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DIGEST: 1. A military retiree, who elects to participate
in Survivor Benefit Plan (SBP) 10 U. S. C.
1447-1455. and who later elects to combine
his military service credits with his civil
service credits for the purpose of receiving
a civil service annuity, may elect to partic-
pate in the civil service survivor benefit
program at a level lower than that which
he has in the SBP.

2. During period that a Survivor Benefit Plan
(SBP) participant has in effect a waiver of
military retired pay for purposes of receiv-
ing a civil service annuity based on com-
bining military service with civil service,
under provisions of 10 U. S. C. 1450(d) and
1452(e) such SEP participation is suspended,
but if waiver is no longer effective for any
reason, previously elected SBP participa-
tion would be resumed and military retired
pay reduced thereafter.

This action is in response to a letter dated November 14, 1975,
with enclosure, from the Assistant Secretary of Defense (Comptroller),
in which he requests an advance decision concerning the level of partici-
pation in the civil service survivor benefit program permitted when a
military retiree who is participating in the Survivor Benefit Plan (SBP)
under 10 U. S. C. 1447-1455 (Supp. II, 1972) elects to combine his
military service with civilian service for the purpose of increasing
his civil service annuity. The specific question and discussion thereof
is contained in Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee Action No. 522.

The specific question is stated as follows:

'W"hen a military retiree, participating in
the Survivor Benefit Plan under the provisions
of subchapter II, chapter 73 of title 10 USC,
elects to combine his military service with his
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civil service for the purpose of receiving
a civil service annuity, may he elect to
participate in the civil service survivor
benefit program at a level lower than that
which he holds in the military plan, thereby
terminating his coverage in the military
plan ? "

The discussion in Committee Action No. 522 refers to and quotes
a portion of S. Rep. No. 92-1089, 93d Cong., 2d Sess. (1972),
which states on page 26 that:

"The committee [Committee on Armed
Services] intends that the waiver of contri-
butions be effective only if the member joins
the civil service survivor benefit plan at
least at the same level of survivor protection
as he was carrying under the military plan. "
(Emphasis supplied.)

It also refers to a memorandum addressed to the Deputy Assistant
Secretary of Defense (Military Personnel Policy) dated January 5, 1973,
from the Office of the Office of the General Counsel of the Department
of Defense, in which it is indicated that the above-quoted portion of
the Senate report was inserted to make it clear that if a person under
the Plan elected to combine his military service with his civil service
and receive a civil service annuity computed on the basis of such total
service, he is not excused from continuing payment of premiums under
the military plan, unless the civil service survivor benefit plan is at
least at the same level as he was carrying under the military plan. It
was also indicated that if the law were construed otherwise a person
could be relieved of his financial obligation under the SBP by specifying
as the base for the civil service survivor annuity a very small portion
of his civil service annuity. In accord with such view, Department of
Defense Directive 1332.27 was published requiring coverage in the
civil service survivor benefit plan of at least the amount of coverage
provided under the military plan.

In connection with the foregoing, the discussion also refers to our
decision 53 Comp. Gen. 857 (1974), in which it was stated that the
express language of subsection 1450(d), as well as the explanation
of that section in S. Rep. No. 92-1089, clearly precludes payment of
a SBP annuity where there is in effect a waiver of retired pay for the
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purpose of increasing civil service retirement benefits unless at
the time of civil retirement the employee elected not to provide an
annuity for his spouse in accordance with 5 U. S. C. 8341(b) (1970).

It is suggested that the language of that decision can be interpreted
to permit a member to elect to participate in the civil service survivor
benefit plan at any level and thereby terminate his coverage in the
military plan, notwithstanding the language of the Senate Report quoted
above.

