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B175608 January 22, 1973 q 9 q 7

Mr. Steve F. Eleller
Authorized Certifying Officer

Financial Management Division

Agricultural Marketing Service

United States Department of Agriculture

Dear Mr. Beller:

We refer to your letter of September 20, 1972, requesting our

further consideration of Kr. Dick Gamble's claim for overtime compen-

sation for time spent in a travel status which was the subject of our

decision B-175608, June 19, 1972, addressed to you.

You state that in reliance upon our holding in 50 Comp. Cen. 519

(1971) (fourth case, page 525), the Consumer and Marketing Service

(C&MS) has authorized payments of overtime compensation for travel by

graders and inspectors outside the metropolitan area of their duty

stations to provide services as requested by applicants since such

travel tine was not viewed as subject to agency control. In view of

our decision in B-175608 which held that travel under what you con-

sider to be similar circumstances was subject to agency control, you

now ask whether payments made in reliance upon 50 Comp. Gen. 519
were in error.

You indicate that the circumstances of Mr. Albert W. Chumley's

travel, 50 Comp. Gen. 519, and Mr. Gamble's travel, B-175608, are

Considered by C&MS to be identical in terms of the event that neces-

sitated the travel. In this regard you state:

n* * * In both cases, the Agency was responding to

requests of applicants for grading service. The fact

that, where possible, Agency policy is to assign

graders to service certain plants on a rotational
basis does not seem to us to Zive the Agency control -

of the hours the graders' services will be required.
We merely determine which grader will be sent to pro-

wide services at the times requested by the plants.

If, in the course of assigning a grader designated to

service a plant during a specified calendar period,

PUELISHED DECISION
52 Comp. Gen -



.B-175608

we must order travel time that is both outside regular

work hours and away from the official duty station, we

have considered such travel as resulting from an event we

could not schedule or control. We have been authorizing

overtime payment for such travel since receipt of
50 Comptroller General 519. In fact, we have processed

retroactive payments for such travel time performed by

graders back to the effective date of the statute on
overtime pay for travel which results from events which

cannot be administratively scheduled or controlled
(Public Law 90-206)."

The Department of Agriculture's request for a decision in

50 Comp. Gen. 519 indicated that on two particulk occasions

Mr. Churtley was required to travel on Sunday to perform meat grading

duties early Monday morning. We understood from that submission

that Sunday was not included within Mr. Chumley's regular workweek

and that the two inspectional assignments were not in the vicinity
of his official station nor ones lie was scheduled to perform on a

regular basis. We stated in that decision as follows:

'* at * In order for inspection and grading to

serve the purpose intended by the statute, the services

mist be provided when requested, and to the extent that

on this account an employee's travel cannot be scheduled

during his regular duty hours, his travel is compensable

at overtime rates. We view the needs of applicants for

inspections and grading services as events over which

the agency has no administrative control * * *"

Your request for a decision in B-175608 explained that Mr. Gamble

is assigned on a rotational basis for 90-day periods to provide

grading servi.':es at various plant locations in and around Omaha and

that the lennth of his and other graders' assignments, as well as

their hours of work, are established by C&MS for reasons of sound

manaseement. We understand further that such plant assignments con-

stitute Mr. Gamble's and other graders' regular duties and that they

;f perform only occasional administrative functions at headquarters.

Although we do not regard the needs of the applicants in Mr. Gamble's

case as any more subject to agency control than we do in Mr. Chumley's
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case, we do not consider, for the reason hereinafter stated, the cir-

cumastances of Mr. Gamble's travel to be within the scope of authority
provided by 5 U.S.C. 5542(b)(2).

Public Law 90-206, approved December 16, 1967, in part,

expanded the authority for payment of overtime by adding sub-
section (b)(2)(E)(iv). The Senate report on the legislation indi-

cates that by that addition Congress intended, in part, to induce
agency compliance with the provision of 5 U.S.C. 6101(b)(2)
requiring the proper scheduling of travel and, in part, to provide
overtime compensation for travel occasioned by emergencies or

events beyond agency control in consideration for the imposition
such travel makes upon employees' private lives. See page 31 of
Senate Report No. 801 on R. R. 7797 wherein it is stated as follows:

"The committee has revised the provisions of the
House bill in regard to traveltimte and overtime pay.
The Senate amendment revises present law so that an em-

ployee in the classified service, under wage board pay
systers, or in the postal field service shall be paid for
travel time outside of his regular work schedule if the
travel involves the performance of wi-k while traveling

* (such as an ambulance attendant taking a patient to a
hospital); is incident to travel that involves the per-
formance of worlk while traveling (such as a postal em- -

ployee riding in a truck to a destination to pick up
another truck and drive it back to his original duty
station); is carried out under arduous conditions; or
results from an event which could not be scheduled or
controlled administratively.

