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Dear Mr. Borda:

Reference i{s made to your letter dated July 19, 1972, assigned
PDTATAC Control No. 72-34 by which you request an advance decision con-
cerning the proper method for the funding of transfer expenses when an
employee who has been separated from service in one component Dapart-
ment within the Department of Defense (DOD) due to a reduction in force
or transfer of function 18 reemployed at a different location by a
different component within DOD safter a break in service of not more
than one year and is entitled to reimbursement of transfer expenses
under 5 U.S.C. 5724a(e).

You note that our decisions in 51 Comp. Gen. 14 (1971) and
B~172594, June 8, 1972, which involved separations at overseas stations
and reemployment in the continental United States in circumstances
covered by 5 U.5.C. 5724a(c), suthorized a method of. "split~funding”
with respect to the total coste of the "transfer'. The question you
now raise concerns the funding requirements in similar circumstances
but with the difference that the employee is separated gnd reemployed
at duty stations in the continental United States.

You indicate that in cases {nvolving transfer caused by reduction
in force or transfer of function it has been the general policy of DOD
that the losing sctivity will pay tha necessa-y travel and transporta-
tion expenses. This policy is implemented by paragraph C1053-2b(1) (b)
of the Joint Travel Regulations (JTR). However, DOD did not intend
that regulation to cover cases im which there is a break in service
with "transfer” costs payable under 5 U.S.C. 5724a(c). See 51 Comp.
Gen. 14, supra. .

$ U.8.C. 5724a(c) provides:

"(e) Under such regulations as the President may

prescribe, a former employee separated by reason of redue-

tion in force or transfer of function who within 1 year 4
after the sepsration is reemployed by a r1ontemporary
appointment at a different geographical location from that
vhere the separation occurred may be allowed and paid the -
expenses authorized by sections 5724, 5725, 5726(b), and
5727 of this title, and may receive the Lenefits authorized -.
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by subsections (a) and (b) of this section, in the sane
manner @s though he had been transferred i{n the interest of
the Government without a break in service to the location
of reemployment from the location where separated.”

The oblization to fund or pay employee transfer expenses which are
otherwise allowable is subject to the provisions of 5 U,5.C. 5724(e)
which are as follows: _

“"(e) When an employee transfers from one agency to
another, the agency to which he transfers pays the expenses
authorized by this section. However, under regulations
prescribed by the President, in a transfer from ome agengy
to another because of a reduction in force or transfer of
function, expenses authorized by this section and sec-—
tions 5726(b) and 5727 of this title (other than expenses
authorized in connection with a transfer to a foreign coun-
try) and by section 5724a(a), (b) of this title may be paid
in whole or in part by the agency from which the employee
transfers or by the agency to which he transfiers, as may be
agreed on by the heads of the agencies concerned.”

In our decision of June 8, 1972, we were confronted with a virtu-
ally identical situation to the one here involved except that the sepa-
ration was from an overseas duty station. Nevertheless, there still
existed at that time a proposal to amend the JTR so as to require the
losing activity to pay all the travel and transportation expenses to
the new duty station in the United States, o

In denying the proposed ameadment, we were, and still are, of the
view that there is inmposed by statute upon the department to which an
employee transfers an obligation to fund the requisite travel and
transportation costs to such new duty station. By so holding, we take
the position that the second sentence of 5 U.S.C. 5724(e) and JIR
par. €1053-2b(1) (b) are for application only :m cases of transfer with-
out a break in service and that they are not applicable to reemployment
situations 4n which "transfer’ costs are payable under 5 U.S.C. 5724a(c).
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In such light, acd consistent with our decisions of June 8, 1972,
end 51 Coxmp. Gen. 14 (1571), we do not feel that the losing derartment
Or afcncy way properly pay relocation expenses as authorized in
5 U.5.C. 5724a(c).
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Sincerely yours,

R.F.KELLER

Conmptroller Genéral
. Deputy of the United States

The Lonorable Richard J. Borda
Assistant Sccretary of the Af{r Force ' -
(Masapovwer and Reserve Affairs)
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