personnel Manual Suppiement 930-2, QOu1r 1966 decision reads in
part as follows:

"We have agreed [with the Civil Service Commission]
that administrative leave may be granted to an employce
representatwe incident to his receiving information,
briefing and orientation relating fo matters within the
scope of Execulive Order No. 10988 and of mutual,
concern to the employing agency and the employee in
his capamty ‘as an.organization represcntative, Such
matters could include statutory or regulatory provisions
relating to puy, working conditions, work schedules,
employee grievance proccdure, performance ra*ings,
adverse action appeals, as wcll as agency policy
and negotiatcd agreements pertaining thereto., Our
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mutually agrced upon conclusion in this area is
predicated upon there being an advantiage to the agency
as well as o the employce organization concerned
that employee representatives be knowlndgeable in
matters concerning the basic stututcs, regulations

and agency policy and negotiated agreerments affecting
employee righls, appeal procedures, ete, We have
further agrecd thai if it is administratively determined
thai a session conducted by an employec organization
is designed primarily to advise, orient, and brief
employee represerntatives regarding such matters,
neither our Office nor the Civil Service Coinmission
would interpos-= any objection to the agency, within its
discretion, gra ting administrative leave to the
employee while so attending,

"On the other hand, if the primary purpose of the
cmployee's attendance is to train or inforrn him con-
cerning solicitation of memberships and dues, other
internal organization business, or representation
of the eraployce organization in the art of collective
bargaining negciiations, {herc would appear to be no
proper bhasis to support an administrative determination
that the attendance of the employce is in the interest
of the agency. Therefore, our opinion is that in such
cases no proper basis now exists for the granting of !
administralive leave, i

"Also, il has been agreed that-an agency properly
may grant administrative leave only for such short
periods of timo--ordinarily not:to exceed § hours=--
thal ar'e i*easonable under 'the circunistances, \we
believe that sTaLutory authority would be necegsary to
enable agencies to grant administralive leavce for
extended pomods during which employcc represent-
atives reccive organization sponsored instruction
or briefing.,' (Zmphasis supplied.)

The (GSA poinis out that sincce the above~quoted decision was
issued in 1915, the Federal Labor Relations Program has vastly
inereasced in size, scope and complexity. The number of Federal
employces represented by labor organizations has grown dramatically.
A number of new ¥ederal agencies have been established and exisiing
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ones expanded to administer the program and resclve disputes.
The number of adminigtrative declsions and regulations governing
the program hag continved to grow. As a result GSA states that
these factore require greater compeience on the part of the agency
and union officials, Agencies have met this need by expanding the
number and length of lahor relations trairing courses and specially
workshops that their labor relatione personnel attend.

On the other hand, GSA indicates the above-qucted decision has
restricted the training opportunities available for emplovee-unior.
representatwes. For this reason GSA requests whether it would now
be proper fo1 managernent officials, at their discretion, to grant up
to 49 hours of administrative leave for employee~union represent -
atives to attend union-sponsored training courses that meet the
criteria se«t forth in the above-guoted decision.

'We have solicitad the views of th= Civil Service Commission on
this request for incieased administr .itive leave as we did on the
issues covered by our 1906 decision, The Chairman of the Commis-
sion, Mr. Robert E. Hampton, responded to our request in a lettier
dated January 4, 1977, which reads in part as follows;

i & % noththstandmg the growing complexity of

the Federai émployce labor relations program, the
current limitation on the use of administrative leave
for union sponsored training appears to be functicning
properly. As noted, this success may be due to the
fact that agencies have used appropriate discretion

in granting such administrative leave and have vicwed
the 1966 guidance as not imposing an absolute
eight-hour limitation but rather as a guideline of
time to be granted normally. On that basis we do

not believe any change is required in the guidance
furmshed in 1968, Nor do we believe that general
authorization of ineréased administrative leave for
union~sponsored training such as ithe 40 hours pro-
posed would be in keeping with the maintenance of

a reasonable policy with respeet to union self-supvort
and independence, However, we believe that the
inereased complexily ¢f Federal employe= labor-
ménagement relations with an increascd use of
negotiated grievance procedures; the rising instances
of union-management joint commititees to deal with
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EEQ, heutlth and safety, drag and alcohol sbuse,
productivily, and other subjecte; and the growth
in the interplay of the supervisor and union
steward as a problem-resolution :mechanisin,
warranis a change towards more cooperative
undertakings on matters of mutual concern.

