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DIGEST:

Documentary letter of credit furnished as bid guarantee
does not constitute "firm commitment" as required by
solicitation and ASPR 7-2003.25 (1974 ed.), thereby
rendering bid nonresponsive, since letter of credit was
not accompanied by bidder's signed withdrawal application
which would have to be presented to bank in order for
letter of credit to be honored.

Juanita H. Burns and George M. Sobley (B & S), bidding as a
joint venture,protest the rejection of their bid as nonresponsive
under Invitation for Bids F22608-75-09014 issued for refuse
collection and disposal services at Columbus Air Force Base,
Mississippi.

The protester's bid was rejected on the basis of two alleged
deficiencies in the letter of credit furnished as the 20 percent
bid guarantee required under solicitation paragraphs 21, 22 and 23.
In particular, the contracting officer determined that the protester's
letter-of credit failed to identify both the bidder and the solicita-
tion as required by paragraph 23 which provides that:

"If the Bid Guarantee is in the form of an irrevocable
letter of credit, the letter of credit must (i) be
issued by a bona fide financial institution, (ii)
identify the bidder and the solicitation, and (iii)
be a firm guarantee in an amount equal to 20 percent
of the bid price." (Emphasis added)

Accordingly, the contracting officer rejected the B & S bid pursuant
to paragraph 21 which states in pertinent part that:
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"Where a bid guarantee is required by the Invitation
for Bids, failure to furnish a bid guarantee in-the
proper form and amount, by time set for opening of
bids, may be cause for rejection of the bid. * * *"

Upon additional review of the protester's bid, the Air Force
has determined that the letter of credit which expired on August 12,
1975, was not coextensive with the 60 day period expiring on
August 16, 1975, during which bids were to remain open. Most
importantly, the Air Force also maintains that the bid guarantee

did not constitute a "firm commitment" as required by Armed Ser-
vices Procurement Regulation (ASPR) 9 7-2003.25 (1974 ed.). The

letter of credit stated that any draft against the letter would
have to be accompanied by an approved withdrawal application signed
by Mr. Bob Burns or Mrs. Juanita Burns, the depositors whose account
was to serve as collateral for the letter of credit. Since the

requisite withdrawal application did not accompany the bid guarantee,
the Air Force contends that the letter of credit is defective and
renders the bid nonresponsive.

Protester's counsel argues that although the letter of credit

does not identify the solicitation number, or Juanita H. Burns and
George M. Sobley as the bidders, the letter is not deficient since

the bid to which it was attached, clearly supplied the missing
information. Regarding the other bases for objection raised by
the Air Force, counsel maintains that they may not properly be

considered since the contracting officer initially rejected the
bid solely because of the letter's failure to identify the bidders

and the solicitation number and not because the letter of credit
was not a firm guarantee. However, we believe that once the pro-
priety of a procurement action has been questioned through the
filing of a protest with our Office, we are obligated to consider
all the relevant circumstances including those which may not have
been considered initially by the contracting officer.

This Office has not previously considered a bid guarantee case

involving the sufficiency of a commercial letter of credit. Article

5 of the Uniform Commercial Code (UCC) constitutes the basic law in

this area. See also Miss. Code Ann. E § 75-5-101 et. seq. (1972).
Ordinarily, at the request of one of its customers, a bank or other
financial institution issues directly to a third party a promise to
pay a sum of money upon being furnished certain documents, thereby
substituting the bank's credit for the buyer's credit, in favor of

