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MATTER OF: Clara A. Day - Sunday premium pay for hours

worked on unofficial tour of duty

DIGEST: Veterans Administration telephone operator
appealed settlement that disallowed claim
for Sunday premium pay for period 1968 to
1973. Employee's official hours were 12
midnight to 8 a.m. Monday but she worked
unofficial hours of 11:30 p.m. Sunday to
7:30 a.m. Monday. Because unofficial hours
do not satisfy criteria of "regularly sched-
uled work" required by 5 U.S.C. 6 5546(a)
governing Sunday premium pay, employee is
not entitled to Sunday pay and settlement
is sustained.

This action involves an appeal by Ms. Clara A. Day, a telephone
operator employed by the Medical Administration Service of the Vet-
erans Administration, Wadsworth Hospital Center, Los Angeles, Cali-
fornia, of a settlement certificate dated August 8, 1975, issued by
our Claims Division which disallowed her claim in the amount of
$1,615.44 for Sunday premium pay during the period April 7, 1968,
to April 11, 1973. The employee claims Sunday premium pay during
that period based on performance of an unofficial tour of duty which

--apparently began at 11:30 p.m. Sunday evening and ended at 7:30 a.m.
Monday morning. In support of her claim, Ms. Day has submitted
personal records and statements from co-workers as evidence that she
did perform the unofficial tour of duty during the period of the
claim. However, an agency review of official time and attendance
reports for the period reflect that she performed duty from 12 mid-
night to 8 a.m. Monday with no duty being performed on Sunday.
Further, Ms. Day, in a letter to this Office received September 5,
1975, concedes that during the claim period her regular scheduled
hours of duty were from 12 midnight to 8 a.m. but contends that
she was assigned the unofficial tour of duty.

Entitlement of an employee to Sunday premium pay is governed
by 5 U.S.C. § 5546(a) which provides:

"§ 5546. Pay for Sunday and holiday work

"(a) An employee who performs work during
a regularly scheduled 8-hour period of service
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which is not overtime work as defined by
section 5542(a) of this title a part of which
is performed on Sunday is entitled to pay for
the entire period of service at the rate of
his basic pay, plus premium pay at a rate
equal to 25 percent of his rate of basic pay."
(Emphasis supplied.)

We have construed the term "work during a regularly scheduled
8-hour period of service" as used in the above-quoted statute
concerning Sunday premium pay, as work which is duly authorized
in advance and scheduled to recur on successive days or after
specified intervals. 39 Comp. Gen. 73 (1959), 40 id. 397 (1961),
48 Id. 334 (1968), and 52 id. 319 (1972). The official position
of the Veterans Administration is that the unofficial tour of
duty here involved was established by the employees solely for

their own convenience and without the knowledge or approval of
station management. In this regard, Mildred H. Leetch, the
Telephone Supervisor, made a written statement dated July 11,
1974, concerning the claim which reads as follows:

"1. There was one unofficial tour of duty worked
which did not agree with the official authorized
tour prior to April, 1973.

"2. All operators knew the hours shown on
schedules and the time cards were not the same
as worked and at no time, to my knowledge
protested.

"3. I have been told it was a shift decided
upon by the operators to be more convenient for
them to work and was done without the official
12 to 8 AM tour being changed to 11:30 to 7:30 AM,
the hours actually worked.

"4. April, 1973 when I became Supervisor the
shift was changed to coincide with the time
cards. Since the unauthorized tour was worked
for their convenience and contrary to time
shown and agreeable to all, I do not feel an
adjustment in pay is necessary."
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Under provisions of paragraph 5, chapter 610, Part I, MP-5,
Veterans Administration Personnel Manual, only Managers and
Directors of field stations are authorized to establish basic
workweek schedules for their employees. Thus, the Veterans
Administration has presented unrefuted evidence that the
unofficial tour of duty Ms. Day worked was not authorized by
an appropriate official, which in this case was the Director
of the Hospital. Further, the evidence presented by the
Veterans Administration is supported by the fact that as soon
as the new Telephone Supervisor brought the matter of the
unofficial tour to the attention of management officials, the
official tour hours were changed to those of the unofficial
tour. Therefore, we must conclude that the unofficial tour
does not satisfy the Sunday premium pay statutory requirement
of being "regularly scheduled work," because it was not
authorized by the appropriate official. Consequently, Ms. Day
is not entitled to Sunday premium pay for work performed on
Sundays that was not within the hours of her basic workweek as
established by the Director of the Hospital.

Accordingly, we must sustain the settlement certificate
issued by our Claims Division on August 8, 1975, disallowing
Ms. Day's claim for Sunday premium pay.
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