
m ~ COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

* ,. . WASHINGTON. D.C. 20548 00P .

-~~ D-76536 October 10, 1972 t

Dear Governor Parker:

Reference is made to letter dated July 11, 1972, from Charles R.
Clark, Acting Governor, with enclosures, requesting our decision con-
cerning -increases in compensation which nay be prescribed administra-
tively for postal employees of the Canal Zone Government.

You point out that the employees here involved are not within the
purview of the statutes that govern the United States Postal Service
(USPS), 39 U.S.C. 101 et seq., but rather are covered by the Canal
Zone Code (specifically, 2 C. Z. Code §i 101-149-andd 1131-43).

In the past the pay rates for the postal employees of the Canal
Zone Government were traditionally established and adjusted administra-
-tively to conform generally with those rates prescribed for the former
United States Post Office Department. However, you say that since the
establishment of USPS a problem has arisen in attempting to grant the
sane increases as those granted by USPS because of the wage-price
guidelines set forth by the President and the Pay Board. Although USPS
has granted more than one wage increase to its employees since the insti-
tution of the wage-price freeze (on August 15, 1971) with the aggregate
thereof exceeding 5.5 percent (stated to have ranged from 4.8 percent to
11.5 percent) the Canal Zone Government has limited the increases for its
postal employees to 5.5 percent of the pay rates in existence prior to
August 15, 1971.

Since the Pay Doard has permitted USPS to exceed the 5.5 percent
increases as specified by the guidelines you ask whether such limitation
likewise nay be exceeded for the postal employees of the Canal Zone
Government.

We first note that determinations with regard to wage rates &nd
increases therein for Canal Zone Government employees are a matter of
administrative discretion. 2 C. Z. C. 101. In such light (and as pointed
out by your letter of July 11, 1972) resolution of the present question
would appear to turn on whether the fourth paragraph of a Presidential
Memorandum dated January 11, 1972, would be for application to the
employees here involved. ThiFs paragraph stated as follows:
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"Heads of executive agencies are authorized to adjust by
administrative action the rates of pay which are subject to

the provisions of section 5307 of Title 5 of the United States
Code, consistent with the adjustments effected by Executive

- Order No. 11637 of December 22, 1971. Such adjustments shall
also be consistent with the policies and pay increase guide-

lines issued by the Pay Board established under Executive
Order No. 11627 of October 15, 1971."

5 U.S.C. 5307 provides in pertinent part as follows:

"(a) Notwithstanding section 665 of title 31-

" (1) the rates of pay of-

- "(A) emp1oyees in the legislative,
executive, and judicial branches of the
Govcrw..ent of the 'United States (except

- - employees whose pay is disbursed by the
Secretrsv of the Fenatce or the Clerk of

--- the House of Representatives) and of the
government of the District of Columbia,
whose rates of pay are fixed by admin-
istrative action under law and are not
otherwise adjusted under this
subchapter;

"(B) employees under the Architect

of the Capitol, whose rates of pay are
fixed under section 166b-3 of title 40, -

and the Superintendent of Gara-es,
House office buildings; and

"(C) persons enployed by the
county committees established under see-

tion 590h(b) of title 16; and

"(2) any minimm or MAXimom rate of pay (other

than a ma;1aum rate equal to or greater than the
maximum rate then currently being paid under the
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General Schedule as a result of the pay adjustment
by the President), and any monetary limitation on
or monetary allowance for pay, applicable to

employees described in subparagraphs (A), (B), and

_ (C) of paragraph (1) of this subsection;-.--1

may be adjusted, by the appropriate authority concerned,

effective at the beginning of the first applicab-le pay period

commencing on or after the day on which a pay adjustment
becomes effective under section 5305 of this title, by which-

ever of the following methods the appropriate authority con-

cerned considers appropriate- -

"Ci) by an amount or amounts not in excess
V.: t of the pay adjustment provided under -section 5305

* .of this title for corresponding rates of pay in

the appropriate schedule or scale of pay;

"(ii) if there are no corresponding rates
of pay, by an amount or amounts equal or
equivalent, insofar as practicable and writh such
exceptions and modifications as may be necessary
to provide for appropriate pay relationships
between positions, to the amount of the pay
adjustment provided under section 5305 of this
title; or" (Emphasis added.)

While the matter is not entirely free from doubt, we believe the better

view is that the lan!!uage of 5 U.S.C. 5307 was intended to include within

its scope all Canal Zone Gover ent employees since they are employees in

the executive branch of the United States Government. Mtoreover, the fact

that by practice or regulation the Canal Zone Government used the compensa-

tion of employees of USPS (which agency is not under 5307) as a meastre of

the compensat4cn to be paid to postal employees- of the Canal Zone Govern-

ment does not serve to remove the latter from the scope of 5307.

It follows from the above that your agency was correct in follouwing

the guidelines on pay increases as set forth In the Presidential Memorandun

of January ll 1972, for thr; postal employees here involved and that you

should continue to do so in the absence of any exemption therefrom by law

or otherwise.
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tout question is answered accordingly.

tS ' . Sincerely yours,
V

A\;

'. !Deputy Comptroller General.
of the United States

. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~.
The Honorable David S. Parker
Governor of Canal Zone Government 7,, fn -
Balboa Heights, Canal Zone

1 - .; . so
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