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THRE COMPTACLLER GENBRAL

OF YHE UNITRED BTATUS
WABHINGTON, D.:", OS540

FILE: B-136318 . DATE: Jamusry 21, 1977

MATTER OF: Commerce Department - iazlusion of Departmeutal
overhead uader 31 U.S.C. § 686 (1970).

DIGEST: 1. Adainistrative overhead applicl"lble to supervision by
Department of Comneyce of cervice provided to other
Federal agency s required to be included as part
of "actual coat" under section 601 of Economy Act,
31 U.8.C. § 686 (1970), and aust tharefore be paid
by cgency to which service is rendered,

2, Above is applicable whother amounts <ollected for
Departuental overhead are deposited (o aiscellaneous
receipts in Geperal Fund of Treasuiy or credited :o
Departmant of Coowmerce CGeneral Administration eppro—

priation.

The Assistant Secretary for Ad-inistratton, Pepartment of Commerce,
requerted our decision whether the Depariment 14 required tou irclude
administrative overhuad applicabla o Departme-ital supervision (Depart-
mental overhead) as purt of .actual cost, to be recovered frow another
agency for which the Napaxtment performs services under the authority
of section 501’0£ the Economy Act of Jume 30, 1932, ag. anended (31
U.S.C. § 686 (1970))., Ha2 also asks if our decision would be the same
regardless of vhether amounts collected for Departmental overhead are
depoeited to miscellaneous raceiptn in the General Fund of the Iraanu:y
or cedited to the Dega stment of Commerce Generai Apministration appro-
priation. PFinally, the Assistant Secretary asks whether the Deoartment
would be improperly sugmenting the appropriations of agencles for which
it performs service. 1f it did not charge for Departmental overhead.

The rendering of services by one executive department or indepen-
dont establishment to srother is govermed hy 1 U.§.C. § 68C(e) (1970)
which provides in pertinent poret:

"Any executive department or 1ndependent sstabliuh—
xent of the Government, or any bureau or office therecf,
1f funds are available therefor and if it 1s determir .
by the head of such executive department, estabiishmc .,
bureau, or office to be in the interest of the Grvernment
80 fo do, may place orders with any other such department,
eatnblishment. hureau, oxr office for meterials, supplies,
ejuipment, work,oz sexvices, of any kind that such reg-
uigitioned Federal agency may be in a position to supply

- ot equipped to render, and shall pay promptly by check
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to cuch Faderal agency as xay be requisitioned, upon fits
written request, either in advance or upon the furnishing
or performance therecf, all or part of the estimated or
actual cost thereof as diterminad by such department,
establishment, bureau, or office as may be requisitioned;
but proper adjustments on the basis of the actual cost

of the materials, supplies, or equipment furnished, or
vork or services performed, paid for in advance, shall
be made as may be agreed upon by the depariments, ,
estublishments, bureaus, or offices concerned * * &'

We have held that "actual cost" as used in the statute includes
overhead and other indirect expenses. In 32 Comp. Gen. 479, at 480,
(1953) we said:

“This language [of section 686(a)] was discusced in
22 Comp. Gen. 74 and it was there held tii.t the statute
required reimburdement to be made 'on the basis of the
actual cost of performing the servics "as uay be agreed
upon” by the agencies concerned,' Such cost was con-
strued in the said decision to include ‘overhead or
indirect costs—'items which commonly arc cecognized
as eiements of cost, notwithstanding such itemc wmay
not have resulted in direct expenditures A % %,' Alsmo,
it vas stated therein that 'the question as to the
"proper adjustments" to be made as raimbursement Zor
services rendered under the terms of the applicable
statute is one primarily for administrative considera-
tion, to be determined by agrecment between the agenciles
conzerned. '

"The statute as thus construed cleifly establfshes
the principle that payment for the services shall te
upon a cost bagis and such principle is binding upon
both the procuring and requigitioned agency in fixing
the chergee to be billed and paid. % & =

The question ncw nresented ntiﬁe; because, according to the
Assistant Secretary, while a headnote to 38 Comp. Sen. 734 (1959)

.« "&£ % % geems to indicate that agencies hava dis-
cretfon in detersmining which. {f any, items of indirect
cost should be included in the price hilled to another
agency “or mervices furnighed under the Economy Act,
neirker that opinion nor any other that we could f£ind,
would geem to justify that statement * * A%
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Language in a headnote is of course ounly a paraphass or digest,
apd canvot be relied upon in preference ti, the text of a deeision,
The decision in 38 Comp. Gen. 734 doas say that depreciation expanse
1n interagency transactions under section 601 is "% % % un element
of cost which properly may be included in billings and recovered.

% & 4" (At 739, emphasis supplied.) This langusge, stauding alone,
night be underztood tomake recovery of indirect expenser such as
depreciation permissive rather than xsndatory, but it rhould be
congidered in the proper context, The question then btefore this
Office way whethex a proporal by the Departaent of Cosmerce to
bill other agencies for depreciation assoc!{u:t+3 with services
provided under the conomy Act was proper, and the ruswer, couched
ia narxow terms, wits that the proposal was proper. That is, the
qu:etion wviow before us--wliether the charge for indirect expenses
was nendl.ory——wns not. axpressly raised and was no': answeved by

38 COW‘ » Gen, 734.

sitiler1;; un £22 Comp., fen. 74 (1942), the nn ‘row qQuestion was
whether a voucher::for peynenc of anorher egency 8 bill for services
provided under section 601 of che Esor ouy Ant could properly be
certified for payment where the amount to be certified iacluded
indirect costs, not ssociated with ditect expenditures by the
billing agency. We held that "% % % the performing agency properly
may be reimbursed * * #," without expressing any opinion as to
vwhether the charge for the indirect costs was mandatory or not.
Conparu, in this connection, the language of 32 Comp. Gen. 479,
quoted UUpPTA.