Subsection 1450(d) of title 10, United States Code, provides as
follows:

"(d) If, upon the death of a person to whom
section 1448 of this title applies, that person
had in effect a waiver of his retired or retainer
pay for the purposes of subchapter III of chapter 83
of title 5, an annuity under this section shall not
be payable unless, in accordance with section 8339(i)
of title 5, he notified the Civil Service Commission
that he did not desire any spouse surviving him. to
receive an annuity under section 8341(b) of that
title. "

Subsection 1452(e) provides as follows:

"When a person who has elected to
participate in the Plan waives his retired or
retainer pay for the purpose of subchapter III
of chapter 83 of title 5, he shall not be required
to make the deposit otherwise required by
subsection (d) as long as that waiver is in
effect unless, in accordance with section 8339(i)
of title 5, he has notified the Civil Service Com-
mission that he does not desire any spouse
surviving him to receive an annuity under
section 834 1(b) of title 5,"

As indicated in 53 Comp. Gen. 857, supra, in general. deductions
from military retired pay for SBP cost are not required when a retiree
waives his right to receive such pay for the purpose of receiving a
civil service annuity. The exception occurs when a retiree notifics
the Civil Service Commission that he does not desire any spouse sur-
viving him to receive "an annuity" under 5 U.S. C. 834 1(b).
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Subsection 8341(b)(1) of title 5, United States Code (1970)
provides that if an employee dies after having retired under
subchapter III of chapter 83 of title 5 and is survived by a spouse
to whom he was married at the time of retirement, or by a widow
or widower whom he married after retirement, the spouse, widow
or widower is entitled to an annuity equal to 55 percent, or
50 percent if retired before October 11, 1962, of an annuity com-
puted under subsections 8339(a)-(h) of title 5, or of such portion
thereof as may have been designated for this purpose under sub-
section 8339(i) of title 5. Thus, the survivor annuity authorized
under 5 U. S. C. 8341(b) may be computed as a percentage of the
member's total civil service annuity or a percentage of a portion
thereof.

The language of the quoted provisions of the SBP appears to be
clear and unambiguous; however, the passage from S. Rep. --

No. 92-1089, quoted in the Committee Action, suggests an inter-
pretation beyond that which appears to be the plain meaning of
those provisions. Our analysis of the SBP indicates that the language
of the Senate report cannot be contrued as providing legal authority
to mandate that the level of SBP participation be carried over into
the Civil Service Commission annuity program as a required minimum.

There is nothing in 5 U. S. C. 8341, supra, which requires, or
even restricts as an exception to those provisions, that a retired
service member previously participating in the SBP may not choose
any of the optional annuity coverages authorized therein. Therefore,
in view of the fact that 10 U. S. C. 1450(d) prohibits payment of an
SBP annuity when a retired member waives receipt of military retired
pay for Civil Service Commission annuity purposes and 10 U. S. C.
1452(e) specifically eliminates the deposit requirement (10 U. S. C.
1452(d)) in such circumstances, there is no legal basis upon which
the military departments can require a retired military member to
select a Civil Service Commission annuity at a level not less than
his previously selected SBP participation level, or in lieu thereof,
require a continuation of SBP participation at any level in order to
make up the difference should the member choose not to maintain
annuity coverage under the Civil Service Commission plan at the
same minimum level as his SBP coverage.

Based on the foregoing, it is our view that a member, who elects
to combine his military service with his civilian service for the purpose
of receiving a Civil Service Commission annuity, may elect to participate
in the Civil Service Commission annuity program at a level lower than
that which he holds in the SBP.
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With regard to the matter of termination of SBP coverage, it
is our view that such a member's SBP participation is not terminated
in such circumstances, but is merely suspended. Under the provisions
of both 10 U. S. C. 1450(d) and 1452(e), the restrictions as to
payment of an annuity or requirement to pay for coverage either
by reduction in retired pay or deposit under subsection 1452(d)
apply only as long as the waiver of military retired pay is in
effect for purposes of subchapter III of chapter 83 of title 5.
Should waiver no longer be effective for any reason, then he
would resume his previously elected SBP participation and have
his military retired pay reduced thereafter in accordance with
10 U. S. C. 1452(a)-(c).

The question presented is answered accordingly.

R e

De8lill; Comptroller General
of the United States
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