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MATTER OF:
James C. Gasque - Real Estate Expenses - Title
Requirements

DIGEST: Transferred employee may not be reimbursed for
expenses incurred incident to sale of his residence
at his old duty station, when title to that residence
was in name of employee's mother-in-law, even though
employee made all mortgage payments and paid all
other expenses associated with the residence, and
title was taken in mother-in-law's name only because
employee's income was not sufficient to qualify for
financing. Title requirements of 5 U.S.C. § 5724a(a)(4)
and Federal Travel Regulations must be met in order
to qualify for reimbursement.

This matter has been submitted for an advance decision by
Orris C. Huet, an authorized certifying officer of the United States
Department of Agriculture (USDA), by letter dated January 10, 1975,
reference FI-3. The issue presented is whether an employee-may be
reimbursed for real estate sales expenses incurred incident to a
transfer when title to the property sold was solely in the name of
the employee's mother-in-law. For the reasons set forth below, the
voucher may not be certified for payment.

Under the authority of AD-202, Travel Authorization Number 411157,
dated January 24, 1974, Sr. James G. Gasque, an employee of the USDA,
Animal and Plant Health Inspection Service, was transferred from
Beltsville, Maryland, to Athens, Georgia. At the time of his transfer,
Mr. Gasque was residing at 12838 Claxton Drive, Laurel, Maryland.
In early 1972, Mr. Gasque had attempted to purchase this property,
but he was unable to qualify for financing because of his income
level. In order to facilitate the transaction, Mr. Gasque's mother-
in-law, Mrs. Ernestine Givens, agreed to have the property placed in
her name, with the understanding that Mr. Gasque would make the
monthly payments, pay all maintenance costs, and would have the
option of buying the house at a later date. Any expenses, relating
to the losses, or profits at the time of purchase or sale would be
Mr. Gasque's responsibi ity. From the record before us, it appears
that Mr. and Mrs. Gasque occupied the property continuously as
their residence until he was transferred, and that Mrs. Givens never
occupied the property as her residence. There is nothing in the
record to indicate that anyone other than Mr. Gasque paid any of
the expenses relating to this residence.
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In the spring of 1973, Mr. Gasque and Mrs. Givens discussed

transferring the property into Mr. and Mrs. Gasque's names. For

various reasons the transfer did not take place then, but it was

agreed that it would be taken care of when Mrs. Givens was next in

the area, in the fall of 1973. When the matter was next discussed,

in about October 1973, Mr. Gasque told his mother-in-law that he

might be transferred in June 1974. They were advised by their

attorney that, because of the high cost of transferring real prop-

erty in Prince Georges County, Maryland, it would not be wise to

transfer the property to Mr. Gasque and then pay the same transfer

expenses a second time when Mr. Gasque was reassigned. In January

1974, Mr. Gasque was definitely informed that he was to be reassigned.

On February 7, 1974, a contract was executed for the sale of

the residence by Mrs. Givens to Lyle K. Mullins. On February 28,

1974, Mr. Gasque signed an agreement stating that he would purchase

the residence from Mrs. Givens if the sale to Mr. Mullins was not

consummated. However, settlement for the sale to Mr. Mullins was

held on April 8, 1974. When Mr. Gasque submitted his claim for

reimbursement of all of his transfer-related expenses, that portion

relating to the sale of the residence he occupied in Laurel, Maryland,

was denied by a Voucher Difference Statement dated September 3, 1974,

on the grounds that he had not acquired an interest in the property

prior to the date upon which he was definitely informed that he would

be transferred. On November 13, 1974, Mr. Gasque submitted a reclaim

voucher for reimbursement of those real estate expenses.

The statutory authority for reimbursing an employee for real

estate expenses incurred incident to a transfer is 5 U.S.C.§ 5724a(a)(4)
(1970), which includes certain requirements relating to the title to

the property involved. These requirements are carried over into the

Federal Travel Regulations (FMIR 101-7) para. 2-6.1c (May 1973) (FTR),

which states that real estate expenses may be reimbursed provided that:

'"The title to the residence or dwelling at

the old or new official station, or the interest

in a cooperatively owned dwelling or in an un-
expired lease, is in the name of the employee alone,
or in the joint names of the employee and one or
more members of his immediate family, or solely in

the name of one or more members of his immediate
family. For an employee to be eligible for
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reimbursement of the costs of selling a dwelling
or terminating a lease at the old official station,
the employee's interest in the property must have
been acquired prior to the date the employee was

first definitely informed of his transfer to the
new official station."

Paragraph 2-1.4d of the 7TR defines "immediate family" as.

"Any of the following named members of the
employee's household at the time he reports for
duty at his new permanent duty station or performs
authorized or approved overseas tour renewal
agreement travel or separation travel: spouse,
children (including step-children and adopted,
children) unmarried and under Z1 years of age or
physically or mentally incapable of supporting
themselves regardless of age, or dependent
parents of the employee and of the employee's
spouse."

There is nothing in the record before us to Indicate that
Mr. Gasque's mother-in-law was a member of his household or dependent

upon him. In fact, the record indicates the opposite on both points.

Also, there is nothing in the record showing that title of any sort

to the property involved, was in Mr. Gasque's or his wife's name.

There is no evidence of any written agreement, other than the one

relating to the sale to lfullins, that would provide for the transfer
of the property from Mrs. Givens to Mr. Gasque. Therefore, the

conditions precedent relating to title to the property involved have

not been met, and Mr. Gasque is not entitled to reimbursement of the
expenses incurred.

--W¢.V at,? Comptroller General
of the United States
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