
COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES 3(5)
. , AVWASHINGTON. DMr 20

D-176542 November 13, 1972

Mr. Alfred P. Murrah
Director, Federal Judicial Center
Dolley &Madison House
1520 U Street, K. W.
The Federal Judicial Center
Washington, D. C. 20005

Dear Mr. Murrah:

This refers to your letter dated July 14, 1972, presenting for our
decision the question of whether the Federal Judicial Center ("Center")
may properly reimburse as a necessary expense the travel and transporta-
tion costs incurred by the -Cinter's new appointee to the position of
Director of Continuing Education and Training, Mr. Kenneth C. Crawford,
incident to his relocation from Dallas, Texas, to Washington, D. C.

You refer to the following provisions contained in 28 U.S.C. 625(e),
as added by Public Lay 90-219, approved December 20, 1967, 81 Stat. 666:

"(e) The Director is authorized to incur necessary travel
and other Miscellaneous expenses incident to the operation of
the Center."

The letter of July 14, 1972, states in pertinent part as follows:

"The question assumes my determination, concurred in by the
Director of the Administrative Office of tae United States
Courts, the lack of candidates qualified for the extra-
ordinary demands of this unique office constituted a 'man-
power shortage', that the travel and moving costs actually
offered to the candidate in this case constituted part of a
packa-e necessary to attract a man of extraordinary capa-
bilities and salary potential, and that implicit in 28 U.S.C.
625(3) [(SIC) 625(e)] is the adzinistrative authority to
reimburse an appointee on an analogous basis to that which
would obtain in executive agencies and other agencies covered _
by 5 U.S.C. 5721 et sea.
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"I bave assumed that the provisions of Chapter 57, subeh. It

of Title 5, United States Code, do not apply to the Federal

Judicial Center. (See 5 U.S.C. 5721 for definitions). I have

also aaumed that neither the new appointee of the FederalJ

Judicial Center nor the Federal Judicial Center itself is

covered by the regulations prescribed by the President
(Circular A-56, revised). Under the definitions promulgatd

in Circular No. A-56, 'employee' is defined as a 'civiliam

officer or employee of a department as defined here . . .

(section 1.2(b)). Deoartment is defined in section 1.2(c) as

hn executive department, independent establishment or other

executive acency.' It is our belicf that the Federal Judicial

Center was not intended to be included in the scope of the

transportation statutes or the regulations issued pursuant

thereto, but has been given legislative authority to develop

its own administrative policies in this area in cooperation

with the Director of the Administrative Office (28 U.S.C. 604)."

Chapter 57, subehapter 1t of title 5, United States Code, pertains to

-the travel and transportation entitlements of certain Government employees

including new appointees to positions in the United States for which the

Civil Service Commission has determined there is a manpower shortage. The

following definitions of the agencies of the Government, whose employees

are subject to such provisions, are set forth in 5 U.S.C. 5721:

"For the purpose of this subcbapter-

() t'agency Mans-

"(C) court of the United States;

"(D) the Administrative Office of

the United States Courts;'

The provisions of 5 U.S.C. 5721 were derived from sections 18 and 19

of the Administrative Expenses Act of 1946, 60 Stat. 806, approved

August 2, 1946, and were-previously codified in 5 U.S.C. 73b-4 (1964 ed.)

as follows, without any substitution or clarification of wording:
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"173b-4. Definitions.

"The word 'department' as used In this Act shall be
construed to include independent establishments other
agencies, wholly owned Government corporations (the trans-
actions of which corporations shall be subject to the
authorizations and limitations of this Act, except that --

section 5 of Title 41 shall apply to their administrative
transactions only), and the government of the District of
Columbia, but shall not include the Senate, House of
Representatives, or office of the Architect of the Capitol,
or the officers or employees thereof. The words 'continental
United States' as used in sections 73b-1 and 73b-3 of this
title shall be construed to mean the forty-eight States and
the District of Columbia. The word 'Government' shall be
construed to Include the government of the District of
Columbia. The word 'appropriation' shall be construed as
including funds made available by legislation under sec-
tion 849 of Title 31."

When title 5, United States Code, was codified and enacted as positive
law in 1966 the Congress made it clear that the purpose of the 1966 act waa
to "restate in comprehensive form, without substantive chance, the statutes
in effect before July 1, 1965." (Emphasis added.) See Senate Report
No. 1380, page 18. In accordance with that purpose, we understand the
revisors of title 5 made clarifications and changes in language to express
uniformity and to reflect the interpretations of language by appropriate
authority.

Under the wording of the statute, as indicated in 5 U.S.C. 73b-4
(1964 ed.), we held in 27 Coop. Cen. 313 (1947) that although the'3udicial
branch" was not specifically mentioned therein, the definition of "depart-
sent" was sufficiently broad to include the judicial branch. Apparently,
the revisors of title 5 were aware of this interpretation and specifically
listed "the Administrative Office of United States Courts" and "a court of
the United State,.? to accord with such interpretation. At that tim those
two activities embraced the entire judicial branch. However, we do not
believe the listing in that manner requires our Office to exclude any new
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activity which might be created as a part of the judicial branch In the
future. Our view is that employees of the Federal Judicial Canter as a
part of the judicial branch would come within the scope of 5 U.S.C. 5721
et seq., regardless of the fact that such activity is not specifically
listed therein. It follows that the travel and transportation expenses of
the employee here in question would be reimbursable only if the position
to which he was appointed was one for which the Civil Service Commission
had determined a manpower shortage to exist pursuant to 5 U.S.C. 5723.

While wv recognise the basis for your view that the provisions of
5 U.S.C. 5721 et seq. are not applicable to the Center, we point out that
even if that view be adopted there still would be no authority for payment
of the expenses here involved. As indicated in 22 Comp. Gen. 885, it long
has been held that unless otherwise provided by statute or regulation
having the force of statutes an officer or employee of the Government must
place himself at his first duty station at his own expense. It was because
of this rule that the provisions of 5 U.S.C. 5723 authorizing travel
expenses of new appointees to their first duty station in manpower shortage
situations were enacted.

Sincerely yours,

RrJCEA'-.
Deputy Comptroller General

of the United States




