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DIGEST: Employee who voluntarily returns from a
temporary duty point to his official station for
weekends or other nonwork-days is limited by
section 6. 5c of the Standardized Goverrmuernt
Travel Regulations to reimbursement for the
travel expenses occasioned by such return based
on the amount of per diem he would have received
if ho had remained at the temporary duty point for
those nonworlkdays. The travel policy expressed
at 5 U..S.C. § Il01(b)(2) (1970) does not reauire
agencies to return emnployees to their perimanent
duty stations for nonworkdays.

This decision is rendered upon the request of 7\5r. John. 2B. Rose,
an emnployee of the Departmner.t of Trnnsportption, for reconisidceraltion
of the determination reach oedl in our Transport2tion and Claims Divi-
sion's Settlement Certificat.e No, Z-25002''3, dated January 8, 1974,
denying his clairn for additional travel expenses.

The additional expenses claimed by Mar. rose were incurred by
him in connection with voluntarily returnirg to his home or somne
alternate location during the weekends or other nonworkdays that fell
within the periods of his temporary duty assignments in October and
lovemnber of 1971. Ilis claim for the amont by which his rou-nd-trip
travel expenses on those occasions exceeded th}e per dien-m allowvance
to which he was entitled for the nonrworkdays involved was initially
denied by the Depzsrtment of Transportation under paragraphs 743
and 744 of FAA Handbook 150O0.13, Travel, July 30, 1C68.

The regulation relied on by the Department of Transportation is
the Federal Aviation Administration's implen-,entation-l of the following
language of section 6. 5c of the Standardized Government Trpvel Rlegu-
lations (SCIR), Cffice of TvManagement arnd Budget Circullar N.o. A-7,
effective October 10, 1971:

"Return to officlal st.tion on nonworkdays.
At the discretion of the admi-nistrative officiais a
traveler may be required to return to his official

4.



B-184717 o

station for nonworkdays, In cases of voluntary
return of a traveler for nonworkdays to his of-
ficial station, or his place of abode from which
he commutes daily to his official station, the
reimbursement allowable for the round trip
transportation and per diem en route Will not
exceed the per diem and any travel expense
which would have have been allowable had the
traveler remained at his temporary duty
station. "

Prior to October 10, 1971, substantially the same language appeared
at section 6.4 of the SGT1R, Bureau of the Bud-et Circular No. A-7,
effective March 1, 19G5. -

In disallowinfg Mir. lsose's claim our Transportation and Claims
Division (now Claims Division) relied on section 6. 5c of the SOTIR,
quoted above, and oni our holding in B-160088, June 2, 196c7, mdi.-
catina that thet cost to be bobrne by- the Go-vcr-Arment in ccnnfCtio n
with an employee's return to his home for ncnworkdays should not
exceed the cost whlich would have been incurred if the employee had
remained at his temporary duty station. 1Ar. rose takes exception to
the applicability of the holding in 3- 1500833, sunra, to his situation.
Concisely stated, it is his contention that the holcing in 13-1600S[,
sunra, has been rendered inapplicable generally by the enactment of
5 U. s7. C. § 0101(b)(2) by section 1G of tihe Act of October 29, IC-05,
Public Law 89-301, 79 Stat. 1123. The language of that provision
'.s as follows:

"(2) To the maximum extent practicable,
the head of an agency shall schedule the time to
be spent by an employee in a travel status aray
from his official duty station within the regularly
scheduled workweek of the employee. "

It is Mr. Rose's understanding that 5 U.S. C. § 6101(b)(2) (1970)
requires the employing agency, when practical, to provide for an1
employee's return to his permancnt duty station at all times outside
his regular workweek. His argument on this point and wvith regard
to the inapplicability of B-16035, supr'a, is as follows:

"On 1.0/29/65 a substantial change was made in
government travel rules by enactmeit of Sect 16
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of PL 89-301. For the first time, the statute
provided that '... to the maximum extent practica-
ble, the head of any department ... shall schedule
the tine to be spent by an officer or employee in
a travel status away fron his official duty station
within the regularly scheduled workweek of such
officer or employee. I To use plain language, for
the first time the statute required that an employee
was to be at his permanelit duty station at all times
outside of his regular 40 hour workweek unless it
was not practicable to do so.

'Thle Decision B-160088 cited by your rejection of my
claim concerned travel primarily in the early part
of 197,5, before the change of statute was enacted,
and under rules adopted under the old sttutc . 'The
Decision does not mention the change of statute or
the changedc statute. It does not state any facts that
indicate that any of the travel in that case occurred
after l0/' /05, the ('ate oYf steratue chznaw. All of th
rules cited were >cdopted before 10/29/65S. Therefore
Decision 23-160083 is not applicable to iry claim, and
your rejection of my claim based on it is erroneous.