"The co-mittee believes that regulations to implement
these provisions should take into account the provisions
of section 16 of Public Law 89-301, wi ich requires
agencies to the maximum extent practicable to schedule

travel within the regular work schedule. The cotmdttee
Is convinced that the heads of executive departments
and agencies can do much more to prevent the abuse of an
employee's own time.
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"We are not satisfied with the progress agencies
have made to comply with the 1965 act. An employee
should not be required to travel on his offday in order
to be at work at a temporary duty station early Monday
morning to attend a meeting. It is an imposition upon
his private life that should not be made. Nevertheless,
pay for travA status should not be made so attractive
that employees would seek to travel on their offdays in

order to receive overtime pay. Proper scheduling and
administration planning is the answer to the problems of
travel pay in many cases. When emergencies occur or when
events cannot be controlled realistically by those in
authority, traveltime must be paid for."

Where an employee's regularly scheduled duties involve assign-
rents to which he commutes daily from his headquarters or residence,
we do not regard his travel from home and back to perform those
regularly scheduled duties as an imposition upon his private life
significantly different than the travel required of an employee in

reporting to his permanent duty station. For this reason we do not

regard Mr. Gamble's travel as overtime hours of work within the

meaning of 5 U.S.C. 5542(b)(2). Moreover as indicated h our deci-

sion of June 19, 1972, such travel was subject to control (scheduling)
even thou-,h the event giving rise thereto resulted from an event which
was not controllable. 50 Comp. Gen. 674 (1971).

We understand that many graders such as Mr. Gamble are required

to report first to headquarters and from there to travel to their

grading assignments. Whlere that requirement is for purposes other
than merely facilitating their use of Government transportation and

is regarded as within their regularly scheduled tours of duty, in-

cluding regularly scheduled overtime, or where it is Incident to their
work, the time in travel from his headquarters may be regarded as

hours of work. 43 Comp. Gen. 293 (1963). Similarly, if the employee

actually performs work while traveling, regardless of whether he

reports first to headquarters, the time involved may properly be
considered hours of work..

Your letter also requests reconsideration of the position
xpressed in our letter B-175608 in regard to travel beyond the
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corporate limits but within the metropolitan area of an employee's
duty statinn as being within the purview of the overtime provisions
here In question.

The regulation of the Civil Service Commission Federal Per-
sonnel Manual Supplement 990-2, book 550, subchapter S1-3, adopts
the following definition of "official duty station" also prescribed
in the Standardized Government Travel Regulations:

`-By official duty station we mean the employee's 
designated post of duty, the limits of which will be
the corporate limits of the city or town in which the
employee is stationed, but if not stationed in an
incorporated city or town, the official duty station
is the reservation, station, or established area, or,
for large reservations, the estabished subdivision
thereof, having definite boundaries within which the
designated post of duty is located. This use iathe same
use of this term as in the Standardized Government
Travel Regulations."

You point out inconsistencies in the application of this def-
inition to situations of graders assigned to permanent duty in
small corporate areas whose temporary duty assignments outside the
corporate limits involve shorter distances than they ordinarily
travel from their homes to headquarters. These graders may be en-
titled to overtime compensation for their travel time, while graders
permanently assig.ned to posts of duty within large corporate areas
may be required to travel 30 or more miles within those corporate
limits and yet be ineligible for payment of overtime compensation
for that greater distance of travel involved. This result, you
contend, does not effectuate the purpose of aiction 5542(b)(2) of
title 5, United States Code, of compensating employees for the
imposition that travel for the benefit of the Government makes upon
their private lives. It is your opinion that a definition of
"official duty station," perhaps in terms of a mileage radius,
would permit the more realistic implementation of the law involved.

