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MATTER OF: James A. Woods - Reimbursement for Real
Estate Expenses

DIGEST: Relocated employee sold residence at old duty station

which he owned jointly with his brother. Joint Travel
Regulations require that title to residence be held in
name of employee alone, or jointly with one or more
dependents, or in name oi one or more dependients. Under
the regulations, an employee's brother is not a dependent
or a member of the immediate family. Reimbursement of
real estate costs is therefore limited to the extent of
employee's interest in residence, in this case 50 percent.

This action is in response to the request for an advance decision
from a Finance and Accounting Officer at Headquarters U.S. Army Field
Artillery Center and Fort Sil, Fort Sill, Oklahoma, forwarded here
by the Per Diem and Transportation Allowance Coumiittee PDTATAC Control

No. 75-20, July 2 1975, regarding the real estate expenses incurred
by Mr. James A. Woods, a civilian employee of the Department of the
Army.

The record indicates that by a travel authorization dated
June 12, 1974, Mr. Woods was authorized reimbursement for real estate

expenses in accordance with the provisions of the Joint Travel Regu-
lations (JTR) pursuant to a change of official duty station from
Homewood, Illinois, to North Little Rock, Arkansas. The adminis-
trative report states that title to the residence sold at the old
duty station was listed in the names of the employee and his brother,
Martin E. Woods.

The employee states that the reason his brother's name appeared

on the title to the property and on the mortgage was to assist the
employee in obtaining financing. The employee says that his real

estate agent advised him that it would be easier to obtain a
mortgage loan as a single person if he had a cosigner. Further,
the employee states that his brother had no financial interest in
the property, and there appears in the record a notarized statement
to that effect from the employee's brother. The record also
indicates that the employee alone signed the purchase agreement
for the house in 1972, made the downpayment and all subsequent
mortgage payments, and paid all expenses in selling the residence
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pursuant to his change of station. Finally, there is no indication
that the employee's brother ever lived at this residence or shared
in the money realized from the sale of the residence. The house was
occupied by the employee and his dependent mother.

Section 5724a of title 5. United States Code, provides in
pertinent part that employees who are transferred may be reimbursed:

"(a)(4) Expenses of the sale of the residence
(or the settlement of an unexpired lease) of the
employee at the old station and purchase of a
home at the new official station required to be
paid by him when the old and new official stations
are located within the United States, its territories
or possessions, the Commonwealth of Puerto Rico, or
the Canal Zone. * * * This paragraph applies regard-
less of whether title to the residence or the
unexpired lease is in the name of the employee
alone, in the joint names of the employee and a
member of his immediate family, or in the name of
a member of his immediate family alone."

Paragraph C8350 of Volume 2 of the JTR provides, in pertinent
part:

"1. GENERAL. An employee will be entitled
to reimbursement for expenses required to be
paid by him in connection with the sale of his
residence at his old duty station ** * provided
that:

* * * * *

'2. the title to the residence or dwelling at
the old or new duty station, or the interest
in a cooperatively owned dwelling or in an
unexpired lease, is in the name of the
employee alone, or in the joint names of
the employee and one or more dependents, or
solely in the name of one or more dependents
* ft * "
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"5. the expenses for which reimbursement is

claimed were paid by the employee * * *."

Under the regulations, however, an employee's 
brother is not a dependent

or a member of the immediate family. See Paragraph CllO0, Volume 2, JTR;

Paragraph 2-1.4d, Federal Travel Regulations 
(FPMR 101-7) (May 1973);

47 Comp. Gen. 121 (1967).

Thus, even though the record before us shows that the employee paid

all of the expenses in the purchase and 
sale of the residence, the employee

may be reimbursed his expenses only to the 
extent of his interest in the

residence, in this case 50 percent. B-167962, November 7, 1969; see also

B-1&0767, May 16, 1974 and B-177091, December 
12, 1972.

Accordingly, action on the voucher should 
be taken in accordance

with the above.

( tt.t Comptroller General

of the United States
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