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MATTER Department of Dofense Military Pay aud Allousance
Comnittea Action Mo, 530 - Survivor Benefit Plan

DIGEST: Service member who was married and retired prioy
to effective date of Survivor Banefit Planr, who
was cubsequently divorced but had dependsnt child
on Harch 21, 1974 (ennivarsary of effective date
of Plan as extondad by section 804 of Puhlic Law
93155}, and who did not elect to participate in

"Plap, within l8-month time limitation stated in
subscction 3(b) of act, is not eligible to elect
participaticn in Plen after expiration of such
time limivation, in abaence of further legisla~
tion reopening Plan to him,

This action is in vresponse to o letter dated Aupust 10, 1976,
from the Acting Assistant Secrctacy of Defense (Comptroller)
requesting &n advence decision corvamning tha eligibility of a
retired member to elect coverage ror his apouse undexr the Survivor
Dencfit Plan (SPP), 10 U.S.G. 1447-1435, as added by Public Law
¥2-4625, effectiva Sceptember 2L, 1972, B6 Stat, 706, in the
circumstances deseribed in Dopaviwent of Leluise lilicary Pay and
Allovance Committee Action No., 550, enclosed with the submission,

The question is as foilowss

"May a membsy who (a) was married and entitled to
retired pay on September 21, 1972, (b) was granted a
divorce on March 6, 1974, (c) had a dependen” child
prior to and on March 21, 1974, for vhom he did n. t
slect coverape, and (d) was remarried on Juna 7, L474,
elect SBP covaroge in favor of the new apouse effective
November 11, 19742%

In the cage prasented by the question posed in the Committcee
Action, the mymbar was entitled to retired pay on Septembear 21,
1972, but apparaently did not slect to purticipatc in the SBP by
March 21, 1974, i.e.,within the l8-month period granted by subsec=
tion 3(b) of Public Law 92-425, As tla discussion in the Cocmittes
Action i{ndicates, it appears that based on the clear language of
the fourth sentence of subsection 3(b), the member in question
could not thereafter elect to participate in the Plan becsuse he
was, in fact, married and had a dependent child ¢a September 21,
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1473, the First snniversary of the effective data of Public Lav
92-425.

The diacusaion in the Committee Actlon iudlcates further,
hovevar, that subsection 3(b), as originally enacted, provided
& onc~year limitation within which a pre-effective duata retirce
who had a spouse or dependent child might elect into the SBP,
and also providid that a retivee who had no spouse or depcendect
child at the end of the cne-year period might elect into the SBP
at a lacer date wader L0 U.5,C. 1448(a). imendumenta to the SBY
contained in sectlon 804 of Public Law 93-155 extended the time
Limitation within vhich a retiree with a spouse or dependent
child might effect an election into the SBP? from ona year to
18 wonths, Xo change wos made in the provision authorizing a
retireec without a spouse or dependent child on the first aaniver-
asary of Public Law 92«423 to later clect into the SHP under the
provisions of 10 U,8.,C. 1445(a). As a result, the discussion
states that bocnuse of such chanpe o distinction is drowva betveen
thosa pre-effective date retirees without a spouse or dapendent
child on the first ennivaerssry ol enactizent of the law and these
who had a spouse or dopendent child on that date for the purposc
of electiom eligibllity thercofter,

e Committee Action goes on to stato that the purpose of
subscctioa 3(b) vus Lo alluw lecabirs whe wero cabdtled Lo recelve
retired pay on the vffective data of the act 12 monthe to elect
to poxticipate. For such wmewbers vho bad no spouse or dependent
child on the first anvolversary date, it was intended that they
be pemitted to elect to participate in the 58P at a later date
under 10 U,5.C. 1448(a) should they acguire a wife or dependent
child, It is suggesuoed in the Coumittee sction that a literal
interpretation of tha sweadment provides inequallty of trceatwent
amony such retirecs where none oxisted previously and the view
is «xpreased that it is unreasonable to ascribe to Congreas such
an intention in tha absesza of spocific indication in the legislativa
history to the contrary,

baaically, the SBP, aa enacted by Public Law 92~-425, was to
provida survivor protection to dependent femilies of members of
the military service vho would ba retiring on and aftex the cffec=
tive date of the SDP (September 21, 1972), cud wan to coupletely
replace the then current survivor annulty program under the
Retired Serviceman's Family Protaction Plan coutained in 10 U.5.C.
1431-1446. 1In addition, covorage under the SPP was made available
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to m{litary persomnel who were ratired prior to the effective date
cf the SBP by virtue of subsection 3(b) of Public Law 92-415.
Urder that subsection as origiunally cnacted, a member with spouse
or dependent child and who was entitled to retired pay on Septeme
ber 21, 1972, was given the option of electing ta participate in
the Plan, rrovided that such election was made within one year of
tha enactuent of Public Law 92-425. That one-ycar period waa
latex extended to 18 wvonths, or to Harch 21, 1974, by section 804
of Public Law 93=155, Hovember 16, 1973, 87 Stat, 603, 615.