Under the presently prescribed regulation, it is not within an
agency's discretion to redefine corporate limits as you have
suggested, or otherwise to limit entitlement to overtime compensation
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to travel performed beyond a particular radial distance. Inasmuch
as a definition such as you proposed is a matter for consideration
by the Civil Service Cocmission, we suggast that your recommendation
be directed to that agency.

With regard to travel such as Mr. Gamble performs between his
residence and the plant to which he is assigned, you ask whether your
agency may properly deny payment of mileage when he reports for work
outside the corporate limits but near his permanent duty station.
As indicated in our decision of June 19, 1972, the matter of autho-
rizing mileage to an employee for the use of his automobile in
connection with official travel is discretionary with the agency in
which he is employed. In view thereof, we see no reason why mileage
may not be denied in Mr. Gamble's case or others similar thereto,
provided such action is not in conflict with regulations of your
agency.

Your final question concerns the payment of per diem to *fployees
who are on temporary duty for periods in excess of 10 hours beyond
the corporate limits, but within the general area, of their permanent
duty stations. You state that the Department of Agriculture has pre-
scribed a per diem rate of "lodding cost plus $10, not to exceed $25"
which cannot be denied, reduced or adjusted by agencies within the
Department. That regulation, 7 AR 550(c)(4), provides as follows:

"Per died for travel of less than 24 hours. Per diem
for travel of less than 24 hours, when authorized under
agency regulations, shall be computed in accordance with
Section 6.6d of the Standardized Government Travel
Regulations. However, when such travel does not require
a night's lodging the per diem rate shall be $lO.00."

Section 6.6d of the Standardized Government Travel Regulations, ref- /

enced in the above regulation, provides as follows:

Ol"d. Coputation of basic entitlement. (1) Travel
of 24 hours or less. For continuous travel of 24 hours
or less, the travel period will be regarded as commencing
with the beginning of the travel and ending with its
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-completion, and for each 6-hour portion of the period, or

fraction of such portion, one-forth of the per diem rate

for a calendar day will be allowed: Provided, That no

per diem will be allowed when the travel period is

10 hours or less during the same calendar day, except

when the travel period is 6 hours or more and begins

before 6:00 a.m. or terminates after 8:00 p.m. (The

proviso does not apply in the case of travel incident to

a change of official station)."

Section 6.6d, supra, is, in effect, a presumption that when an

employee travels more than 10 hours he incurs at least some of those

expenses for which per diem is authorized and that one quarter of

the daily per diem rate for each 6 hours involved is a fair rate of

reimbursement for those expenses.

Also, section 6.3 of the Standardized Governemnt Travel Regu-

lations provides as follows:

"6.3 Agency responsibility for prescribing individual

rates. a. General. It is the responsibility of each
department and agency to authorize only such per diem

allowances as are justified by the circumstances
affecting the travel. Care should be exercised to pre-

.vent fixing per diem rates in excess of those required

to meet the necessary authorized subsistence expenses.

To this end, consideration should be given to factors

which will reduce the expenses of the employee such as:

known arrangements at temporary duty locations where lodging

end meals may be obtained without cost or at prices

advantageous to the traveler; established cost experience

in the localities where lodging and meals will be required;

situatirns where special rates for accommodations have

been made available for a particular meeting or confer-

ence; the extent to thich the traveler is familiar with

establishments providing lodging and meals at a lower

cost in certain localities, particularly where repeated

travel is involved; and, the use of methods of travel -

_ 7-



B1~75608

where sleeping accommodations will be provided 
as part

of the transportation expenses. The specific rules con-

tained in b - e below will be applied in the situations

covered."

Regarding your specific inquiry as to whether 
it is within the

administrative discretion of your agency 
to establish a radius of

25 miles from the permanent duty station 
within which per diem is not

payable, we have recognized that agencies 
generally have the authority

and the xesponsibility to restrict payment 
of per diem upon a reason-

able basis.. We have no information, however, 
as to whether the

regulations of the Department of Agriculture 
preclude agencies within

the Department from imposing limitations 
such as you propose.

Your questions are answered accordingly.

Sincerely yours,

PAUL G. DEMBLING

SOr the Comptroller General

of the United States
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