We now take this oppofﬂﬁnity to reaolve any doubt which may
exist as a result of the language of our earlier decisicns and of
the headnote to 38 Comp. Gen. 734, Effective compliance with the
teimbureem@nt :proviaion of 31 U.S.C. § 686(a) 1s only achieved
when all significant elamenta of cost are recognizaed: knd recovered
in auny trenaectinn under -thet section. If overhead: expenev is
significant, then like ether clements of cost it should be rec-
ognized and’ rocovered. The recognition of these coarn is ndcessary
so that the pettorning egency and the ordering agency will know
the costu of . their nperatione. Aleo, the require-evt that prices
of the performing agancy .be' based on.full costs efforde _the
ordering agency a fikancial weasurerent for deterninlng vhether
to deal with one or another Government agency, procure the ser-
vices’elsewhere, or forego the undertaking entirely. Prior
decisionas axe’ ovetruled to the extent they are inconsistent
with this conclusinm, Moreover, as noted in the submigsion,
thie would make the Federal reimbursement procedures under the
Economy Act consistent with the practices and poli:ies applicable
to provision of goods and services vo non—-government recipients
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: ‘
under the user charge statute, 31 U.5.C. § 483, vhich epecificelly
requircs the provider agency to take 4rto arcount both diyect gnd
indirect costs in prescribing fees and charges, _

Unless exempted by law, agencies vhich heretofere haye exclude.
aignificant indirect costs from their billings under s ~tion 601 of
the Economy Act and similar laws shoul ~evise theixr pr. ticeg with
respect to any agreements entered inry ‘nereafter ynder such law., How-
ever, in recognition of the fact that thims will represent s depaxture
row existing, previously acceptable, practice, thia decigion wil)
cperate prospectively. That is to say, Teimburmesent ray be nade,
with respect to agreements entered info prior to thiy decisicy, #ccording
to the terms thereof and present agency policies, ‘“hether of net {ndirect
costs will be recovered.

In view of our eonclugion that the overhead,"coat is required to
be racovered, the determination »f whether a faidlure to charge for
overhead cost represents an augmnntation of the apPropriation of a
user a"ency, is unnecessary.

ﬁ.nally.we have been asked -/{mther o d&'ision concerning Tecovery
of indirect overhead costs is af:'ected by the ihoice of the Department
of Commerce to deposit funds collected for Depsxtmental overhead to
miscellaneous receipts in the General Fund of the Treasury rather than
erediting thew to the.General Administration fpprovriation.

31 U.S.C. § 636(b) provides in pertinent part as followa;

"Amounts paid as pro\'rided in subsection (a) of
this section shall be credited, {1) in the esse of
advance payments, to special working funds, or (2)
in the case of payments other than advante psyments,
to the appropriaticns or funds against which charges
have been made purguant tc any such order, exCept as
hereinafter provided, * ®# % Such amoints paid shall pe
available for expenditure in furnishing the paterials,
supplies, or equipment, or in performing the Work or
services, or for the cbjects specified in auch gppro-
priations or funde., Where matarials, sutplies, or
equipment are furnished from stocks on hind, the
amounts received in payment therefer shall be
credited to appropriations or funds, as Ay ba
authorized by other law, or, if not so suthorlzed,

80 as to be available to replaca the materigls,
supplies, or equipment, except that vher: the

head of avy such department, establishment, buresu,
or office determines that such replacement: is not
necessary the amounts paid shall be coverad into
the Treasury as miscellaneous receipts."

- ‘ -



3-136318

Tha statute thus represents an exception to the rule of 31
U.8.C. § 484 (1970) which requires generally that all moneys
recuived for the use of tha United States be paid into the
Trsasury. The purpose of the exception is to allow agencies
to parform services for nne another uithout, in effect, suffar-
ing a financial penalty.

It is not clear wvhy the Department has chogen to dapgiit
amounts received for departumental overhead i the Treasury as
miscellaneous receipts, rather than to credir these amounts to
the appropriation for general admianistratior of the Dapartment,
as it fornerly did. The Asaiastant Secretary says only tliat
the latfer procudute was found more practicable, "for budgetary
considerations.,’ We note, however, that, since the cost ' of
departmental overhead dces not result in direct sxpenditureo
or identifiable charges againat the appropriation for generai
adniniacration, the Department's ability to perform work for
other agencies wvithout diminishing the funds aveilable to 4t
for its own activitizs is not impaired by depositiag the
departmental overhead charges in miscellaneous recaipts.

Accordinsly. although thc procadure adopted by the Depart-
nent—-depouiting amounts received in reimbursement for Depart-
nental overhead in miscellitieous receipte--1s not e:pressly
authorired by 31 U.5.C. § 686(b), we cannot say that the
Department haas acted improperly in adopting it. In any event,
in reaponse to the third question, our decision conceraing
whether the requirement to collect actual costs includes
indirect costs 1s not affected by whether the amounts

collected are deposited in tie Treasury or not.
Ll vu .

Comptroller General
of the United States
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