For thosc pre-eifective data retirces who had no apousc or
dependent child, the fourth sentence of subsection 3(b) provided
thuty

"o parson vho is not marricd or vho doas not have a
dependent child on the flrst annlversaiy of the
effective date of this Act, but who later marries or
acquires & deperdlent child moy elect to participate
in the Plan undar the fourth srnteace of scction
1448(a) of that title,' . .

Tite fourth scatence ¢f 10 U.S.Ce 1446(a) provides thats

"{a) ® % % a person vho ias wot married when he becomes
gatitled to rabfrsd er matalnes pay bub sl lalar
marries, or acquires a dependent child, may elect to
participste in the Plan hut his election wust ba written,
sigued by him, and recelved by tha Secretary concerned
witlin one yesr aftor he marries, or acquires tchat
dependent child # & #,"

Undor the statutory dasign thus establighed, a nmember who
was masried or had a dopendent child aud was entitled to retired
pay on Septewmber 21, 1972, could lwve elected to participate in
tho SBP within 18 mouths, or by Mavzh 21, 1974. In additfor, &
mewber tho was nwot married or did not have a dependent child on
the first znniversary of the Act (Septombar 21, 1973), was glven
the opportunity of electing into the SEP undur 10 U.S.C, 1448(a)
thereaftexr, if he lator married or acquired a dependent child.

The logislative history of Public law 92«425 indicates the
purposa of subaection 3(b) was to agsure that the rules for the
participation of pre~enactment retirces would be "“congistent with
tho rules for participation established for the future rctirees.”
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S=8 S. Rept, No, 921089, Septembar 6, 1972, at page 29, Thus,
subsection 3(b) as origirally enacted grauted pre-eifective
date rotirecs 12 months within wnich to elect participation in
the Plan and such retrirees who had no szpeuse or -dependent child
at the end of that l2-mouth period were authorized to elect
participatfon at & leter tica under tha provisions of 10 U.S.C.
1448(z)e Sce in this connectlon, 53 Comp, Sen. 818 (1974), aa
extended by the answer to quiestion 2 of 54 Cuxrp, Gen. 266 (1974).

Consequently, on the first annfversary of Publi: Law 92-425
(Septemhey 21, 1973}, under the provisions of asubsection 3(b) as
originally enacted, thosa pre-eficctive data retirees who had a
spouse or dependent chlld and who had not elected into the SBP
lost their eligibility to participate in the SBP, On the other
hand, those retirees who had neither a spouse nor a dependent
child at that tiwe became eligible to elect participation in tha
SBP at & luter date under tha fourth saentence o 10 U.5.C. 1443(a)
if they later married or scguired a dependent child, . Thus, in
the basic SBP legislatlon, & rationnl) distinction was wmade bhetween
retired membars who had spouses or depeudent children and those
retired meubers whe did not. :

Such was the atatus of pre-affective date retireos relative
to the SBP when it was amended by section 804, Publie Law 93-155,
effective Novemher 16, 1973, Trorre suzudzénts reinstated thae
eilpibility of those retirees who had & spouse or dependant child
who had failed to psrticipate {: the SBP by September 21, 1973,
granting them an additional period of tima (until March 21, 1974)
in which to cffect an election. The parpose of the amendmonte was
to allow such retirces additional time to reconsider their deci~
sion regarding SBP participation. 53 Coup. Gen, 393 (1973). MHow=
ever, there waz no need to emend the rules purtaining to pre-
effective date ratireas who had rno spouse or dependent ehild on
the first suniversary date of Public Law 92-425, aince those
retirecos had remained eligible to elect participation under
10 U.S.C, L44B8(a) if they married or acqulred a dependeat child
thereafter,

Thus, section 304 of Publie Law 93-155, Novcmbér 16,‘1973,
simply pave retirees who had already loak thelr eligibility to
elect participatica in the 5BP by virtue of expiration of time,
an additional period inm which to consider their cholce.
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In the cane posed by the question, the member was married
and entitled to retired pay on September 21, 1972, He thus

Lecame eligible to participate in the SBP on that date under the

. provigiona of subsection 3(b) of Public Lew 92-423, le wap still

married on the first anniversary of the law, September 21, 1973,

‘und having falled to elect into tho 5BP, hia right to so elect

expired, On November 16, 1973, subasection 3(b) was amended,
granting him an additional period of time to March 21, 1974, {n
which to effect an election into tha SBP, During this additional
perlod ho obtained & divorcr, but as the fants showed, he still
had a dependent child, Desylte this, he chose not to participate
iu the SBP, on behalf of that dependent child. As a result, his
eligibility to effect an election expired on March 21, 1974, 1t
is our view, therefore, that since the law assimilated pre-

- offective date retirees with spouses or depeudent chiidren inte

the program, thereby permitting them to participate on the same.
basia as future retirees vho have apouses or dependent children
at. the time of retiremeint, the rules regarding such participation
are Lo be conristently applied, ‘Undex the Plan, .a member vho can
prrticipate but fails to do so timely, in the absence of addi-
tional legislation to xeopen the Plan to thim, is precluded from
electing into the Plan thereafier.

Accordingly, the question is answerad in the negative.

Re¥s KELLER

!veunty Comptroller General
of the United States





