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DIGEST:

1. Wage board general mechanic claims over-
time compensation for 30 minutes a day
since he was not scheduled lunch break and
since he allegedly was on call during lunch.
Agency states employees were allowed to fix
their own 30 minute lunch break for their
convenience and employees were specifically
told they could leave building for lunch.
Moreover claimant admits he took time off for
his lunch breaks. Even assuming employee
was on call during lunch breaks, under
5 U. S. C. 5 5544 there is no entitlement to
overtime compensation for merely being on
call during lunch break where no duties are
performed.

2. Employee claims overtime compensation for
having worked 10 days straight on back to
back shifts. Employee had Sunday and
Monday off and then worked Tuesday
through Saturday. The following week
he worked Sunday through Thursday and
had Friday and Saturday off. Although
employee has worked 10 straight days,
since applicable regulations state em-
ployee's administrative workweek is
Sunday through Saturday, only 5 days
work was performed in any one adminis-
trative workweek and employee is thus
not entitled to overtime compensation.

This action is in response to Mr. Edward E. Herrington's
appeal of our Transportation and Claims Division Settlement
Certificate, Z-2552994, dated April 4, 1975, which disallowed
his claim for overtime compensation believed due incidentto
his employment with the General Services Administration's Public
Buildings Service.

Mr. Herrington is employed as a Wage Board, WG-9, general
mechanic at the Dallas Federal Building, 1100 Commerce Street,
Dallas, Texas. The record shows that general mechanics such as
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Mr. Herrington are assigned to work 8-1/2 hour daily shifts. It
is the practice of the building's management not to schedule a fixed
30 minute lunch break during the shift but rather to allow the
general mechanic on duty to take his 30 minute lunch break at
whatever time he deems fit. It is stated that this practice Is
for the convenience of the employee.

Mr. Herrington states that on shifts during which only one
general mechanic is on duty, the general mechanic on duty is
subject to call throughout his lunch break in case a piece of
equipment breaks down. Accordingly, Mr. Herrington claimed
overtime compensation for 30 minutes a day, retroactive to
October 1972, on the grounds that he was not given a scheduled
lunch break of 30 minutes a day and since he claims he was on
standby for emergency duty during his lunch break.

Mr. Herrington also believes he is entitled to overtime
compensation for having worked 10 straight days without a
break on several occasions. Since the building in which
Mr. Herrington worked required 24-hour maintenance,
Mr. Herrington was required to work each of three daily shifts
in rotation with other general mechanics assigned to the building.
Incident to this shift rotation general mechanics may have been
required to work 10 days in a row.

The General Services Administration has stated with respect
to the first of Mr. Herrington's above claims that his supervisor
had specifically told him he could leave the building for his
30 minute lunch break. Moreover, Mr. Herrington has admitted
that in any event he always managed to take time for his lunch
break. Since Mr. Herrington admits he took time for his lunch
break the only question remaining is whether his allegedly being
subject to call entitles him to overtime compensation.

Section 5544 of title 5, United States Code (1972 Supp. ), entitles
wage board employees to overtime compensation as follows:

"(a) An employee whose pay is fixed and
adjusted from time to time in accordance with
prevailing rates under section 5343 or 5349 of
this title, or by a wage board or similar adnminis-
trative authority serving the same purpose, is
entitled to overtime pay for overtime work In
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excess of 8 hours a day or 40 hours a week.
However, an employee subject tothis subsection
who regularly is required to remain at or within
the confines of his post of duty in excess of 8 hours
a day in a standby or on-call status is entitled to -

overtime pay only for hours of duty, exclusive
of eating and sleeping time, in excess of 40 a
week. ** *"

It is quite clear from the above that a wage board employee is
not entitled to overtime compensation for being on call during a lunch
break. In Bennett v. United States, 194 Ct. Cl. 889 (1971), a case
in which the court construed 5 U. S. C. 5 673c (1064), now 5 U. S. C.
§ 5544, supra, the court quoted Bowling v. United States, 181
Ct. Cl. T968(1967), as follows:

"It is settled that the mere fact that an
employee is required to eat lunch on the em-
ployer's premises and to be ina duty status
and subject to callduring such period, does not
automatically make such period 'overtime'. The
actual performance of substantial duties during
such period is a prerequisite to recovery. * * $ 

Bennett, supra, also distinguished Albright v. United States,
16 1 Ct. -Gl5 (1963), in which employees were awarded over-
time for nonscheduled lunch breaks because in Albright the guards
"were walking post while they were eating. " Accordingly, since
Mr. Herrington did not perform work during his lunch breaks, and
since he was allowed to leave his building for lunch, he is not entitled
to overtime compensation.

With respect to Mr. IHerrington's claim for overtime compensation
for having worked back to back shifts, the record shows that on one
occasion Mr. Herrington did work for 10 days straight, from
December 7, 1971, to December 16, 1971. During the week of
December 5 to 11, as in the weeks immediately preceding,
Mr. Herrington had Sunday and Monday, December 5 and 6, off,
and he then worked the day shift, 7:30 a.m. to 4 p.m. , from
December 7 to 11, Tuesday through Saturday. The following week of
December 12 to 18 Mr. Herrington rotated to the swing shift 3:30 p.m.
to midnight and he worked December 12 to 16, Sunday through Thurs-
day, with December 17 and 18, Friday and Saturday, off.
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The General Services Administration's regulation establishing
the administrative workweekprovides that:

t"(1) The administrative workweek will consist
of 7 consecutive calendar days, Sunday through Saturday.
The basic workweek will consist of 5 calendar days of
8 hours each within the administrative workweek; the
days constituting the basic workweekwill. be consecutive
(usually Monday through Friday) except in service
operations where such scheduling would seriously
handicap required functions or substantially increase
costs.

"(2) For an employee whose entire B-hourworkday
falls approximately in the middle of the calendarday
(I. e., between 6 a. m. and 6 p. m. ) the administrative
workday is the midnight to midnight calendar day.

"(3) For an employee whose 8-hour workday begins
earlier than 6 a. m. or ends later than 6 p. m., the admin-
istrative workday is the 24-hour period cornmencing 8 hours
prior to the beginning of his 8-hour workday." DOA P 6010.5
Change 10, November 24, 1071.

It is quite clear from the above that even though Mr. Herrington
worked 10 days straight, from December 7, 1971, to December 16,
1971, he only worked 5 days in each of the twoadmrinistrative work-
weeks. In decision B-173779, November 22. 1971, we held con-
cerning a wage board employee's claim to overtime compensation
under similar circumstances that "The number of 8 hour days
worked consecutively is immaterial unless more than 40 hours
are worked within a single workweek. " Since it has not been shown
that LMur. Herrington worked more than 40 hours in one admriinis-
trative workweek, IMTr. Herrington is not entitled to overtime
compensation under 5 U. S. C. § 5544, supra.

Accordingly, the action taken in the Transportation and Claims
Division settlement of April 4, 1975, disallowing hir. Herrington's
claim is sustained.

R. F. Keller

Deputy' Comptroller General
of the United States
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