the beneficiary. Therefore, a commercial letter of credit is essen-

tially a third party beneficiary contract by which a party wishing
to transact business induces a bank to issue the letter to a third
party.
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Section 5-102 of the UCC defines the scope of Article 5
and states,in part, that it applies "to a credit issued by a
bank if the credit requires a documentary draft or a documentary
demand for payment." UCC § 5-102 (1) (a). Section 5-103 (1) (a)
defines a letter of credit as "an engagement by a bank or other
person made at the request of a customer and of a kind within
the scope of this Article (Section 5-102) that the issuer will
honor drafts or other demands for payment upon compliance with
the conditions specified in the credit. * * *" A condition of
honoring a documentary letter of credit is that the requisite
enumerated documents be presented to the issuing bank, and courts
have held that the requirements of a letter must be strictly
complied with and that all required documents must be as stated
in the letter. See Courtaulds North America, Inc. v. North
Carolina Bank, 387 F. Supp. 92, 99-100 (M.D. N.C. 1975), citing
Fidelity Bank v. Lutheran Mutual Life Insurance Co., 465 F.2d 211
(10th Cir. 1972); Sisalcords Do Brazil, Ltd. v. Fiacao Brasileira
De Sisal, S.A., 450 F.2d 419 (5th Cir. 1971); Venizelos S.A. v.
Chase Manhattan Bank, 425 F.2d 461 (2d Cir. 1970); Banco Espanol
de Credito v. State Street Bank & T. Co., 385 F.2d 230, 234 n.5

(1st Cir. 1967).

In order for a bid to be considered responsive to an IFB, it
must comply with all of the IFB's material requirements. 52 Comp.
Gen. 265 (1972). It is a fundamental principle of procurement law

that whether a bid is responsive to the IFB is for determination
upon the basis of the bid as submitted and that it is not proper
to consider the reasons for the nonresponsiveness, whether due
to mistake or otherwise. 38 Comp. Gen. 819 (1959); 51 Comp. Gen.

836 (1972). It is also well-settled that defects which make a

bid nonresponsive may not be waived by the contracting officer.
30 Comp. Gen. 179 (1950); 50 Comp. Gen. 733 (1971).

Beginning with our decision in 38 Comp. Gen. 532 (1959), we
have consistently held that the bid bond requirements must be

considered a material part of the IFB and the contracting officer

cannot waive the failure to comply with these requirements. See
e.g. 39 Comp. Gen. 60 (1959); 44 Comp. Gen. 495 (1965); 50 Comp.
Gen. 530 (1971); 52 Comp. Gen. 223 (1972). We summarized the
basis for this rule at page 536 of 38 Comp. Gen. supra, as follows:

"* * *waiver of a bid bond requirement stated in an
invitation for bids would have a tendency to
compromise the integrity of the competitive bid
system by (1) making it possible for a bidder to
decide after opening whether or not to try to have
his bid rejected, (2) causing undue delay in
effecting procurements, and (3) creating, by the
necessary subjective determinations by different
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contracting officers, inconsistencies in the treatment
of bidders. The net effect of the foregoing would be
detrimental to fully responsive and responsible
bidders, and could tend to drive them out of competi-
tion in those areas where the practices described occur.
This result could hardly be said to serve the best
interests of the United States.* * *"

Furthermore, ASPR § 10-102.5 (1974 ed.) recognizes the
materiality of the bid bond requirements. This regulation states
in pertinent part:

"When a solicitation requires that bids be supported
by a bid guarantee, noncompliance with such require-
ment will require rejection of the bid* * *"

(Emphasis added.)

Here, B & S asked the Bankers Trust Savings and Loan Associa-
tion to issue a $25,000 letter of credit in favor of the procure-
ment officer at Columbus Air Force Base. As previously indicated,
the letter stated that drafts would have to be accompanied by an
approved withdrawal application signed by Mr. Bob Burns or Mrs.
Juanita H. Burns. The determination of the sufficiency of a bid
guarantee relates to whether the Government will receive the full
and complete protection it contemplated in the event the bidder
fails to execute the required contract documents and deliver the
required performance and payment bonds. We believe that since the
requisite withdrawal application was a material part of the bid
guarantee and since it did not accompany the letter of credit,
the letter did not constitute, at bid opening, a "firm commitment"
as required by solicitation paragraph 23 and ASPR § 7-2003.25 (1974 ed.).
Accordingly, if the bid had been accepted, but B & S then failed
to undertake its contractual obligations, absent the withdrawal
application, the Government would not have been able to receive
the protection for which the bid guarantee requirements are designed.

In view thereof, we need not address the other bases for
rejection of the B & S bid. Accordingly, the protest is denied.

Deputy Comptroller G eral

of the United States
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