"The point of my claim is that the statute charned
10/29/0f5, but that travel rules used by government
agencies have not changed to comply wi-th it. sheln the
statute states that the standard for return to permanent
station is maximumn practicality it) favor or return, thcn
rules which permit administrative Officials to determine
return at thcir discretion, or Vihich permit return to
permanent station only w.hen it costs less (unless the
employee pays the diiffcrence) are clearly not on accord
with the statute. The rules citdcl in Standardized Govcern-
ment Travel regrulations, Circular A-7, revised 1971
which you also cited in your rejection, are clearly in
this category and are therefore clearly contrary to the
cited statute. "

Thie argument offered by Mir. Pose assumes a broader construction
of 5 U. S.C. G01Ol(b)(?) (1970) than was intended. Thle termri "travel
status" as used in that tsubsection was not directed at all timne spent by
an employee on official business away from hi-s official duIty station,
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but was lntei)ded to apply to the time spent by an employee In actually
traveling to or from a point other than his regular duty station at
which work is to be performed.

Section 1G of Public Law 89-301 is captioned "TRAVEL ON
OPPI'CLSKL ]DUTY TIMEI" and the comnment on that section contained at
S. Eeport No. 910, 89th Cong., 1st Sess. 11 (1965), further clarifies
that the lcgislatIve concern in its enactment was with actual travel
time. That comment is as follows:

"Section 16 requires that, to the maximum
extent practicable, employees' travel time be
on official duty time rather than at night or on
weekends.

In subseouently enacting the overtime travel provisions of
5 U. S. C. § 55M2(b)(2) (1970) - provisions themselves applicable to
time actually spent traveling - Congress confirmed that it had like-
wrise intenCded section 10 of Public Law 89-30i to apply only 'o actual
travel tirne. The follo-.;ing discussion of section 222, of the Act of
December 16, ,'037, Public Lawv CO-40C, 0`1 'tAat. apPears at
S. Report 801, 0thll Congf. , 1st Sess. (190i7):

"The committee has revised the provisions of the
I-louse bill in regard to traveltirne an1d ov-ertimne pay.
'Me Senate amencd-ment revises present law so that 2n
employee in the classified service, wider wage hoard
pay systenms, or in the postal field service shall be paid
for traveltime outside of his regular work schedule if the
travel involves the performance of work v.while traveling
(sluch as an ambulance at'endant takingr a patient to a
hospital); is incident to travel that involves the perfor-
mance of work while traveling (such as a. postal employee
ridinc in a truck to a destination 'Lo pick up another truck
and drive it back to his original duty station); is carried
out under arduous conditions; or results from an event
which could not be scheduled or controlled administra-
tively.

"The committee believes that regulations to
implement these provisions should take into account
the provisions of section 10 of Public Law 89-301,
which requires aecncies to the mi-aximunm extent
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practicable to schedule travel within the regular
work schedule. The committee is convinced
that the heads of executive departments and
agencies can do much more to prevent the abuse
of an eniployee's own time.

"We are not satisfied wvith the progress
agencies have made to comply with the 1nG5 act,
An employee should not be recuired to travel on
his offday in order to be at work at a temporary
duty station early Mtonday morning to attend a
meeting. It is an imposition upon his priyate
life that should not be n;cie. - Nevertheless, pay
for travel status should not be mdcle so attractive
that cmployees would seck to travel on their off-
days in order to receive overtime pay, Proper
schedufflling and adminiStrative plannin.g iJs the
answer to the probilema of travel pay in many
cases. Whqaen emergelncies occur or wv-"hen events
cannot be controlled realistically by those in au-
thority, traveltime must be paid for.

We thus find no merit to Mr. Rose's argument that 5 U. S. C.
§ 6101(b)(2) (1,970) requires an emrnoyee'ls return from a temp-;)orrary
duty assigm-nent to his official station for nonvorklays or that the
existence of that provision renders the holding in 1B-150008, su!pra,
inapplicable to his claim.

In fact, the principle expressed in B-16000S, nu)pra, has been
confirmed in recent decisionis dealingY with rcgulations and events
postdating enactment of Public Lavw 8D-301. In L-179131, Septem-
ber 27, 1°73, we held that pursuant to section 6. 5c of the SGTJ.jk,
quoted above, an employee wlho voluntarily returned fromn a tempo-
rary duty assiglnment to his official station for nonw-orkdays was
properly lin-ited to reimnbursement for the round-trip traLvel in-
volved of an amount equal to the per *iiem he would have received
if he had remained at his temporary duty point for the nonworkdays
involved. 'Tis rule has been recently reiterated in 54 Comp, Gen.
299 (1974).

0. "
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For the foregoing reasons the denial of Mr. Rose's claim by
Settlement Certificate No. Z-2500293, January 8, 1974, is affirmed.

Comptroller General
of the United States