'"We belicve that joint efforts will be mutually
bencficial and in the public interest. For example,
authorizing official time for the joint briefing of
supcrwsors, managers, union stewards and other
union officials on subjects related to the admin-
istration of the agreement could have positive
impact on tl = efficiency of government operations.
Acc.,rdingly, rather than granting additional time
for union sponsored training or altering the basis
for graniing adininistrative leave for such training,
we propnse that greater benefits can be achicved

by mutually agrecable joint endeavors. We believe
that guch effori{s, as contrasted to increased agency
support for union sponsored training, will improve
the bilateral relationship, improve the problem
resolution polentials of the labor-management
relationship and promole efficiency of agency oper-
ations, Such joint undertakings would deal with
relationships arising under a negotiated agreement
or on related matters of mutual interest and concern
rather than technical skills courses reclating o a
union's internal organization and representational
concerns, i, e,, how {o negotiotc, how to proccss an
unfair labor practice, cic.

"It should be noted, that we are not dealing with the
existing practice whereby management is trained
directly by their IFederal ageneies or by the Civil
Scervice Commission's Labor Relations Training Center
and Regional Training Centers in skills courses or other
labor relations subjects in which a managemunt approach
is presented and in which union representatives are not
involved as trainees.

""Based on the above, we proposc that you not change the
guidance given in 1966 concerning authorized administrative
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leave for union sponsored training, but that agencies
be advic ed that réasonible amounts of official time
may be authorized for union representatives engaged
in joint union-managerent endeavors of muiual bencfit
and cororrn, The determination of appropriate
amounts of reasonable time for guch joint under-
takings as contrasied to union-sponsored training,
should be made in accordance with ike principles and
guidance in your recent decigion on representational
functions. (#B156287 and I"PM Letter 711-120 of
QOctober 14, 1976 'Guidance and Advice on the Use of
Official Time forr Employee Represeniational Functions')"

We share the Commission's views, as quoted chove. In this
connection, our 1966 decision should not be considered in a vacuum
but must be considered in conjunction with our decision in the
Matter of Official Timc for Employee Representational Functions,
B-156287, September 15, 1876, This later decision held that
agencies could grant their employee representatives official time
for representational purposes pursuant to guidelines contdined in
Federal Personnel Manual (FFPM) Leétter 711-120, October 14, 1876,
""Guidance and Advice on the Use of Official Tiime for Employce
Representational Functions, " promulgated by the Civil Service Com-
mission, The guldclmes contained in the FPM letter defined with-
specificity the term ' reprcsentatlonal functions, " whiclh theretofore
had been subject to & wide range of interpretations among agency and
union officials. Under our decision and the aforementioned FPM
letter, the amount of official time permitted is to be determined
by balancing the impact on employee performance and cefficiency,
effective conduct of the,Governimeut's business; and the rights of
employees to be represénted. Under these guidelines agencies may
authorize reasonable amounts of official time for employee repre-
sentatives to engage in joint union-managemn 2nt endeavors of mutual
bencfit and concern including joint union-management sponsored
training programs, The new agency authority to use official time
for employece representative training should serve to reduce the
requirement for agencies to authorize adminigtrative leave for em-
ployce representatives to atlend wnion-sponsored training programs,

In view of thc fact that agencies have anthority to accommodate the
training requirements of employez-union represecntatives through joint
union-management sponsored training programs on official time we
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nave concluded that the restrictions set forth in our 1966 decision
on the amount of administrative leave for employee-union repre-
sentatives {o atiend union-sponsored {raining courses shouid not be

modified,
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