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MATTER OF: James 1, Lucas - Travel of rights undexr
Public Law 83-737

DIGEST: Employee of Federal Aviation Administration in Hawaiti
vho is prevented by a transfer from taking planned
tour renewal agreement travel to continental
United States under Public Law 83=737 is not required
to reimburse Govermnment for cost of prior travel by
dependents to continental United States,

Mr. Roy GC. Kesner, an authorized certifying officer with
the Federal Aviation Administration (FAA), by letter Jated
January 22, 1976, requested an opinion regarding travel
entitlements under Public Law 83-737, 1In particular the
certifying officer inquires whether My, James I, Lucas, an
employee of the FAA in Honolulv, Hawail, must reimburse the
FAA for the cost af round trip traasportation to the
continental United States for thiee dependents in connection
with an overseas tour renewal agreement.

The record shoys that the employee signed an overseas
tour renewal agreerent in October 1974. Subsequently three
members of the employee's family received round trip trans-
portation to the continental United States in 1974 and 1973,
In addition, the employce purchased an open airline ticket
in the latter part of 1975 with a Government Transportation

. Request and had been authorized leave to begin on January 15,

1976, In December 1975 the employee was selected for an FAA
position in Houston and was transferred. Consequently, the
employee was unable te use his leave and travel entitlement
under Public Law 83-/37,

The general rule is that an employee statloned outside
the continental Uaited States is entitled to round trip
transportation to the continental United States for his
dependents unde: Public Law 83-737 only if he raturns to
the United States for purposes of taking leave in connection
with an overseas tour renewal agrecment, See 46 Gomp. Gen. 153
(1966} 35 Comp. Gen. 101 (1955). However, we do not believe
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that an employee who was prevented from exercising his round trip
travél entitlement under the circumstances of this case should be
required to reimburse the Govermnment for the cost of his dependents'
travel. Accordingly, the certifying officer's question is answered

in the.negative.
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