
' THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION OF THE UNITED STATES
WASH INGTO N. D.C. 20548

FILE: B-185327 DATE: M AY 6 1976 eg7i
MATTER OF: James T. Hewitt Within-grade step increase

DIGEST: Prevailing rate employee was reduced in grade
from WS-10, step 4, to WG-10, step 3, in 1970.
He was placed in WG-10, step 4. on May 13,
1973, incident to the implementation of Pub. L.
No. 92-392, which action the Civil Service
Commission held to be an equivalent increase.
Employee promoted to his former position of
WS-10, step 4, on July 15, 1973, begins a new
waiting period for step 5 on May 13, 1973, the
date of his last equivalent increase.

Mr. James T. Hewitt, an employee of the Department of the
Navy at the Philadelphia Naval Shipyard, requests reconsider-
ation of the denial of his claim by our Transportation and Claims
Division's (now Claims Division) Settlement Certificate No.
Z-2577095, dated August 28, 1975.

The Settlement Certificate disallowed Mr. Hewitt's claim for
retroactive within-grade step increase and backpay because
Mr. Hewitt had received an equivalent increase.

The pertinent facts are that Mr. Hewitt had attained step 4
in the position of Foreman Shipfitter, WS-10, on September 28,
1968. On March 28, 1970, he was reduced to Mechanic, WVG-10.
step 3 (with 2 years saved pay) as part of a reduction in force.
Effective May 13, 1973, he was classified as a WG-10, step 4,
with a 19 cents an hour wage increase incident to the new 5-step
wage system in accordance with the provisions of Federal Per-
sonnel Manual Supplement 552-1, subchapter S10-7 (January 16,
1973), involving conversion from the 3- to 5-step rate system.
On July 15, 1973, Mr. Hewitt was promoted to his former posi-
tion of Foreman Shipfitter, WS-10, step 4.

The question is whether Mr. Hewitt may count the prior time
in step 4 of WS-10 in meeting the waiting period for step 5. The
agency, the Civil Service Commission, and our Claims Division
conclude that the action of May 13, 1973, constituted an equivalent
increase which would require a new waiting period to begin on that
date.
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Mr. Hewitt argues that he did not receive an equivalent
increase, at least for purposes of the promotion action to his
former WS-1O, step 4, position. He recognizes that the con-
version action of May 13, 1973, when he was classified as a
WG-10, step 4, from WG-10, step 3, with the 19 cents an hour
increase, began a new waiting period for the fifth step of the
WG-10 position. However, he believes that such action has no
effect on determining his pay step upon promotion to his former
position in grade WS-10, step 4.

Under the provisions of 5 U. S. C. § 5343(c) (Supp. III, 1973)
the Civil Service Commission is responsible for administering
the prevailing rate system. The pertinent language of FPM
Supplement 532-1. subchapter S8-5b (January 16. 1973), is as
follows:

"(3) Start of a waiting period. A waiting
period starts:

* e * * *

"--Upon receiving an equivalent increase."

A letter dated January 21, 1975, addressed to Mr. Hewitt
from the Bureau of Policies and Standards, United States Civil
Service Commission, states in pertinent part as follows:

"Public Law 92-392 established a 5-step pay
schedule for wage grade employees that was
implemented at the beginning of the first ap-
plicable pay period after April 30, 1973. You
came under this new pay schedule on 11\ay 13,
1973, and at that time you advanced from step 3
to step 4 in wage grade 10. This within-grade
increase was an equivalent increase. Since
your inquiry included several specific questions
on this equivalent increase, we would like to
respond on a point by point basis.

"1) Your within-grade increase in WG-10
was an equivalent increase even though
you did not receive an increase in pay
equal to or greater than the step-rate
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increment of your prior grade, WS-10.
The implementation of the 5-step wage
schedule was a unique event in the Federal
Wage System and Public Law 92-392 pro-
vided certain guidelines and limitations for
the conversion of wage grade employees
to the new schedule that differed somewhat
from the provisions of the present system.
For example, Public Law 92-392, section
9(a)(1), provided that an employee could
not advancemore than one step upon con-
version to the Federal Wage System. Like-
wise, certain employees with a retained rate
of pay who advanced from step 3 to step 4
received an equivalent increase (for ad-
ministrative purposes) even though they
did not receive an increase in their existing
rate of pay and even though the actual amount
of the increase was less than the normal
within-grade increase of their prior grade.
On this matter, S10-7(a)(2)(b) in Federal
Personnel Manual Supplement 532-1 states:
'Note: Because an employee cannot be ad-
vanced more than one step, the employee
must begin a new waiting period under these
circumstances even though he has received
less than a within-grade increment. Ad-
vancement to step 4 constitutes an equivalent
increase. ' These guidelines also apply to
employees like you who had previously held
a higher grade and who had enough creditable
service to advance to step 4. This is so in
order to meet the requirements of Public
Law 92-392 for conversion into the Federal
Wage System. To reiterate, these pro-
cedures are somewhat different from the
rules and regulations of the present Federal
Wage System.

"2) Once you have received an equivalent
increase, all of your previous creditable
service (including time spent in WS-10,
step 4) is nullified and you begin a new
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waiting period from the time of your
equivalent increase. Thus, your con-
tention that S10-7(1)(c) of FPM Supple-
ment 532-1 has no bearing in your case
is in error. WG-10 was your grade at
the time of your equivalent increase,
and you did, in fact, begina new waiting
period for advancementto step 5 in
WG-10.

"3) As you indicated, a repromotion to a
former grade of any employee whose
earlier change to a lower grade was not
for cause and was not at the employee's
request is not counted as an equivalent
increase. Thus, your repromotion to
WS-10 on September 30, 1973, did not
count as an equivalent increase and your
creditable service for your next within-
grade increase will be determined from
your last equivalent increase - May 13,
1973.

"4) You also indicate by reference to our
instructions that the application of a new
or revised wage schedule or application
of a new pay or evaluation plan does not
count as an equivalent increase. If you
did not have the necessary 104 weeks of
creditable service upon conversion to the
Federal Wage System, you would have
received an increase in pay in step 3 of
the revised wage schedule. However,
you also moved to step 4 - and this was
the equivalent increase."

Since the Civil Service Corrmmission has determined that the
action of Mtay 13, 1973, when Mr. Hewitt was given a within-
grade increase from step 3 to step 4 in WG-10, was an equivalent
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increase under its implementing regulations of Public Law 92-392
we cannot as a matter of law say that the Commission is in error.
Accordingly, the disallowance of Mr. Hewitt's claim is sustained.

Mr. Hewitt states that the provisions of section 9(b) of Public
Law 92-392, approved August 19, 1972, 86 Stat. 574, apply to
his case. However, this section merely exempts wage rates
determined by negotiations between unions and agencies prior to
the enactment of Public Law °2-392 from the provisions of the
Prevailing Rate Systems. 55 Comp. Gen. 162, 163 (1975).

R. F. Keller

Deputy Comptroller General
of the United States
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