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MATTER OF: John J. aosta - Relocation Expenses

DIGEST: Navvy employee incurred expenses incident to
transfer in excess of those authorized under
commuted rate system for transportation ot
his household goods. He is not entitled to
reimbursement of excess expenses since neither
law nor regulations authorize reimbursement
of any additional expenses incifrred in excess
of commuted rate when household goods are
shipped under commuted rate system.

This is in response to a letter dated July 21, 1976, from
Chief Warrant Officer R. J. Brown, a disbursing officer of the
Naval'Air Station'at Lakehurst, New Jersey, requesting an advance
deciiion concerning the claim of Mr. John J. Costa, a civ-.lian
emplo~y6J of jthe Navy. Mr. Costa claims $4i4.51, representing
the difference between the amount he paid for transportation of
his htusehold goods and the amount reimbursed by the Government
for such services under the commuted rate system, incident to his
transfer to Lakehurst, New Jersey, from Philadelphia, Pennsylvania.

By Travel Order Number T1072 dated Februory 13, 1976, Mr. Costa
was authorized an official change of station, travel for himself,
and transportation for his family and his household goods from
Philadelphia to Lakehurst. Reimbursement for the transportation
of his household effects was to be made under the commuted rate
system.

The actual amount Mr. losta paid for the shipment of the
household effects totaled $14219.70. Using the commuted rate
system, the Government paid him $805.19. Mr. Costa claims the
difference of $414.51.

We have been asked:

"[Slince it was not the [employee's] request
that he assume all responsibility for move-
ment of household effects to be reimbursed
via commuted rate schedule, can he be rain-
bursed for the actual coats incurred[?]"
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In other words, we are to determine whether Mr. Costa may be
reimbursed the additional transportation expenses above the
commuted rate.

Section 5724(c) of title 5, United States Code (1970), provides
that under such regulations as the President may prescribe, an
employee who transfers between points inside the continental United
States, instead of being paid for the actual expenses of transporting
his household goods and personal effects, shall be reimbursed on a
commuted basis.

The regulations concerning the transportation of household goods
of employees transferred in the continental United States in the
interest of the Government implementing 5 U.S.C. I 5724(c) is con-
tained in part 8 of the Federal Travel Regulations (DPMR 10.-7)
(:-y 1973). Paragraphs 2-8.3c(3) and 2-8.3c(4) provide as follows:

'Ic. Use of commuted rate or actual expense method.

* * * * *

"(3) Policy. The gc'neral policy is that
commuted rates shall be usej for transportation
of employee's household &oado when individual
transfers are involved, and that appropriate
action, depending on the amount of goods to be
transported, shall be taken to estimate/and
comare actual expense method costs witih com-
muted rate costs when groups of employees are
transferred between the same official stations
at approximately the same time so that the
method resulting in lelc cost to the Government
may be used. Specific procedures to be followed
are contained in 2-8.3c(4).

"(4) Criteria fc- -'se of the actual expense
method.

"(a) Individual transfers. Agency
experience with the actual expense method has shown
that shipment by Government bill of lading does not
result in savings simply because a line-haul discount
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is available. Therefore, the cosuted rate sysase
shall be used for individual transfer, without
consideration beng given the actual expense
method, except that the actual expense method
way be used if the actual costs to be Incurred
by the Government for packing and other accessorial
services are predetermined (at least as to price
per 100 pounds) and if that method is expected to
result in a real savings to the Government of
$100 or more. (For intrastate transfers, see
2-853c(4)(d).)"

Similar provisions are contained in paragraph C7051 of Volume 2 of
the Joint Travel Regulations (change 122, December 1, 1975).

There is nothing in the record to indicate any administrative
determination that shipment on an actual expense basis would have
been less costly than the commuted tate applied. In fact, the
actual cost exceeded the commuted rate.

Since no admanistrative determination was made to use the
actual ^xpense method, the commuted rate schedule wtas correctly
applied to compute the reimbursement due Hr. Costa. Under the
circumstances, no authority exists to compensate the employee for
the difference between the commuteC rate and the charges he was
required to pay the coirercial carrier.

Deputy Comptroller General
of the United States
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